REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Doi constanteni de la DIAS, la SWAT Round-up International

Doi constanteni de la DIAS, la SWAT Round-up International

Replica API 11 decembrie 2010 | 00:00 372

Fortele speciale din intreaga lume si-au testat abilitatile la un ranch in Orlando

Fortele speciale din intreaga lume si-au testat abilitatile la un ranch in Orlando

Ne-au impresionat cu adevărat. Şi, culmea, sunt şi amuzanţi. Dar asta doar în timpul liber, pentru că, în câmpul muncii, sunt cei care participă la descinderi, cu cagule pe feţe şi înarmaţi. Vorbim despre doi reprezentanţi ai DIAS - pentru cei care nu ştiau, această structură se poate mândri că, la Constanţa, a primit "dispensă" de la centru să se numească tot aşa - care au ajuns anul acesta la SWAT Round-up International. Concursul, care testează abilităţile luptătorilor a fost organizat în Orlando, Florida şi se află la a 28-a ediţie. Au participat doar doi luptători DIAS, prin urmare nu au putut forma o echipă care să se înscrie la toate probele. Motivul pentru care nu au plecat în SUA mai mulţi luptători: nu sunt bani de deplasare şi de înscriere. Iar motivul pentru care Daniel Ciolpan şi George Amariei au ajuns la schimbul de experienţă: şeful DIAS, comisarul şef Emanoil Moraru, le-a facilitat deplasarea, oferindu-le invitaţia primită chiar de el.

Anul trecut, comisarul şef Emanoil Moraru a participat la SWAT Round-up International, iar acolo a cunoscut un alt român, poliţist în America. Este vorba despre Ionuţ Komiweşi, stabilit în SUA, care de 5 ani este poliţist şi face parte din echipa Lake Mary, înscrisă la concursul SWAT. De altfel, echipa Lake Mary este cea care i-a "adoptat" anul acesta şi pe constănţenii Daniel Ciolpan şi George Amariei, dându-le astfel posibilitatea să participe la câteva probe, cum ar fi sniper. Iar dacă asta nu v-a convins că este ceva serios, facem precizarea că la concurs, care s-a desfăşurat în perioada 7-12 noiembrie 2010, au participat 53 de echipe de poliţişti din America (fiecare echipă minim 5 membri), echipe din Ungaria, Germania, Ucraina, Bosnia, Jamaica, Kuweit, Brazilia etc. Ca o surpriză a acestui an, echipa Ungariei, numită Neutron, a ocupat locul al treilea. Echipa Lake Mary - 30, însă important a fost antrenamentul şi schimbul de experienţă, spun constănţenii Ciolpan şi Amariei, care lucrează în Poliţie din 1995, iar din 2000 sunt luptători DIAS. Pe lângă toate acestea, luptătorii constănţeni s-au declarat impresionaţi de arsenalul văzut cu ocazia manifestării. Asta pentru că evenimentul de la Orlando, desfăşurat la un ranch, a fost organizat de firme de echipamente militare - sponsori principali ai concursului. Este şi o logică în toate acestea: firmele, care suportă mare parte din cheltuielile concursului, îşi expun cu această ocazie şi armele, dar şi alte echipamente specifice, iar Poliţiile interesate pot face achiziţii. Cum s-a întâmplat în cazul echipei "adoptive" a românilor, poliţiştii de la Lake Mary. Aceştia au constatat la un moment dat că una dintre armele lor are o problemă, aşa încât autorităile locale le-au făcut promisiunea solemnă că vor achiziţiona două puşti nou-nouţe de la standurile atât de generoase în oferte. Cât priveşte armele pe care constănţenii le-au folosit cu ocazia concursului: Glock de 9 mm, Remington cu lunetă, MP5. Şi, din câte a povestit Daniel Ciolpan, armele l-au "îmbolnăvit" de-a dreptul, el visând acum ca şi DIAS-ul să aibă un arsenal pe măsura celor văzute în America. În încheiere, ca un mic detaliu: echipa de luptători clasată pe locul I a plecat acasă cu un premiu de 6.000 de dolari, plus echipamente şi câteva arme.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108