REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Donald Trump anunță că este gata de RĂZBOI cu Iran: 'Aş acţiona, cu siguranţă, legat de armele nucleare'

Donald Trump anunță că este gata de RĂZBOI cu Iran: 'Aş acţiona, cu siguranţă, legat de armele nucleare'

Replica API 19 iunie 2019 | 04:15 426

Preşedintele american, Donald Trump, ar lua în considerare utilizarea forţei armate pentru a împiedica Iranul să se înarmeze nuclear, însă a evitat, într-un interviu acordat revistei Time, un răspuns direct la întrebarea dacă ar putea avea loc o intervenţie pentru protejarea resurselor petroliere, scrie stiripesurse.ro

În interviul publicat marţi, Reuters observă un ton diferit de cel al unor congresmeni republicani, care au cerut o reacţie militară: Trump a declarat că impactul atacurilor recente asupra unui petrolier norvegian şi a unuia japonez în Golful Oman a fost până acum "foarte minor".

Întrebat dacă s-ar gândi la o acţiune armată împotriva Iranului, pentru a evita ca regimul de la Teheran să obţină arme nucleare sau pentru a asigura libertatea comerţului cu petrol prin Golful Persic, preşedintele a răspuns: "Aş acţiona cu siguranţă legat de armele nucleare şi aş lăsa cealaltă chestiune sub semnul întrebării".

Donald Trump a minimizat importanţa strategică a Golfului Oman, unde au avut loc atacuri asupra unor petroliere. "Alte zone primesc cantităţi mari de petrol de acolo. Noi primim foarte puţin. Am înregistrat progrese uriaşe în ultimii doi ani şi jumătate în materie de energie. Au fost construite oleoducte, iar acum suntem exportatori de energie. Deci, nu mai suntem în poziţia în care eram faţă de Orientul Mijlociu, unii spuneau că eram activi acolo pentru petrol".

Statele Unite au acuzat Iranul de atacurile asupra petrolierelor, prezentând ca dovadă o serie de imagini cu o ambarcaţiune a Gardienilor Revoluţiei, în care membri ai forţei iraniene de elită îndepărtează o mină magnetică neexplodată de pe coca navei japoneze atacate în 12 iunie.

Secretarul interimar al apărării, Patrick Shanahan, a anunţat luni că SUA desfăşoară încă 1000 de militari în Orientul Mijlociu, în scop defensiv, şi a menţionat îngrijorarea faţă de ameninţarea din partea Iranului.

Tensiunile între Washington şi Teheran s-au acumulat după decizia de anul trecut a administraţiei Trump de a retrage unilateral Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 şi de a reintroduce sancţiunile împotriva Iranului. După atacurile de săptămâna trecută din Golful Oman, a crescut temerea că este posibilă o confruntare armată între cele două ţări.

Luni, Iranul a anunţat că va încălca în curând limitele convenite pe plan internaţional privind rezervele de uraniu îmbogăţit de concentraţie redusă, în ciuda apelurilor de a-şi respecta angajamentele.

Trump a declarat că este de acord cu evaluările serviciilor de informaţii americane potrivit cărora Iranul s-a aflat în spatele atacurilor asupra petrolierelor, dar a susţinut că de când a ajuns preşedinte ostilitatea Teheranului faţă de SUA a scăzut.

"Dacă vă uitaţi la retorica actuală prin comparaţie cu zilele când semnau acordul acela (din 2015 - n. red.), când auzeam tot timpul 'moarte Americii, moarte Americii, vom distruge America, vom ucide America', nu mai aud prea mult asta. Şi nu mă aştept să mai aud", este citat preşedintele în interviul din Times.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
este un dement, dar cred ca aia de langa el sunt mai destepti si nu il lasa sa faca prostii
0
0
donald duck este complet cretin asa cum veorica este proasta etalon,in 1943 la conferinta de la teheran care s-a tinut acolo deoarece tara era ocupata in gasca de usa,marea dezolare si ussr,seftanii au semnat un acord de impartire a autoritatii si de garantare a suveranitatii si integritatii iranului conform acordului daca iresponsabilul ataca iranul afar de rusia si china,uk va fi de aceeasi parte,poate de unde si brexitul
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920