REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Doina Păuleanu, despre casa cu monogramă a căpitanului Stănescu

Doina Păuleanu, despre casa cu monogramă a căpitanului Stănescu

Replica API 3 martie 2020 | 00:00 681

O clădire impunătoare, peste care s-a aşezat patina timpului, dar şi ruina, este aşezată la intersecţia strazilor Marc Aureliu cu Sulmona, în briza curată a mării. În prezent, clădirea nu aminteşte de trecutul ei grandios, fiind marcată o degradare masivă.

Doina Păuleanu

Povestea ei începe în 1913, când căpitanul T. Constantin Stănescu obţine autorizaţia de a-şi construi un imobil, care urma să fie proiectat de Adolf Linz. Aşa cum susţine criticul de artă Doina Păuleanu în volumul său, „Constanţa. Aventura unui proiect european” (editura Ex Ponto, 2003), Linz realizează o clădire superbă, grandioasă, cu demisol şi parter, în stil eclectic şi având o structură neoclasică.

„Faţada principală, spre strada Marc Aureliu, cu spatele spre mare, are o uşă principală dreptunghiulară, cu feronerie structurată geometric şi monogramă încadrată. Deasupra se află o deschidere elipsoidală înscrisă într-un câmp dreptunghiular cu elemente decorative neoclasice: coroniţe şi crengi de laur; alte două nivele de decoraţie depăşesc împreună cu forma deja menţionată dimensiunile uşii, aproape excluzând-o din registrul expresiv şi sunt alcătuite din elemente fitomorfe”, ne povesteşte Doina Păuleanu (p. 112).

Monograma T.S. este încadrată într-o plăcuţă trapezoidală şi o fereastră semicirculară, suprastructura fiind încadrată de doi piloni decoraţi. „Ferestrele dreptunghiulare, disimetrice ca şi clădirea, din cauza colţului care comprimă faţada, sunt ingenios decorate cu elemente neoclasice”, relatează Doina Păuleanu.

Arhitectul Adolf Linz s-a născut la data de 3 august 1855, în oraşul Braşov, în familia de germani Iohana şi Adolf Linz. Studiile în inginerie şi arhitectură le-a făcut la Viena şi după ce a obţinut diploma de inginer şi arhitect, Linz s-a angajat la Biroul austriac de construcţii din capitală.

S-a stabilit la Constanţa, în 1891, devenind arhitect al armatei lucrând, în paralel, şi pentru Primăria Constanţa, după cum ne arată documente ale Arhivelor Naţionale. Acesta a fost un timp arhitect al Primăriei Constanţa, până în anul 1895, iar mai apoi şi-a deschis deschidă propriul atelier de proiectare. În prezent casa căpitanului Stănescu este inclusă pe lista monumentelor istorice ale Constanţei.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Probabil o demoleaza si pe asta sa faca bloc.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212