REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Donarea de sânge scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral

Donarea de sânge scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral

Replica API 2 martie 2020 | 00:00 421

Sângele înseamnă viaţă” nu e doar o zicală, e un adevăr, pentru că sângele este necesar în transfuzii şi transplanturi, în tratamentul cancerului, în hemoragii acute şi în multe intervenţii chirurgicale laborioase. Care sunt beneficiile donării de sânge, cine poate dona şi cine are contraindicaţie aflăm de la Dr. Doina Goşa, medic hematolog.

Întrebată în ce proporţie reuşeşte Centrul de Transfuzie să deservească spitalele care au nevoie de sânge și când se vorbeşte de un deficit de sânge, dr. Doina Goşa a declarat: „Noi asigurăm spitalele cu sânge în proporţie de 60 - 70%, uneri şi mai mult, însă cu ajutorul centrelor de transfuzie din jur: Piteşti, Ploieşti, Buzău, Slobozia, Galaţi etc. De regulă, suferă bolnavii care au operaţii programate şi care se pot amâna. Problema în Bucureşti este că sunt foarte multe spitale, în jur de 60, iar centrul nostru este unul singur. Sigur, există şi situaţii în care asigurăm sângele în proporţie de 100%, cum ar fi nevoia de masă eritrocitară şi plasmă, dar pacienţilor cu Rh pozitiv. Probleme sunt cu trombocitele şi cu sângele de grup şi Rh negativ. De exemplu, tocmai avem o problemă cu AB IV negativ, care este foarte rar, şi noi avem 4 pacienţi în 4 spitale cu nevoie de sânge si trombocite de acest grup.“

„Donarea de sânge are beneficii certe, cum ar fi: monitorizarea stării de sănătate; scăderea riscului de a face accident vascular cerebral şi infarct de miocard; în cazul unei situaţii de urgenţă la care ar fi expus donatorul, acesta ar suporta mai uşor o pierdere acută de sânge, fiind antrenat să piardă sînge; în plus, satisfacţia de a salva o viaţă nu se compară cu nimic altceva. Nu în ultimul rând, sunt cele 7 tichete de masă, o zi liberă la serviciu, reducerea pe transportul în comun pentru o lună sau bilete la teatru“, a mai precizat medicul, potrivit clicksanatate.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108