REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DNA, din nou la Universitatea Ovidius: un decan acuză că i s-a falsificat semnătura pe referatul lucrării unui deţinut

DNA, din nou la Universitatea Ovidius: un decan acuză că i s-a falsificat semnătura pe referatul lucrării unui deţinut

Replica API 16 ianuarie 2016 | 00:18 1081

Se conturează încă un mega-scandal

Se conturează încă un mega-scandal

Emanuel Plopeanu

După ce procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor ştiinţifice elaborate de deţinuţi sub coordonarea mai multor cadre didactice universitare, iată că noi detalii ies la iveală. Emanuel Plopeanu, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa acuză că semnătura lui apare pe referatul ce însoţeşte lucrarea unui deţinut al Penitenciarului Poarta Albă, aceasta fiind falsificată. Se conturează, aşadar, un nou mega-scandal în „curtea” Universităţii „Ovidius”.

„Cu probabilitate, voi sesiza DNA-ul. Este evident că acelaşi document apare sub numele meu şi nu seamană nici măcar cu 10%. Cine a făcut-o, nu pot să spun, că nu ştiu. Nu este o situaţie plăcută, evident”, a declarat, pentru “Replica”, Emanuel Plopeanu. Decanul susţine că doreşte clarificarea acestui aspect, astfel încât imaginea sa să nu fie prejudiciată: “Din punct de vedere moral şi profesional, nu am nimic să îmi reproşez. Doar că doresc o clarificare a poziţiei mele, care nu a fost nici pe departe, în acest caz, de referent sau coordonator”. Ce spune rectorul Universităţii Ovidius despre acest scandal declanşat, culmea, chiar în perioada în care reprezentanţii ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior) desfăşoară un control în cadrul instituţiei? „Deocamdată nu avem toată informaţia necesară cu privire la cazul decanului. Practic, el avea rolul de referent. Încercăm să elucidăm acest aspect. O să vorbesc cu domnul decan“, a precizat Sorin Rugină. Cât despre dosarul DNA, care vizează cadrele didactice ce au coordonat lucrările deţinuţilor, acesta a precizat că a declanşat o analiză la nivelul unităţii de învăţământ superior, pentru a verifica gradul de implicare al profesorilor universitari.

Profesorii universitari care au coordonat lucrările deţinuţilor ar putea să-şi piardă funcţiile

Dacă acuzaţiile procurorilor se adeveressc, atunci cadrele universitare îşi vor pierde funcţiile. „Am declanşat o analiză internă, imediat după ce s-a publicat acel clasament, pentru că, oficial, n-am primit nici o adresă. Ulterior, Ministerul Educaţiei ne-a dat termen, până în 11 febraurie, să analizăm fiecare caz în parte. Între timp a apărut şi sesizarea DNA. Problema necesită mai multă aprofundare. O să trimit adresă la edituri să ne comunice profesorii implicaţi de la Universitatea Ovidius“, a mai precizat rectorul Universităţii Ovidius. „Vedem gradul de abatere la cei care au funcţii, la cei care sunt doar profesori. Au acţioant în baza gradului didactic oferit de universitate, apare numele universităţii şi va trebui să lămurim. Există sancţiunile de rigoare pentru implicarea instituţiei. Există posibilitatea să-şi piardă funcţia, dacă sunt implicaţi, există demisia de onoare, în primul rând, şi apoi demiterea de către conducere. E o problemă care trebuie clarificată pentru că universitatea nu trebuie să apară într-un astfel decaz,de favorizare a infractorului“, a completat Rugină. Referitor la controlul ARACIS, rectorul a precizat: „E prima evaluare de când există acest management, ultima a fost în 2009. Concluzii nu avem, le vom avea peste trei luni, când vom avea şi raportul. Munca noastră n-a fost în zadar. Pot anticipa că ne-am realizat scopul, avem specializări care iau gradul de încredere maxim. Dar n-aş vrea să influenţăm verdictul. Vom fi sub supraveghere, dar, din păcate, apar incidente din acestea care nu pică bine“, a conchis Rugină.

Mirela Sorina PASCALA, Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108