REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dosarul fraudei cu reţete medicale: 13 persoane au fost reţinute de procurori

Dosarul fraudei cu reţete medicale: 13 persoane au fost reţinute de procurori

Replica API 23 septembrie 2015 | 22:17 263

Managerul Căpăţână, despre asistenta şefă de la Nefrologie: Vom lua decizii ţinând cont de ce spune instanţa

Managerul Căpăţână, despre asistenta şefă de la Nefrologie: Vom lua decizii ţinând cont de ce spune instanţa

Percheziţiile DIICOT din Constanţa s-au lăsat cu reţineri. 13 persoane au fost încătuşate, iar pe numele a cinci membri ai grupării s-a dispus măsura controlului judiciar. Luni dimineaţă, poliţiştii şi procurorii au desfăşurat 59 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Brăila, Constanţa şi Vrancea, la membrii unei reţele infracţionale, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale de pe raza judeţelor Brăila şi Constanţa.

Mecanismul de fraudare al Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a fost dezvoltat în Brăila şi apoi a ajuns Constanţa, dar nu numai. Aceştia ar fi întocmit şi decontat prescripţii medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, cu preţ de vânzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate, iar după introducerea cardului de sănătate, aceştia ar fi eliberat prescripţii medicale pe numele unor minori cu handicap psihic, majoritatea aflaţi în plasament social.

La Constanţa, mascaţii au descins la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Spitalul de Boli Infecţioase, la medici şi farmacişti, dar şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la Secţia de Nefrologie, vizată fiind asistenta medicală Maria Bănăţeanu. În cursul zilei de luni au fost ridicate mai multe documente din cadrul Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Constanţa. De la Constanţa au fost reţinuţi medicii Elena Dumea şi Eugenia Mujea, din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, Mirela Boboc, Cosetti Niculescu, şef serviciu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, medicul psihiatru Mihaela Mătărângă, Alina Gabriela Dragu şi Andreea Baciu.

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi Liliana Sgîrcitu (soţia interlopului Titu Sgîrcitu), Cosmin Boldeanu, Gela Gavrilă, Iolanda Ionica Serghiev Paul Creţu şi Vasile Sorica. Aceştia au fost duşi în instanţă marţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul asistentei şefe de la Nefrologie facem precizarea că ar putea fi suspendată din funcţie pe durata cercetărilor numai dacă instanţa va dispune reţinerea ei.

„Ceea ce ştiţi dumneavoastră vizavi de episodul întâmplat ieri, ştim şi noi. Nu avem alte informaţii. Nu este legat de activitatea din spital a doamnelor respective. Percheziţia s-a realizat în scopul în care dânşii le au în cauza pe care v-au transmis-o. În nici un fel nu are legătură cu spitalul activitatea dumnealor. Fiecare răspunde de ceea ce face în timpul liber sau în timpul mai puţin liber. Este cadru medical şi poate să desfăşoare activitate infraţională în afara spitalului. Reacţia a dat-o DIICOT-ul, nu noi. Din punct de vedere al spitalului, noi vă comunicăm ceea ce a comunicat DIICOT-ul. Nu avem alte informaţii. Eu nu pot decât să iau ca atare comunicatul oficial. Ce a făcut? Rămâne să stabilească organele statului, justiţia. Nu are legătură cu activitatea din spital”, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean.

Întrebat dacă asistenta şefă va rămâne în continuare angajata spitalului, managerul a precizat: „Nu ştim ce se va întâmpla în continuare, ce va decide Parchetul, ce măsuri se vor lua. În funcţie de asta vom acţiona şi vom lua decizii, dar deocamdată nu avem nici un fel de înştiinţare oficială. Vom lua decizii ţinând cont de ce spune instanţa”.

În cazul în care instanţa va dispune reţinerea asistentei şefe, managerul susţine că: „Se suspendă contractul de muncă pe perioada cercetărilor. Este o chestiune prevăzută în contractul de muncă şi în Codul Muncii. Nu ştim ce calitate va avea mai departe. Ce se va întâmpla cu persoanele respective. Vor fi menţiune sub stare de arest la domiciliu, libere. Încă nu ştim, nu avem amănunte. Dacă vom avea pe parcurs noi amănunte, o să vi le punem la dispoziţie fără nici un fel de problemă. Nu este o chestie onorantă pentru noi să avem în curte astfel de oameni. Este evident, dacă face un deserviciu imaginii instituţiei.

Repet, fiecare va răspunde pentru faptele sale şi fiecare, într-un fel sau altul, va fi judecat pentru ceea ce a făcut şi instanţa se va pronunţa, dacă se va ajunge în instanţă”, a spus Căpăţână, în conferinţa de presă de marţi, 22 septembrie. De precizat faptul că asistenta şefă nu se numără printre persoanele reţinute în urma percheziţiilor, la fel şi Mihaela Vrînceanu, directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate. În continuare, activităţile continuă, urmând a mai fi ridicate, de la societăţile comerciale vizate, documente ce pot constitui mijloace materiale de probă.

Reamintim faptul că, gruparea infracţională, din care fac parte 25 de membri, ar fi decontat, în mod fraudulos, în perioada 2011-2015, sume importante de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Valoarea prejudiciului estimat până în prezent se ridică la 9.000.000 lei. La acţiunea de luni au participat peste 300 de poliţişti din cadrul unităţilor centrale şi teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi jandarmi. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108