rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Doi frați de origine turcă revendică un teren într-o zonă în care se regăsesc vestigii istorice, lângă hotel Ibis

Doi frați de origine turcă, cu reședința la Constanța, se chinuie de ani de zile să revendice o suprafață de teren situată în imediata apropriere a hotelului Ibis din Constanța. Vorbim despre o suprafață de 468 mp, din care 138 mp se suprapun cu proprietatea SC Continental Hotels SRL, care deține hotelul Ibis de pe strada Mircea cel Bătrân, aliniamentul fiind materializat de un zid foarte înalt. Acest teren face parte din suprafața totală de 4031 mp dobândită de SC Continental Hotels, prin licitație, în cadrul unei proceduri de executare silită, achiziționând, astfel, imobilul situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 39-41 -restaurant cu 130 de locuri, compus din trei corpuri, în faza de construcție neterminată. Astăzi, hotelul Ibis. Moștenitorii turci au solicitat constatarea nevalabilității titlului statului, restituirea integrală în natură a terenului și eliberarea acestuia de construcțiile regăsite în prezent la adresa Intrarea Dragoș Vodă nr. 7 (fostă Fundătura Dragoș Vodă nr. 7), restituirea în echivalent pentru construcțiile demolate, constatarea nulității înstrăinărilor făcute cu încălcarea legii, despăgubiri pentru lipsa totală de folosință pe o durată de 30 de ani.

Prin actul de vânzare cumpărare din 1897, înscris în registrul de transcripțiuni, S. Izet S. a dobândit în proprietate, de la Rosa A., un teren în suprafață de 468 mp, pe care se aflau 4 case, imobilul fiind trecut în proprietatea statului prin Decretul de expropriere nr.212/1988. Potrivit procesului verbal de evaluare nr.105/9.11.1988, ca urmare a exproprierii a fost încasată de proprietari suma de 71.259 lei. În 2001, Ozan Seit, nepotul lui S. Izet, a solicitat Primăriei Constanța restituirea imobilului situat în Constanța, Intrarea Dragoș Vodă nr.7, compus din teren în suprafață de 468 mp și construcții ce au fost demolate, imobilul aparținând bunicului său și revenind apoi tatălui său. De asemenea, o altă notificare de restituire a aceluiași imobil a fost formulată de o altă moștenitoare, Selma Ersoy, sora lui Ozan Seit. Deși reclamanții au obținut în 2004 o decizie prin intermediul căreia primăria a fost obligată să emită dispoziție motivată asupra cererii de restituire a imobilului în cauză, iar ulterior, prin sentința Judecătoriei Constanța din 2005, a fost obligat să plătească în favoarea statului o amendă civilă de 500.000 lei vechi pe zi de întârziere până la executarea obligației prevăzute în sentința din 2004. Cu toate acestea, primăria nu a soluționat notificările. Motiv pentru care moștenitorii au continuat în instanță procedurile de revendicare. Prin sentința civilă nr. 891/11.04.2018 a Tribunalului Constanța a fost admisă acțiunea depusă în 2016, iar Primăria Constanța a fost obligată să emită dispoziție de restituire în natură a terenului în suprafață de 138 mp situat în Constanța, strada Dragoș Vodă nr 7, constatându-se că reclamanții sunt persoane îndreptățite la măsuri compensatorii în baza Legii nr.165/2013, pentru diferența de 330 mp teren ce nu poate fi restituită în natură și pentru locuința demolată. ”Obligă pârâtul Primarul municipiului Constanţa să emită dispoziţie de restituire în natură a terenului în suprafaţă de 138 mp potrivit raportului de expertiză topografică Păun Gabriela Laura, situat în municipiul Constanţa, strada Dragoş Vodă nr.7, jud. Constanţa. Constată că reclamanţii sunt persoane îndreptăţite la măsuri compensatorii, pentru diferenţa de 330 mp teren ce nu poate fi restituită în natură şi pentru locuinţa demolată (identificată la nr.17 din procesul-verbal nr.5/9.11.1988 întocmit de Comisia judeţeană de evaluare a construcţiilor şi terenurilor din cadrul Consiliului popular al judeţului Constanţa), imobil situat în mun. Constanţa, str. Intrarea Dragoş Vodă nr.7. Obligă pârâtul Primarul municipiului Constanţa să emită dispoziţie în acest sens şi să o înainteze Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, împreună cu documentaţia aferentă”, se arată în minuta Tribunalului din 2018.

SC Continental Hotels SA este societatea care administrează hotelul Ibis din Constanța, intervenind în proces, după ce a aflat că se cere revendicarea unei suprafețe din terenul pe care-l deține. Suprafață ce a fost achiziționată, prin licitație publică în cadrul unei procedurii de executare silită inițiată de Banca Agricolă împotriva debitoarei Agroind Tour, imobilul de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 39-41-restaurant cu 130 de locuri, compus din trei corpuri, în faza de construcție neterminată, imobil cunoscut astăzi ca hotel Ibis. Decizia Tribunalului din 2018 nu a fost definitivă, așa că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, primăria formulând recurs, susținând că este greșită soluția tribunalului, prin care s-a constatat că societatea ce adminitrează hotelul Ibis nu are calitate procesuală pasivă în acest proces, câtă vreme potrivit situației juridice, parte din imobilul pentru care s-a depus notificarea a fost proprietatea S.C. Agroind Tour S.A., fiind ulterior vândut ă către S.C. Continental Hotels SA S.A. prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 761/28.03.2000. În consecință, municipul nu poate fi obligat să emită propuneri pentru această suprafață, nefiind unitate deținătoare la data intrării în vigoare a Legii 10/2001.

Primăria a solicitat instanței admiterea căii de atac și schimbarea soluției apelate, în sensul respingerii excepției lipsei calității procesuale pasive a S.C. Continental Hoteles S.A. și impunerii obligației de restituire a suprafeței de 138 mp condiționat de restituirea despăgubirilor încasate, actualizate cu coeficientul de actualizare. În iunie 2019, Curtea a admis apelul: ”Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că dispune restituirea în natură a suprafeţei de 138 m.p. condiţionat de rambursarea valorii actualizate a despăgubirilor primite conform Decretului 212/1988 aferente suprafeţei de teren restituit în natură. Dispune acordarea măsurilor reparatorii în echivalent conform art.11 din Legea 10/2001. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei”, se arată în minuta Curții din iunie 2019.

Cu alte cuvinte, instanța a decis ca măsurile compensatorii să fie acordate după scăderea valorii actualizate a sumelor de bani încasate cu titlu de despăgubiri la momentul exproprierii. Fiica moștenitoare a confirmat, de altfel, că despăgubirile au fost încasate doar de ea și mama lor, nu și de frate. Aceasta, fiind moștenitoare a mamei sale, care a încasat o parte a despăgubirilor, a preluat prin moștenire obligația de restituire în acest sens. În ceea ce privește capătul de cerere privind plata daunelor cominatorii pentru punerea în executare a sentinței civile nr.4296/20.04.2004 pronunțată de Judecătoria Consanța, așa cum s-a solicitat de către reclamanți prin acțiune, respectiv obligarea Primarului municipiului Constanța să emită dispoziție motivată asupra cererii de restituire a imobilului în cauză, acesta a fost găsit ca fiind vădit nefondată.

Nici de data aceasta, soluția nu a fost definitivă, așa că dosarul va fi tranșat de Înalta curte de Casație și Justieție, apelul fiind formulat pe rolula cestei instanțe pe 14 octombrie 2019.

De precizat faptul că imobilul pentru care a fost depusă notificarea conform Legii nr. 10/2001 se află într-o zonă în care se regăsesc vestigii istorice identificate și clasificate , amplasate inclusiv în zona construită a Hotelului Ibis, zona indicată fiind declarată sit arheologic clasat (sit urban clasat).

Mirela PASCAL

marţi, 14 ianuarie 20202447
Comentarii

01Recebdica(14 ian 22:54)
De unde revendica turcui ouli teren in ct de unde bag pula in ei de turci in turcia cu voi
00Opala(14 ian 21:22)
Deci in ecuatie intra si ing. padurar To-Antoanela, fata lui tanti Coca Barbu ! Tanti Coca, blestemele lui Parasca se pare ca nu te ocolesc !
13pt 19.05(14 ian 19:34)
nu esti singurul roman care nu-si cunoaste limba materna, vezi ca iti lipseste o cratima............. mai invatati-va limba materna inainte sa va dati romani, ce anume va recomanda drept romani? ura si dusmania de rasa? nu va cunoasteti nici istoria si nici limba materna dar va treziti vorbind
11..........(14 ian 19:05)
sa revendice pe mortii masii
20ptMirela Pascal(14 ian 18:52)
Ai svris un articol cu cizmele .Oare Danash cum a acceptat asa titlu. Toti cei ce varsa venin in coment sunt veniti cu pluya pe siret si _au lasat opincile pe malul dunarii acum se cred istorici ce nu cunosc istoria Dobrogei. Vedeti de la cine au cumparat terenul.Si nu uitati Dobrogea e romania din anul 1878.
04justitiar(14 ian 18:36)
daca tot aveti asa informatii complete, de ce nu scrieti ca o parte din teren a ajuns la Antonela Marinescu - direct prin mama ei Paraschiva Barbu - condamnata in dosarul retrocedarilor ,ambele din cercul lui mazare imobilul apartinea familiei de 4 generatii....ce mai conteaza dreptul de proprietate in ziua de azi...si dreptatea....in general
55pt 11.45(14 ian 11:58)
ce ar fi sa-ti vezi si tu de ma-ta si de sor-ta si sa nu le mai lasi sa-si castige painea vanzandu-si curul.Va e rusine de imaginea pe care o aveti voi romanii in Occident?dar aveti o mare placere cand va vindeti curul si cand furati, astia sunteti.Eu nu ma duc unde vrei tu ca n-am venit in tara ta, eu sunt in tara mea, nu sunt gazduit in tara romanilor doar pentru ca tara asta se numeste Romania,clar?am drepturi egale cu orice alt cetatean al acestei tari,legea nu o faci tu,du-te tu in kkat
58pt. 10:10(14 ian 11:45)
Ce-ar fi sa te duci tu dracului la ma-ta in Turcia si sa-ti vezi de neamul tau?
06Abs(14 ian 11:32)
La subsolul hotelului Ibis sunt vestigii si oseminte umane.
42titlu(14 ian 11:28)
impinge la comentarii rasiste...
41Saledin Belghin(14 ian 11:07)
Ce uameni.....
82Hakan Sukur(14 ian 10:31)
In Turcia este respectata proprietatea,nimeni nu are nicio problema.....
85................(14 ian 10:18)
RASISMUL lui Antonescu nici nu prindea radacini daca romanii nu erau rasisti.Pai mai ramane de facut un partid HITLERISTsi sa aveti in jurul cui sa va coagulati rasisul si sa va varsati ura si veninul facand din Romania o tara care sa ajunga pe culmi nebanuite de civilizatie si progres.Cartile de istorie dinainte de 1989 sunt dovezi elocvente ale incitarii la ura si rasism,carti pline de ura la adresa Otomanilor,pt a va proiecta ura si dusmania catre tatarii si turcii din Romania in conditiile in care inainte de 89 toti ar fi trebuit sa fie egali indiferent de etnie si rasa.
117pt asta de sub mine(14 ian 10:10)
turcafes?dar voua cum sa va zicem?neam de curve si talhari,hoti sunteti voi,va stie toata Europa de curve,hoti si proxeneti,uitati-va ce imagine si ce integritate au turcii,si ce mizerii de oameni sunteti voi.Proprietatea este garantata de Constitutie,ai act de proprietate esti proprietar si nimeni nu are dreptul de a te priva de dreptul la proprietate,dreptul vostru la RASISM,dusmanie si ura nu va indreptateste sa privati pe cineva de dreptul la proprietate.Comentariile de mai jos arata RASISMUL si ura de rasa a romanilor,lucruri de care ar trebui sa se sesizeze Curtea de la Haga.
515TURCAFES(14 ian 08:32)
Turcii sa revendice terenurile din Turcia nu din Dobrogea. Dupa ce ne-au jefuit sute de ani, au pretentii in continuare ?
123Distrugem ca se mai poate(14 ian 06:45)
Legea cu retrocedarile a distrus Romania. La 1897 a cui era Dobrogea? De atunci nu s-au mai schimbat proprietarii? In Ardeal s-a revendicat aproape tot imperiul austro-ungar.... Celelalte tari comuniste nu au facut jaful care s-a facut in Romania cu retrocedarile.
1021HMMM(14 ian 01:55)
Maine-poimaine, ne vom trezi si cu doi idioti, urmasi directi ai oamenilor preistorici, revendica terenul de sub catedrala ortodoxa. Bai rahatilor, sunt mai bine de 100 de ani de cand Imperiul Otoman nu mai e stapan aici. Duceti-va si revendicati vreo cateva ghiulele de la Plevna. S-au trezit si astia dupa o treime de secol. La gara, perdantilor. Unde e intotdeauna un tren pentru voi, cu bilet doar DUS.
mai mult...Replica
18 ian 00:00ReplicaCONTRACT de la PORTUL CONSTANȚA pentru firma unui CONTROVERSAT POLITICIAN

Portul Constanța a angajat pentru realizarea unei expertize tehnice o firmă deținută de familia unui controversat...490

18 ian 00:00ReplicaFostul șef al CJAS Constanța cere DESECRETIZAREA documentelor S.R.I. aflate în instanță292
18 ian 00:00ReplicaVIDEO! Supărat că are DATORII, șeful Ocolului Silvic Dunărea de Jos își pierde vremea prin baruri, la Cernavodă?!462
18 ian 00:00ReplicaSEMNAL de ALARMĂ! Cazul ELEVEI care a MURIT în ACCIDENTUL de la Topraisar se poate REPETA!

Durere fără margini în rândul apropiaților celor două persoane care au pierit în tragicul accident de pe DN 38,...293

18 ian 00:00ReplicaO femeie din CONSTANȚA se crede URMĂRITĂ și SABOTATĂ, ‘CONDAMNÂNDU-ȘI’ copiii la o VIAȚĂ în TEROARE!412
18 ian 00:00Replica'LOCOTENENȚII' lui Hânsă de la Cernavodă au ajuns după GRATII!739
18 ian 00:00ReplicaMAJORAREA alocațiilor, SUBIECT de FOC pentru CONSTĂNȚENI: Ce putere avem noi?

Nesiguranța îi agită pe oameni și asta o poate confirma o mare parte din constănțeni. De la discuții în scara...179

18 ian 00:00ReplicaCONDAMNAT pentru că ȘTIA că sunt BUNURI FURATE, dar le CUMPĂRA!395
18 ian 00:00ReplicaS-a întrunit Comitetul pentru Situații de Urgență în cazul NAVEI care s-a RĂSTURNAT în Portul Midia!205
18 ian 00:02ReplicaDSP, în control la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean din Constanța: A aplicat SANCȚIUNI!

Direcția de Sănătate publică a fost sesizată în ceea ce privește condițiile igienico-sanitare necorespunzătoare...290

18 ian 00:00ReplicaDECIZIE în DOSARUL unui șofer care a ATINS un pieton și a FUGIT: 'Nu a căzut pe asfalt, am plecat spre Constanța!`250
18 ian 00:00ReplicaBUGETUL LOCAL, la Constanța! În vizor și CUPLURILE INFERTILE!179
Vremea
2.5°2.5° - 4.2° sâmbătă, 18 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 3.78 m/s
Presiune: 1030 milibari

Loto
6/49171920232630
5/406912323327
joker6183334379
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 ian 00:00SportFotbal: FC Viitorul, învinsă de Olimpik Doneţk cu 2-1, în meci amical

Echipa de fotbal FC Viitorul a fost învinsă de formaţia ucraineană Olimpik Doneţk cu scorul de 2-1 (1-1), vineri,...133

18 ian 00:00SportSimona Halep a ajuns la Melbourne. Mesajul postat înainte de primul Grand Slam al anului, Australian Open

Simona Halep e gata de marea bătălie pentru Australian Open. Campioana noastră a ajuns deja la Melbourne și a...159

18 ian 00:00SportPrima reacție a lui Mihai Stoica după ce Adrian Mutu a fost numit selecționerul României U21

Mihai Stoica speră ca Adrian Mutu să aibă succesul lui Mirel Rădoi la echipa națională U21. Mai ales pentru că e...175

18 ian 19:15SportRăsturnare de situație: Neymar, prima ofertă oficială primită. Salariul e colosal

Neymar nu mai este "persona non-grata" la PSG, cu toate că, după "telenovela" transferului, din vară, i-a înfuriat...194

Local
18 ian 00:00LocalHOȚI de ambarcațiuni, identificați de polițiștii de la Transporturi

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt de ambarcațiune și a două infracțiuni de furt...122

18 ian 00:00LocalActivități informativ-preventive desfășurate de polițiștii constănțeni

În cadrul Programului național și local de prevenire a infracțiunilor comise contra patrimoniului, la data de 16...124

18 ian 00:00LocalBărbat din Agigea, PRINS în timp ce vindea pește pe stradă!

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Agigea, la data de 16 ianuarie a.c., în jurul orei 13.15, au depistat un...134

18 ian 00:00LocalÎncarcerat pentru loviri sau alte violențe!

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al I.P.J. Constanța, la data de 16 ianuarie a.c., au...124

18 ian 00:00LocalPolițiști trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș au...125

18 ian 00:00LocalPește fără documente legale confiscat de polițiști

85 de kilograme de pește au fost confiscate de polițiștii tulceni, după ce au depistat în trafic un bărbat de 47...112

18 ian 00:00LocalViceprimarul Costin Răsăuțeanu, întâlnire cu comandantul Grupării Navale Permanente a NATO

Viceprimarul municipiului Constanța, Costin Răsăuțeanu s-a întâlnit vineri, 17 ianuarie, cu noul comandant al...120

18 ian 00:00LocalRegia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice din Constanța face angajări

Vrei să te angajezi la RADET Constanța? Regia Autonomă de Distribuție anunță că sunt disponibile aproximativ 25...114

18 ian 00:00LocalCea mai lungă misiune a Forțelor Navale Române: șase luni de comandă NATO

Aflat, în premieră, la comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO...124

18 ian 00:00LocalISJ a lansat un proiect-pilot în premieră națională la Liceul Teoretic Emil Racoviță din Techirghiol

La Liceul Teoretic Emil Racoviță Techirghiol, a avut loc joi, 16 ianuarie lansarea proiectului-pilot Un ghiozdan...123

Politică
18 ian 00:00PoliticăKlaus Iohannis refuză legea care a stârnit controverse privind consumul de droguri

Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri la reexaminare legea inițiată de deputatul USR Lavinia Cosma care...133

18 ian 00:00PoliticăVictor Ponta este de părere că vor fi alegeri anticipate, dar nu şi scrutin pentru primari în două tururi

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat vineri într-o conferinţă de presă la Reşiţa că vor avea loc...109

18 ian 00:00PoliticăDacian Cioloș și Nicușor Dan, în dezacord asupra desemnării candidatului unic al USR-PLUS

Vlad Voiculescu și-a lansat, vineri, candidatura pentru Primăria Capitalei, fiind susținut de Dacian Cioloș și...119

18 ian 00:00PoliticăDeputatul Ion Cupă s-a înscris în PMP

Deputatul Ion Cupă s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară, a anunţat, vineri, preşedintele PMP, Eugen Tomac,...116

18 ian 00:00PoliticăRareș Bogdan, replică pentru Dan Barna: Să mai lase aroganțele, să nu ajungă ca Năstase

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan îi răspunde președintelui USR, Dan Barna, după ce acesta a criticat...121

18 ian 00:00PoliticăVictor Ponta își pune speranțe în Sorin Grindeanu pentru reforma PSD: „Nu-i ușor deloc“

Liderul Pro România, Victor Ponta, şi-a exprimat vineri, la Reşiţa, speranţa că Sorin Grindeanu va reuşi să...130

18 ian 00:00PoliticăCiolacu: Prioritatea zero este pregătirea pentru alegerile locale

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat vineri, la Piteşti, că prioritatea social-democraţilor...116

18 ian 00:00PoliticăMihaela Huncă (Pro România): Vizitele neaşteptate în şcoli ale ministrului Educaţiei nu rezolvă nimic

Deputatul Pro România Mihaela Huncă a declarat, vineri, că vizitele inopinate în şcolile din mediul rural ale...110

18 ian 00:00PoliticăDaniel Suciu (PSD): Vom depune moţiune de cenzură; nu ne temem de o bătălie deschisă cu PNL

Secretarul general adjunct al PSD, deputatul Daniel Suciu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută...124

17 ian 00:00PoliticăIohannis: Sunt destul de sceptic în legătură cu moţiunea de cenzură

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că este destul de sceptic în legătură cu anunţul PSD privind depunerea...285

Monden
18 ian 00:00MondenCine este artistul care tatuează cele mai în vogă vedete. ADDA, Velea, Antonia și Lino Golden i-au fost clienți

ADDA și soțul ei s-au întors din Asia Express cu forțe noi și plini de energie, după ce au făcut parte din cel...115

18 ian 00:00MondenŞerban din „Liceenii“ a ajuns prof de mate şi actor în America

S-a lansat în filmul „Liceenii” (1986), unde l-a interpretat pe elevul Şerban Pascu, iar pasiunea pentru teatru a...133

18 ian 00:00MondenMama Cristinei Țopescu locuia în București. De ce nu și-a sunat fiica în noaptea de Anul Nou

Medicul Monica Pop a dezvăluit că mama Cristinei locuia de ceva vreme în București, unde se mutase tocmai pentru a-i...145

18 ian 00:00MondenWhat’s Up va fi operat de urgență. Situația medicală a artistului s-a agravat: „Viața mă pune la colț“

Cântărețul What’s Up și-a anunțat recent prietenii virtuali și admiratorii că anul 2020 i-a făcut o surpriză...129

18 ian 00:00MondenEminem şi-a surprins fanii cu un nou album

Eminem şi-a surprins fanii lansând vineri un nou album, alături de videoclipul piesei ''Darkness'', în care...109

18 ian 00:00MondenMariah Carey, printre artiştii care vor fi incluşi în Songwriters Hall of Fame în 2020

Cântăreaţa Mariah Carey se află printre artiştii care vor fi incluşi în Songwriters Hall of Fame, cu prilejul...116

18 ian 00:00MondenDemi Lovato va interpreta imnul SUA la Super Bowl

Cântăreaţa americană Demi Lovato a anunţat joi că va interpreta imnul naţional al Statelor Unite la Super Bowl,...114

18 ian 00:00Monden''Bad Boys'' şi ''Dolittle'', acţiune şi divertisment pentru întreaga familie pe ecranele din SUA

Filmele "Bad Boys for Life" şi "Dolittle" promit acţiune şi divertisment pentru întreaga familie odată cu lansarea...111

18 ian 00:00MondenTaika Waititi, contactat de producătorii ''Star Wars'' pentru a regiza un nou episod din această saga

Producătorii francizei galactice "Star Wars" l-au contactat pe cineastul Taika Waititi pentru a-i cere să regizeze un...115

18 ian 00:00MondenSerialul ''Watchmen'' nu avea un al doilea sezon, potrivit HBO

HBO nu are planuri pentru un al doilea sezon al serialului "Watchmen", iar creatorul său, Damon Lindelof, nu este...118

Mapamond
18 ian 00:00MapamondEuropenii care nu-şi legalizează statutul în Regatul Unit până la data limită nu vor fi expulzaţi automat

Regatul Unit nu-i va expulza automat pe cetăţenii europeni care nu au cerut obţinerea statutului de rezident în...116

18 ian 00:00MapamondAvion ucrainean doborât: Iranul este pregătit să trimită cutiile negre în Ucraina, susţine Kievul

Iranul este pregătit să transfere Kievului cutiile negre ale avionului de linie ucrainean doborât la 8 ianuarie la...112

18 ian 00:00MapamondMalta: Şeful poliţiei a demisionat pe fondul criticilor privind anchetarea asasinării Daphnei Caruana Galizia

Şeful poliţiei malteze Lawrence Cutajar, acuzat de societatea civilă şi de familia jurnalistei asasinate Daphne...107

18 ian 00:00MapamondPremierul ungar Viktor Orban apără decizia guvernului său de a nu plăti compensaţii pentru condiţiile de detenţie

Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat vineri susţinerea pentru decizia guvernului său de a suspenda...130

18 ian 00:00MapamondFostul şef al Serviciului Naţional de Securitate al Armeniei, Goergy Kutoyan, găsit mort la Erevan

Fostul şef al Serviciului Naţional de Securitate (SNB) al Armeniei, Georgy Kutoyan, a fost găsit mort, vineri, în...115

18 ian 00:00MapamondSUA: Unsprezece militari americani, trataţi pentru comoţii în urma atacului de la 8 ianuarie al Iranului

Unsprezece militari americani au fost trataţi pentru comoţii după atacul cu rachete iraniene de pe 8 ianuarie asupra...110

18 ian 00:00MapamondBelgia: Captură record de 126 de milioane de ţigări contrafăcute

Vama belgiană a anunţat vineri confiscarea, în regiunea portului Anvers (nord), a 126 de milioane de ţigări...114

18 ian 00:00MapamondGermania: Anchetatorii primesc puteri sporite pentru a lupta împotriva pedofiliei online

Germania le va acorda puteri mai mari anchetatorilor în lupta împotriva pedofiliei online, după ce parlamentarii au...106

18 ian 00:00MapamondŢările de Jos: Tânăr arestat pentru punerea în vânzare online a 12 miliarde de nume de utilizatori şi parole furate

Poliţia olandeză a anunţat vineri arestarea, într-o operaţiune internaţională, a unui tânăr de 22 de ani sub...113

18 ian 00:00MapamondRata natalităţii în China, la cel mai scăzut nivel de după 1949

Rata natalităţii în China a scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel de la fondarea Republicii Populare în 1949,...108

Sănătate
18 ian 00:00SănătateMedicii trag un semnal de ALARMĂ: Iată simptomele care NU trebuie ignorate

Tumorile pe creier ocupă un important loc în patologia neurochirurgicală, fiind și principala cauză de deces de...124

18 ian 00:00SănătateZece cauze mai puțin cunoscute ale bolilor de inimă

Sforăitul, relația nefericită și timpul petrecut în trafic, pe lângă alte cauze, ne pot influența sănătatea...120

18 ian 00:00SănătateCând și cum trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare

Vitaminele și mineralele sunt indispensabile pentru o sănătate de fier. Cel mai bine ar fi să le obținem printr-o...114

18 ian 00:00SănătateSporturile de iarnă: Riscuri şi prevenţie

În fiecare an, milioane de oameni se adună pe pârtiile de schi și pe patinoare pentru a se bucura de câteva ore de...109

18 ian 00:00SănătateCare este cea mai bună dietă pentru sănătatea mentală

Suntem ceea ce mâncăm, nu doar fizic, ci și psihic. Cercetările arată, pe de o parte, că persoanele care urmează...119

18 ian 00:00SănătateMasajul facial şi beneficiile acestuia

Dacă te-ai obișnuit să-ți oferi din când în când câte o zi la un salon de înfrumusețare sau la spa, unde să...116

18 ian 00:00SănătateVederea încețoșată: Iată cele mai frecvente cauze

Vederea încețoșată constă în pierderea clarității câmpului vizual, iar aceasta poate apărea treptat sau brusc,...121

17 ian 00:00SănătateMit sau adevăr: Consumul de lactate crește riscul de cancer?

Cancerul este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu un număr estimat de cancere de peste 21...410

17 ian 00:00SănătateZahărul crește riscul de boli inflamatorii intestinale

Consumul de zahăr este asociat cu multiple afecțiuni, precum obezitate, diabet, afecțiuni cardiovasculare și chiar...282

17 ian 00:00SănătateȘahul, o activitate pentru întreaga familie. Iată ce beneficii are

Supranumit ”jocul minții”, șahul este un sport intelectual care stimulează capacitatea cognitivă și exersează...284