rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 10 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Doi frați de origine turcă revendică un teren într-o zonă în care se regăsesc vestigii istorice, lângă hotel Ibis

Doi frați de origine turcă, cu reședința la Constanța, se chinuie de ani de zile să revendice o suprafață de teren situată în imediata apropriere a hotelului Ibis din Constanța. Vorbim despre o suprafață de 468 mp, din care 138 mp se suprapun cu proprietatea SC Continental Hotels SRL, care deține hotelul Ibis de pe strada Mircea cel Bătrân, aliniamentul fiind materializat de un zid foarte înalt. Acest teren face parte din suprafața totală de 4031 mp dobândită de SC Continental Hotels, prin licitație, în cadrul unei proceduri de executare silită, achiziționând, astfel, imobilul situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 39-41 -restaurant cu 130 de locuri, compus din trei corpuri, în faza de construcție neterminată. Astăzi, hotelul Ibis. Moștenitorii turci au solicitat constatarea nevalabilității titlului statului, restituirea integrală în natură a terenului și eliberarea acestuia de construcțiile regăsite în prezent la adresa Intrarea Dragoș Vodă nr. 7 (fostă Fundătura Dragoș Vodă nr. 7), restituirea în echivalent pentru construcțiile demolate, constatarea nulității înstrăinărilor făcute cu încălcarea legii, despăgubiri pentru lipsa totală de folosință pe o durată de 30 de ani.

Prin actul de vânzare cumpărare din 1897, înscris în registrul de transcripțiuni, S. Izet S. a dobândit în proprietate, de la Rosa A., un teren în suprafață de 468 mp, pe care se aflau 4 case, imobilul fiind trecut în proprietatea statului prin Decretul de expropriere nr.212/1988. Potrivit procesului verbal de evaluare nr.105/9.11.1988, ca urmare a exproprierii a fost încasată de proprietari suma de 71.259 lei. În 2001, Ozan Seit, nepotul lui S. Izet, a solicitat Primăriei Constanța restituirea imobilului situat în Constanța, Intrarea Dragoș Vodă nr.7, compus din teren în suprafață de 468 mp și construcții ce au fost demolate, imobilul aparținând bunicului său și revenind apoi tatălui său. De asemenea, o altă notificare de restituire a aceluiași imobil a fost formulată de o altă moștenitoare, Selma Ersoy, sora lui Ozan Seit. Deși reclamanții au obținut în 2004 o decizie prin intermediul căreia primăria a fost obligată să emită dispoziție motivată asupra cererii de restituire a imobilului în cauză, iar ulterior, prin sentința Judecătoriei Constanța din 2005, a fost obligat să plătească în favoarea statului o amendă civilă de 500.000 lei vechi pe zi de întârziere până la executarea obligației prevăzute în sentința din 2004. Cu toate acestea, primăria nu a soluționat notificările. Motiv pentru care moștenitorii au continuat în instanță procedurile de revendicare. Prin sentința civilă nr. 891/11.04.2018 a Tribunalului Constanța a fost admisă acțiunea depusă în 2016, iar Primăria Constanța a fost obligată să emită dispoziție de restituire în natură a terenului în suprafață de 138 mp situat în Constanța, strada Dragoș Vodă nr 7, constatându-se că reclamanții sunt persoane îndreptățite la măsuri compensatorii în baza Legii nr.165/2013, pentru diferența de 330 mp teren ce nu poate fi restituită în natură și pentru locuința demolată. ”Obligă pârâtul Primarul municipiului Constanţa să emită dispoziţie de restituire în natură a terenului în suprafaţă de 138 mp potrivit raportului de expertiză topografică Păun Gabriela Laura, situat în municipiul Constanţa, strada Dragoş Vodă nr.7, jud. Constanţa. Constată că reclamanţii sunt persoane îndreptăţite la măsuri compensatorii, pentru diferenţa de 330 mp teren ce nu poate fi restituită în natură şi pentru locuinţa demolată (identificată la nr.17 din procesul-verbal nr.5/9.11.1988 întocmit de Comisia judeţeană de evaluare a construcţiilor şi terenurilor din cadrul Consiliului popular al judeţului Constanţa), imobil situat în mun. Constanţa, str. Intrarea Dragoş Vodă nr.7. Obligă pârâtul Primarul municipiului Constanţa să emită dispoziţie în acest sens şi să o înainteze Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, împreună cu documentaţia aferentă”, se arată în minuta Tribunalului din 2018.

SC Continental Hotels SA este societatea care administrează hotelul Ibis din Constanța, intervenind în proces, după ce a aflat că se cere revendicarea unei suprafețe din terenul pe care-l deține. Suprafață ce a fost achiziționată, prin licitație publică în cadrul unei procedurii de executare silită inițiată de Banca Agricolă împotriva debitoarei Agroind Tour, imobilul de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 39-41-restaurant cu 130 de locuri, compus din trei corpuri, în faza de construcție neterminată, imobil cunoscut astăzi ca hotel Ibis. Decizia Tribunalului din 2018 nu a fost definitivă, așa că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, primăria formulând recurs, susținând că este greșită soluția tribunalului, prin care s-a constatat că societatea ce adminitrează hotelul Ibis nu are calitate procesuală pasivă în acest proces, câtă vreme potrivit situației juridice, parte din imobilul pentru care s-a depus notificarea a fost proprietatea S.C. Agroind Tour S.A., fiind ulterior vândut ă către S.C. Continental Hotels SA S.A. prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 761/28.03.2000. În consecință, municipul nu poate fi obligat să emită propuneri pentru această suprafață, nefiind unitate deținătoare la data intrării în vigoare a Legii 10/2001.

Primăria a solicitat instanței admiterea căii de atac și schimbarea soluției apelate, în sensul respingerii excepției lipsei calității procesuale pasive a S.C. Continental Hoteles S.A. și impunerii obligației de restituire a suprafeței de 138 mp condiționat de restituirea despăgubirilor încasate, actualizate cu coeficientul de actualizare. În iunie 2019, Curtea a admis apelul: ”Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că dispune restituirea în natură a suprafeţei de 138 m.p. condiţionat de rambursarea valorii actualizate a despăgubirilor primite conform Decretului 212/1988 aferente suprafeţei de teren restituit în natură. Dispune acordarea măsurilor reparatorii în echivalent conform art.11 din Legea 10/2001. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei”, se arată în minuta Curții din iunie 2019.

Cu alte cuvinte, instanța a decis ca măsurile compensatorii să fie acordate după scăderea valorii actualizate a sumelor de bani încasate cu titlu de despăgubiri la momentul exproprierii. Fiica moștenitoare a confirmat, de altfel, că despăgubirile au fost încasate doar de ea și mama lor, nu și de frate. Aceasta, fiind moștenitoare a mamei sale, care a încasat o parte a despăgubirilor, a preluat prin moștenire obligația de restituire în acest sens. În ceea ce privește capătul de cerere privind plata daunelor cominatorii pentru punerea în executare a sentinței civile nr.4296/20.04.2004 pronunțată de Judecătoria Consanța, așa cum s-a solicitat de către reclamanți prin acțiune, respectiv obligarea Primarului municipiului Constanța să emită dispoziție motivată asupra cererii de restituire a imobilului în cauză, acesta a fost găsit ca fiind vădit nefondată.

Nici de data aceasta, soluția nu a fost definitivă, așa că dosarul va fi tranșat de Înalta curte de Casație și Justieție, apelul fiind formulat pe rolula cestei instanțe pe 14 octombrie 2019.

De precizat faptul că imobilul pentru care a fost depusă notificarea conform Legii nr. 10/2001 se află într-o zonă în care se regăsesc vestigii istorice identificate și clasificate , amplasate inclusiv în zona construită a Hotelului Ibis, zona indicată fiind declarată sit arheologic clasat (sit urban clasat).

Mirela PASCAL

marţi, 14 ianuarie 20202900
Comentarii

01Recebdica(14 ian 22:54)
De unde revendica turcui ouli teren in ct de unde bag pula in ei de turci in turcia cu voi
00Opala(14 ian 21:22)
Deci in ecuatie intra si ing. padurar To-Antoanela, fata lui tanti Coca Barbu ! Tanti Coca, blestemele lui Parasca se pare ca nu te ocolesc !
13pt 19.05(14 ian 19:34)
nu esti singurul roman care nu-si cunoaste limba materna, vezi ca iti lipseste o cratima............. mai invatati-va limba materna inainte sa va dati romani, ce anume va recomanda drept romani? ura si dusmania de rasa? nu va cunoasteti nici istoria si nici limba materna dar va treziti vorbind
11..........(14 ian 19:05)
sa revendice pe mortii masii
04justitiar(14 ian 18:36)
daca tot aveti asa informatii complete, de ce nu scrieti ca o parte din teren a ajuns la Antonela Marinescu - direct prin mama ei Paraschiva Barbu - condamnata in dosarul retrocedarilor ,ambele din cercul lui mazare imobilul apartinea familiei de 4 generatii....ce mai conteaza dreptul de proprietate in ziua de azi...si dreptatea....in general
55pt 11.45(14 ian 11:58)
ce ar fi sa-ti vezi si tu de ma-ta si de sor-ta si sa nu le mai lasi sa-si castige painea vanzandu-si curul.Va e rusine de imaginea pe care o aveti voi romanii in Occident?dar aveti o mare placere cand va vindeti curul si cand furati, astia sunteti.Eu nu ma duc unde vrei tu ca n-am venit in tara ta, eu sunt in tara mea, nu sunt gazduit in tara romanilor doar pentru ca tara asta se numeste Romania,clar?am drepturi egale cu orice alt cetatean al acestei tari,legea nu o faci tu,du-te tu in kkat
58pt. 10:10(14 ian 11:45)
Ce-ar fi sa te duci tu dracului la ma-ta in Turcia si sa-ti vezi de neamul tau?
06Abs(14 ian 11:32)
La subsolul hotelului Ibis sunt vestigii si oseminte umane.
42titlu(14 ian 11:28)
impinge la comentarii rasiste...
41Saledin Belghin(14 ian 11:07)
Ce uameni.....
82Hakan Sukur(14 ian 10:31)
In Turcia este respectata proprietatea,nimeni nu are nicio problema.....
85................(14 ian 10:18)
RASISMUL lui Antonescu nici nu prindea radacini daca romanii nu erau rasisti.Pai mai ramane de facut un partid HITLERISTsi sa aveti in jurul cui sa va coagulati rasisul si sa va varsati ura si veninul facand din Romania o tara care sa ajunga pe culmi nebanuite de civilizatie si progres.Cartile de istorie dinainte de 1989 sunt dovezi elocvente ale incitarii la ura si rasism,carti pline de ura la adresa Otomanilor,pt a va proiecta ura si dusmania catre tatarii si turcii din Romania in conditiile in care inainte de 89 toti ar fi trebuit sa fie egali indiferent de etnie si rasa.
117pt asta de sub mine(14 ian 10:10)
turcafes?dar voua cum sa va zicem?neam de curve si talhari,hoti sunteti voi,va stie toata Europa de curve,hoti si proxeneti,uitati-va ce imagine si ce integritate au turcii,si ce mizerii de oameni sunteti voi.Proprietatea este garantata de Constitutie,ai act de proprietate esti proprietar si nimeni nu are dreptul de a te priva de dreptul la proprietate,dreptul vostru la RASISM,dusmanie si ura nu va indreptateste sa privati pe cineva de dreptul la proprietate.Comentariile de mai jos arata RASISMUL si ura de rasa a romanilor,lucruri de care ar trebui sa se sesizeze Curtea de la Haga.
515TURCAFES(14 ian 08:32)
Turcii sa revendice terenurile din Turcia nu din Dobrogea. Dupa ce ne-au jefuit sute de ani, au pretentii in continuare ?
123Distrugem ca se mai poate(14 ian 06:45)
Legea cu retrocedarile a distrus Romania. La 1897 a cui era Dobrogea? De atunci nu s-au mai schimbat proprietarii? In Ardeal s-a revendicat aproape tot imperiul austro-ungar.... Celelalte tari comuniste nu au facut jaful care s-a facut in Romania cu retrocedarile.
1021HMMM(14 ian 01:55)
Maine-poimaine, ne vom trezi si cu doi idioti, urmasi directi ai oamenilor preistorici, revendica terenul de sub catedrala ortodoxa. Bai rahatilor, sunt mai bine de 100 de ani de cand Imperiul Otoman nu mai e stapan aici. Duceti-va si revendicati vreo cateva ghiulele de la Plevna. S-au trezit si astia dupa o treime de secol. La gara, perdantilor. Unde e intotdeauna un tren pentru voi, cu bilet doar DUS.
mai mult...Replica
10 iul 00:15ReplicaProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...1636

10 iul 00:00ReplicaMetoda ”FOTOMODELUL” face iar VICTIME pe LITORAL2193
10 iul 00:00ReplicaCAZUL 'Vietnamezii', SĂMÂNȚĂ de SCANDAL la HÂRȘOVA!1395
10 iul 00:00ReplicaUn AFACERIST din REȚEAUA condusă de NEMEȘ și BLEJNAR și-a băgat firma în FALIMENT

Inculpat în dosarul lui Sorin Blejnar și al soților Nemeș! Afaceristul constănțean Nicolae Belba, condamnat în...1707

10 iul 23:58ReplicaCare sunt ȘEFII care s-au PERINDAT la CONDUCEREA I.P.J Constanţa1246
10 iul 00:00ReplicaOperatorii de pe litoral CONTINUĂ RĂZBOIUL cu TAXA de PROMOVARE a stațiunii Mamaia498
10 iul 00:00ReplicaSe RIDICĂ o nouă BISERICĂ în Constanța. VEZI UNDE

Primăria municipiului Constanța a oferit undă verde demersurilor făcute de Parohia Intrarea în Biserică a Maicii...1025

10 iul 00:00ReplicaSCANDAL între CIOCLI, AMENINȚĂRI cu MOARTEA şi cu PUȘCĂRIA1134
10 iul 00:00ReplicaSe va prelungi Starea de Alertă? Iohannis a vorbit despre PUNCTELE SLABE ale gestionării PANDEMIEI393
10 iul 00:00ReplicaCe se ÎNTÂMPLĂ cu BONUSUL COVID-19 pentru MEDICI?

La începutul lunii aprilie, președintele Klaus Iohannis solicita Executivului să facă în așa fel încât să...501

10 iul 00:00ReplicaÎPS Teodosie: ’Am SLUJIT pentru SĂNĂTATEA oamenilor’459
10 iul 00:28ReplicaMamaia, SUFOCATĂ de ALGE! VIDEO516
Vremea
24.2°24.2° - 24.5° vineri, 10 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 51%
Vânt: 4.76 m/s
Presiune: 1020 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
10 iul 00:00SportAlexandru Maxim a marcat din nou pentru echipa lui Marius Șumudică, Gaziantep

Gaziantep, echipa antrenată de românul Marius Şumudică, a obţinut o victorie dramatică, 3-1 cu Konyaspor, joi...311

10 iul 00:00SportUTA Arad vs Turris 3-4 / Oaspeții au marcat golul victoriei în minutul 89

Formaţia UTA Arad a fost învinsă, joi, pe teren propriu, cu scorul de 4-3 (2-2), de echipa Turris-Oltul Turnu...248

10 iul 00:00SportUEFA a anunţat oficial tragerea la sorţi pentru Champions League

UEFA a confirmat joi că tragerea la sorţi pentru sferturile şi semifinalele UEFA Champions League va avea loc vineri,...253

10 iul 00:00SportTottenham a remizat, în deplasare, scor 0-0, cu Bournemouth, într-un meci din etapa a XXXIV-a a campionatului Angliei

Formaţia Tottenham a remizat, joi seară, în deplasare, scor 0-0, cu echipa Bournemouth, într-un meci din etapa a...193

Local
10 iul 22:56LocalTrei persoane REȚINUTE, la Constanța, în urma unor PERCHEZIȚII

Trei persoane bănuite de contrabandă cu țigarete au fost reținute, în urma unei acțiuni a polițiștilor și...1585

10 iul 22:55LocalIndivizi introduși în închisoare pentru viol, evaziune fiscală și infracțiuni rutiere

Polițiști de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au identificat...629

10 iul 22:55LocalPolițiștii adună zilnic escroci cu 'alba-neagra' din stațiunea Mamaia

565

10 iul 23:06LocalNumiri în funcții de conducere la Curtea de Apel Constanța

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act, în ședința Secției pentru Judecători din 9 iulie, de propunerea de...943

10 iul 22:57LocalBeach-barurile din Vama Veche cu program non-stop vor limita nivelul decibelilor la un registru mediu

Decizie unică pe litoralul românesc! Vama Veche demonstrează, din nou, că este cea mai frumoasă comunitate de la...621

10 iul 22:57LocalTeren de antrenament la standarde moderne, în cadrul Complexului Sportiv „Gheorghe Hagi”

Primăria Municipiului Constanța a amenajat, în mai puțin de 8 luni, în cadrul complexului sportiv, una dintre cele...469

10 iul 22:51LocalAccident rutier în Tariverde

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină joi, 9 iulie, în Tariverde, acolo unde a avut loc...654

10 iul 00:09LocalALERTĂ în Costineşti: O PERSOANĂ A MURIT ÎNECATĂ

Militari din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină joi, 9 iulie, în staţiunea Costineşti, zona...685

10 iul 17:32LocalInstituţia Prefectului a început distribuirea pachetelor de ajutorare pentru cei defavorizaţi

595

Politică
10 iul 00:00PoliticăIohannis: Pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice

Pandemia COVID-19 a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice în România, a declarat, joi, preşedintele...215

10 iul 00:00PoliticăOrban: Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari

Guvernul a primit aprobarea din partea Comisiei Europene pe schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru...201

10 iul 00:00PoliticăCamera Deputaţilor: Proiectul privind carantinarea şi izolarea - adoptat

199

10 iul 00:00PoliticăDezbateri pe proiectul privind carantinarea - Arafat: E destinat oricărei ameninţări epidemiologice

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice este destinat oricărei...191

10 iul 00:00PoliticăComisia juridică - raport favorabil cu amendamente la proiectul privind carantinarea şi izolarea

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, joi, un raport favorabil la proiectul Guvernului privind...200

10 iul 00:00PoliticăSenat - Proiect: CNAS - instituţie autonomă sub control parlamentar

206

Interviuri
6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...4509

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5714

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3759

Monden
10 iul 00:00MondenFiica Madonnei a renunțat la sutien! Cum a ieșit Lourdes să se plimbe în New York

Așchia nu sare departe de trunchi! Această zicală a devenit cumva clișeică atunci când vine vorba de Lourdes Leon,...280

10 iul 00:00MondenCharlize Theron va fi înlocuită în următorul film "Mad Max". Cine îi va lua rolul?

Aceasta este decizia regizorului George Miller, care a anunţat că va trebui să o înlocuiască pe vedeta de 44 de...235

10 iul 00:00MondenChrissy Teigen, soţia celui mai sexy bărbat în viaţă, nu are corpul tonifiat, ci invadat de celulită

252

10 iul 20:26MondenCelebrităţi care şi-au pierdut virginitatea cu alte vedete

Ne-au obişnuit ca majoritatea celebrităţilor să facă dezvăluiri despre viaţa profesională, cât şi despre cea...260

10 iul 00:00MondenActriţa americană Naya Rivera, dată dispărută după ce a ieşit cu barca pe un lac din California

Actriţa americană Naya Rivera, cunoscută pentru rolul Santana Lopez din serialul de televiziune "Glee", a dispărut...223

10 iul 00:00MondenFestivalurile de Film de la Veneţia, New York, Toronto şi Telluride nu vor rivaliza anul acesta, ci vor colabora

183

Mapamond
10 iul 00:00MapamondMigranţi: Autorităţile italiene anunţă imobilizarea în Sicilia a navei umanitare Sea Watch 3

Autorităţile italiene au anunţat imobilizarea în Sicilia a navei umanitare Sea Watch 3 a organizaţiei...200

10 iul 00:00MapamondCoronavirus: Nou record de decese în Iran, 221 în 24 de ore

Iranul a anunţat joi un nou record de decese din cauza coronavirusului, al patrulea în 11 zile în Republica...196

10 iul 00:00MapamondCoronavirus: 5 milioane de persoane, din nou în izolare la domiciliu în Melbourne

203

10 iul 00:00MapamondCoronavirus: SUA au depăşit pragul de trei milioane de cazuri

Statele Unite au depăşit miercuri pragul de trei milioane de cazuri de coronavirus, la o zi după ce Washingtonul a...178

10 iul 00:00MapamondDanemarca introduce certificate COVID-19 pentru persoanele care călătoresc în străinătate

Danemarca a introdus un aşa-numit certificat COVID-19 pentru a facilita planurile cetăţenilor de a călători în...216

10 iul 00:00MapamondCoronavirus: Africa depăşeşte jumătate de milion de cazuri de COVID-19, potrivit OMS

186

Sănătate
10 iul 00:00SănătateMit sau adevăr: masajul zilnic în jurul ochilor previne apariția ridurilor

Pe măsură ce trec anii, pielea își pierde elasticitatea și astfel apar ridurile. Printre primele semne ale...217

10 iul 00:00SănătateDislipidemia la vârstă adultă ar putea fi anticipată încă din copilărie

Riscul cardiovascular al unei persoane ar putea fi estimat încă din copilărie, pe baza anumitor factori genetici....194

10 iul 19:18SănătateActivitatea fizică reduce mortalitatea la pacienții cu diabet

198

10 iul 19:16SănătateDeficitul de Omega 3 în sarcină, asociat cu nașterea prematură

Femeile însărcinate sunt încurajate să mănânce peste oceanic mic sau să ia suplimente cu ulei de peste de mare...183

10 iul 00:00Sănătate5 limonade care estompează pofta de dulce

Pofta de dulce este cel mai mare inamic al siluetei, dar și al sănătății tale? Există câteva trucuri care te pot...217

10 iul 00:00SănătateColesterolul vara: alimente de sezon care îi reduc valorile

222

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT