REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Doi frați de origine turcă revendică un teren într-o zonă în care se regăsesc vestigii istorice, lângă hotel Ibis

Doi frați de origine turcă revendică un teren într-o zonă în care se regăsesc vestigii istorice, lângă hotel Ibis

Replica API 14 ianuarie 2020 | 14:56 1020

Prin actul de vânzare cumpărare din 1897, înscris în registrul de transcripțiuni, S. Izet S. a dobândit în proprietate, de la Rosa A., un teren în suprafață de 468 mp, pe care se aflau 4 case, imobilul fiind trecut în proprietatea statului prin Decretul de expropriere nr.212/1988. Potrivit procesului verbal de evaluare nr.105/9.11.1988, ca urmare a exproprierii a fost încasată de proprietari suma de 71.259 lei. În 2001, Ozan Seit, nepotul lui S. Izet, a solicitat Primăriei Constanța restituirea imobilului situat în Constanța, Intrarea Dragoș Vodă nr.7, compus din teren în suprafață de 468 mp și construcții ce au fost demolate, imobilul aparținând bunicului său și revenind apoi tatălui său. De asemenea, o altă notificare de restituire a aceluiași imobil a fost formulată de o altă moștenitoare, Selma Ersoy, sora lui Ozan Seit. Deși reclamanții au obținut în 2004 o decizie prin intermediul căreia primăria a fost obligată să emită dispoziție motivată asupra cererii de restituire a imobilului în cauză, iar ulterior, prin sentința Judecătoriei Constanța din 2005, a fost obligat să plătească în favoarea statului o amendă civilă de 500.000 lei vechi pe zi de întârziere până la executarea obligației prevăzute în sentința din 2004. Cu toate acestea, primăria nu a soluționat notificările. Motiv pentru care moștenitorii au continuat în instanță procedurile de revendicare. Prin sentința civilă nr. 891/11.04.2018 a Tribunalului Constanța a fost admisă acțiunea depusă în 2016, iar Primăria Constanța a fost obligată să emită dispoziție de restituire în natură a terenului în suprafață de 138 mp situat în Constanța, strada Dragoș Vodă nr 7, constatându-se că reclamanții sunt persoane îndreptățite la măsuri compensatorii în baza Legii nr.165/2013, pentru diferența de 330 mp teren ce nu poate fi restituită în natură și pentru locuința demolată. ”Obligă pârâtul Primarul municipiului Constanţa să emită dispoziţie de restituire în natură a terenului în suprafaţă de 138 mp potrivit raportului de expertiză topografică Păun Gabriela Laura, situat în municipiul Constanţa, strada Dragoş Vodă nr.7, jud. Constanţa. Constată că reclamanţii sunt persoane îndreptăţite la măsuri compensatorii, pentru diferenţa de 330 mp teren ce nu poate fi restituită în natură şi pentru locuinţa demolată (identificată la nr.17 din procesul-verbal nr.5/9.11.1988 întocmit de Comisia judeţeană de evaluare a construcţiilor şi terenurilor din cadrul Consiliului popular al judeţului Constanţa), imobil situat în mun. Constanţa, str. Intrarea Dragoş Vodă nr.7. Obligă pârâtul Primarul municipiului Constanţa să emită dispoziţie în acest sens şi să o înainteze Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, împreună cu documentaţia aferentă”, se arată în minuta Tribunalului din 2018.

SC Continental Hotels SA este societatea care administrează hotelul Ibis din Constanța, intervenind în proces, după ce a aflat că se cere revendicarea unei suprafețe din terenul pe care-l deține. Suprafață ce a fost achiziționată, prin licitație publică în cadrul unei procedurii de executare silită inițiată de Banca Agricolă împotriva debitoarei Agroind Tour, imobilul de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 39-41-restaurant cu 130 de locuri, compus din trei corpuri, în faza de construcție neterminată, imobil cunoscut astăzi ca hotel Ibis. Decizia Tribunalului din 2018 nu a fost definitivă, așa că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, primăria formulând recurs, susținând că este greșită soluția tribunalului, prin care s-a constatat că societatea ce adminitrează hotelul Ibis nu are calitate procesuală pasivă în acest proces, câtă vreme potrivit situației juridice, parte din imobilul pentru care s-a depus notificarea a fost proprietatea S.C. Agroind Tour S.A., fiind ulterior vândut ă către S.C. Continental Hotels SA S.A. prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 761/28.03.2000. În consecință, municipul nu poate fi obligat să emită propuneri pentru această suprafață, nefiind unitate deținătoare la data intrării în vigoare a Legii 10/2001.

Primăria a solicitat instanței admiterea căii de atac și schimbarea soluției apelate, în sensul respingerii excepției lipsei calității procesuale pasive a S.C. Continental Hoteles S.A. și impunerii obligației de restituire a suprafeței de 138 mp condiționat de restituirea despăgubirilor încasate, actualizate cu coeficientul de actualizare. În iunie 2019, Curtea a admis apelul: ”Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că dispune restituirea în natură a suprafeţei de 138 m.p. condiţionat de rambursarea valorii actualizate a despăgubirilor primite conform Decretului 212/1988 aferente suprafeţei de teren restituit în natură. Dispune acordarea măsurilor reparatorii în echivalent conform art.11 din Legea 10/2001. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei”, se arată în minuta Curții din iunie 2019.

Cu alte cuvinte, instanța a decis ca măsurile compensatorii să fie acordate după scăderea valorii actualizate a sumelor de bani încasate cu titlu de despăgubiri la momentul exproprierii. Fiica moștenitoare a confirmat, de altfel, că despăgubirile au fost încasate doar de ea și mama lor, nu și de frate. Aceasta, fiind moștenitoare a mamei sale, care a încasat o parte a despăgubirilor, a preluat prin moștenire obligația de restituire în acest sens. În ceea ce privește capătul de cerere privind plata daunelor cominatorii pentru punerea în executare a sentinței civile nr.4296/20.04.2004 pronunțată de Judecătoria Consanța, așa cum s-a solicitat de către reclamanți prin acțiune, respectiv obligarea Primarului municipiului Constanța să emită dispoziție motivată asupra cererii de restituire a imobilului în cauză, acesta a fost găsit ca fiind vădit nefondată.

Nici de data aceasta, soluția nu a fost definitivă, așa că dosarul va fi tranșat de Înalta curte de Casație și Justieție, apelul fiind formulat pe rolula cestei instanțe pe 14 octombrie 2019.

De precizat faptul că imobilul pentru care a fost depusă notificarea conform Legii nr. 10/2001 se află într-o zonă în care se regăsesc vestigii istorice identificate și clasificate , amplasate inclusiv în zona construită a Hotelului Ibis, zona indicată fiind declarată sit arheologic clasat (sit urban clasat).

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De unde revendica turcui ouli teren in ct de unde bag pula in ei de turci in turcia cu voi
1
1
Deci in ecuatie intra si ing. padurar To-Antoanela, fata lui tanti Coca Barbu ! Tanti Coca, blestemele lui Parasca se pare ca nu te ocolesc !
0
0
nu esti singurul roman care nu-si cunoaste limba materna, vezi ca iti lipseste o cratima............. mai invatati-va limba materna inainte sa va dati romani, ce anume va recomanda drept romani? ura si dusmania de rasa? nu va cunoasteti nici istoria si nici limba materna dar va treziti vorbind
4
1
sa revendice pe mortii masii
1
2
daca tot aveti asa informatii complete, de ce nu scrieti ca o parte din teren a ajuns la Antonela Marinescu - direct prin mama ei Paraschiva Barbu - condamnata in dosarul retrocedarilor ,ambele din cercul lui mazare imobilul apartinea familiei de 4 generatii....ce mai conteaza dreptul de proprietate in ziua de azi...si dreptatea....in general
4
0
ce ar fi sa-ti vezi si tu de ma-ta si de sor-ta si sa nu le mai lasi sa-si castige painea vanzandu-si curul.Va e rusine de imaginea pe care o aveti voi romanii in Occident?dar aveti o mare placere cand va vindeti curul si cand furati, astia sunteti.Eu nu ma duc unde vrei tu ca n-am venit in tara ta, eu sunt in tara mea, nu sunt gazduit in tara romanilor doar pentru ca tara asta se numeste Romania,clar?am drepturi egale cu orice alt cetatean al acestei tari,legea nu o faci tu,du-te tu in kkat
6
5
Ce-ar fi sa te duci tu dracului la ma-ta in Turcia si sa-ti vezi de neamul tau?
8
6
La subsolul hotelului Ibis sunt vestigii si oseminte umane.
6
0
impinge la comentarii rasiste...
2
4
Ce uameni.....
1
4
In Turcia este respectata proprietatea,nimeni nu are nicio problema.....
3
8
RASISMUL lui Antonescu nici nu prindea radacini daca romanii nu erau rasisti.Pai mai ramane de facut un partid HITLERISTsi sa aveti in jurul cui sa va coagulati rasisul si sa va varsati ura si veninul facand din Romania o tara care sa ajunga pe culmi nebanuite de civilizatie si progres.Cartile de istorie dinainte de 1989 sunt dovezi elocvente ale incitarii la ura si rasism,carti pline de ura la adresa Otomanilor,pt a va proiecta ura si dusmania catre tatarii si turcii din Romania in conditiile in care inainte de 89 toti ar fi trebuit sa fie egali indiferent de etnie si rasa.
5
8
turcafes?dar voua cum sa va zicem?neam de curve si talhari,hoti sunteti voi,va stie toata Europa de curve,hoti si proxeneti,uitati-va ce imagine si ce integritate au turcii,si ce mizerii de oameni sunteti voi.Proprietatea este garantata de Constitutie,ai act de proprietate esti proprietar si nimeni nu are dreptul de a te priva de dreptul la proprietate,dreptul vostru la RASISM,dusmanie si ura nu va indreptateste sa privati pe cineva de dreptul la proprietate.Comentariile de mai jos arata RASISMUL si ura de rasa a romanilor,lucruri de care ar trebui sa se sesizeze Curtea de la Haga.
8
11
Turcii sa revendice terenurile din Turcia nu din Dobrogea. Dupa ce ne-au jefuit sute de ani, au pretentii in continuare ?
15
6
Legea cu retrocedarile a distrus Romania. La 1897 a cui era Dobrogea? De atunci nu s-au mai schimbat proprietarii? In Ardeal s-a revendicat aproape tot imperiul austro-ungar.... Celelalte tari comuniste nu au facut jaful care s-a facut in Romania cu retrocedarile.
24
1
Maine-poimaine, ne vom trezi si cu doi idioti, urmasi directi ai oamenilor preistorici, revendica terenul de sub catedrala ortodoxa. Bai rahatilor, sunt mai bine de 100 de ani de cand Imperiul Otoman nu mai e stapan aici. Duceti-va si revendicati vreo cateva ghiulele de la Plevna. S-au trezit si astia dupa o treime de secol. La gara, perdantilor. Unde e intotdeauna un tren pentru voi, cu bilet doar DUS.
21
11

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108