REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dosare DNA, cu nume grele, amânate ‘ca după sărbători’

Dosare DNA, cu nume grele, amânate ‘ca după sărbători’

Replica API 10 ianuarie 2018 | 00:57 698

Mai multe dosare aflate pe rolul Tribunalului Constanţa şi care aveau termen pe data de 8 ianuarie, au primit noi termene, multe dintre ele din vicii procedurale. Culmea e că aproape toate sunt instrumentate de DNA, iar în ele apar nume răsunătoare. Indiferent că au calitate de inculpaţi sau martori, persoanele vizate ori nu şi-au revenit după vacanţa de sărbători şi încă sunt prinşi în feeria acestora, ori caută motive să tărăgăneze cu bună ştiinţă procesele penale. Este adevărat că au mai fost şi alte motive. Instanţa a acordat termene pentru data de 5 februarie.

Unul dintre aceste dosare, denumit generic „Caracatiţa APIA”, îi vizează pe Claudiu Iacobescu, Mihai Ionuț Valentin, funcționar în cadrul APIA, şi Marian Vrânceanu, secretar al comunei Ciobanu. Aceştia au fost trimişi în judecată de DNA, după ce, în cursul anului 2012, au constituit un grup infracțional specializat în fraude cu fonduri europene. Dosarul a fost amânat, din cauza lipsei martorilor citaţi pentru acest termen.

Un alt dosar care a fost amânat îl vizează pe fostul primar al comunei Limanu, Iustin Urdea, trimis în judecată de DNA după ce şi-a bătut joc de bani europeni, construind o „tentativă de pistă de biciclete”, cu stâlpi electrici plantaţi în mijlocul traseului. Dar, aşa cum precizam în alte materiale publicate în „Replica”, nu acest aspect a atras neapărat atenţia procurorilor anticorupţie, ci falsurile care au stat la baza obţinerii fondurilor de la UE, de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, respectiv de la bugetul local. De precizat că Ministerul Dezvoltării s-a constituit parte civilă în procesul penal cu Urdea.Dosarul a avut termen pe 8 ianuarie, pe fond, însă a primit un alt termen, pentru 5 februarie, din cauza lipsei unui raport de expertiză solicitat într-unul din termenele trecute. Probabil specialiştii nu au avut timp să-l întocmească, dacă tot a fost vacanţă.

Aceeaşi poveste întâlnim şi în cazul lui Ionuţ Corneliu Pripişi, cel care a condus fosta „Direcţie Corp Control Primărie Constanţa”, cercetat penal de DNA. Acesta a primit un nou termen, tot pentru 5 februarie, pentru întocmirea unui referat de evaluare. Pripişi este acuzat că, în calitate de şef al instituţiei pe care o conducea, a ascuns o sesizare întocmită de subordonaţii săi, cu privire la comiterea unei infracţiuni la regimul disciplinei în construcţii, destinată Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. În același context, după obținerea autorizației de construcție de către persoana vizată de sesizarea respectivă, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acesteia, inculpatul a distrus documentul respectiv. Astfel a fost acuzat de favorizarea făptuitorului.

Acestea sunt numai câteva dintre multele dosare care au primit termen pentru februarie, cert este faptul că data viitoare vor lipsi avocaţii, apoi inculpaţii, şi tot aşa. De precizat că toate aceste dosare încă se judecă pe fondul cauzei, iar până la o primă pronunţare, va mai dura ceva timp.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108