rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 29 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dosarul MITEI de la Academia Navală: Ce a solicitat Camelia Ciobanu instanței de judecată

O anchetă de proporții a avut loc la malul mării, în urmă cu doi ani, vizate fiind două cadre didactice de la Academia Navală Mircea cel Bătrân și doi studenți, acuzați de luare de mită. Au fost mai multe denunțuri în care se vorbea de șpăgi cuprinse între 100 și 300 euro. Este vorba despre profesorii Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu, dar și despre studenții Daniel Gheorghiţă și Alexa Daniel Ghorghiță. La termenul din noiembrie, Camelia Ciobanu a formulat instanței mai multe cereri. Printre acestea, DNA să comunice cine a pus în executare mandatele de supraveghere video și audio şi dacă actele de urmărire penală privind interceptările şi înregistrările convorbirilor telefonice, localizarea sau urmărirea, pătrunderea în biroul ei și al colegului său pentru activarea şi dezactivarea mijloacelor pentru supraveghere au fost realizate cu implicarea SRI sau a Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării.

Iulian Antonescu, profesor universitar în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa, a fost trimis în judecată pentru 9 infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă. De asemenea, Camelia Ciobanu, profesor universitar, a fost trimisă în judecată pentru 4 infracţiuni de luare de mită. Doi studenţi ai Academiei, Daniel Gheorghiţă Alexa şi Andrei Tudor Cantoriu sunt acuzaţi de dare de mită şi complicitate la luare de mită. Aceștia au avut termen de judecată pe 5 decembrie, însă magistrații au amânat cauza. De altfel, trebuie precizat că la termenul din noiembire, Camelia Ciobanu a formulat instanței mai multe cereri, iar o mare parte dintrea cestea au fosta dmise, fiind, astfel, sesizat DNA. Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, formulată de apelanta inculpată Ciobanu Camelia. Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare. Încuviinţează cererea formulată de către inculpaţii Ciobanu Camelia şi Cantoriu Andrei Tudor, prin avocat ales, de efectuare a unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauzele privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, pentru ca această instituţie să comunice cine a pus în executare mandatele de supraveghere tehnică din prezenta cauză (dosar nr. 103/P/2016) şi dacă actele de urmărire penală privind interceptările şi înregistrările convorbirilor telefonice sau ale comunicărilor, după caz, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, supravegherea video, audio şi prin fotografiere, pătrunderea în biroul aparţinând inculpaţilor Antonescu Iulian şi Ciobanu Camelia pentru activarea şi dezactivarea mijloacelor tehnice folosite pentru supravegherea video, audio şi prin fotografiere, interceptările şi înregistrările audio-video ale convorbirilor purtate în mediul ambiental, au fost realizate cu implicarea Serviciului Român de Informaţii sau a Direcţiei generale de informaţii a apărării, iar în caz afirmativ, să se indice punctual care sunt respectivele acte de urmărire penală. Încuviinţează proba testimonială cu ascultarea martorilor Ion Ana, Bănău Maria, Irimia Vasile, Ghirase Alexandru Georgian, solicitată de inculpata Ciobanu Camelia. Încuviinţează pentru inculpaţi proba cu înscrisuri. Respinge cererea inculpatei Ciobanu Camelia, de emitere a unei adrese către Academia Navală “Mircea cel Bătrân” Constanţa, pentru comunicarea perioadei în care inculpata s-a aflat în concediu de odihnă în anul 2016, precum şi celelalte probe solicitate, în baza art. 100 alin.4 lit.a) şi b) C.p.p., având în vedere obiectul probaţiunii şi probele deja administrate şi deja încuviinţate în cauză. Definitivă”, se arată în minuta Curții de Apel Constanța.

Următorul termen a fost stabilit pentru 12 februarie 2020

Potrivit anchetatorilor, în perioada august - septembrie 2016, Iulian Antonescu şi Camelia Ciobanu, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa, au primit de la mai mulţi studenţi, printre care şi Daniel Gheorghiţă Alexa şi Andrei Tudor Cantoriu, direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 lei şi 200 euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 lei şi 600 euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 lei, 300 euro şi 50 de dolari - Ciobanu Camelia. Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenţilor respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susţinute în perioada respectivă. În acelaşi context, inculpatul Antonescu Iulian a pretins şi primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg - cadru didactic în cadrul A.N.M.B., astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant. Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu Radu Emanuel Acsinciuc, Lucian Stoica Stanciu, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, dar şi cu Vasile Irimia, Ana Ion şi Alexandru Georgian Ghirase, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare şi dare de mită. Cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora. Astfel, Emanuel Radu Acsinciuc a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, Lucian Stoica Stanciu - 1 an şi 8 luni închisoare. Cele mai mari pedepse le-au primit Vasile Irimia, Ana Ion şi Alexandru Georgian Ghirase, condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Pe fond, Iulian Antonescu a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, iar Camelia Ciobanu la 3 ani. Cei doi studenți, inculpați în odsar, au bifat 2 ani cu suspendare, respectiv doi ani și 8 luni. În cursul urmăririi penale, profesorul Iulian Antonescu a recunoscut săvârșirea faptei. Nu și Camelia Ciobanu, care a invocat că se încearcă înlăturarea sa din instituție. ”Faptul că, inculpata era un cadru didactic „drastic”, că îi punea pe studenți să învețe ( deși „umplerea” a 2-3 pagini de lucrare de examen ca să vadă lumea” nu evidențiază nicicum seriozitatea ori severitatera unui cadru didactic ci, dimpotrivă, constituie o practică extrem de periculoasă care permite unor studenți dezinteresați, iresponsabili, slabi la învățătură, să promoveze examene și le creează tinerilor cu personalitatea încă în formare convingerea că, examenele, diplomele, specializările, chiar și locurile de muncă s-ar putea cumpăra și, totodată, îi încurajează în asemenea practici nocive care în mod indiscutabil determină degradarea societății ) ori faptul că s-ar fi urmărit îndepărtarea sa din instituție - apărări pe care inculpata le-a invocat, în niciun caz nu înlătură realitatea care rezultă din coroborarea probelor mai sus menționate, nu înlătură aceste probe și nu justifică în niciun mod acțiunile sale de a accepta sumele de bani care i-au fost avansate în vederea acordării notei de trecere la examene”, se arată în motivarea instanței, potrivit rolii.ro. Prin rechizitoriul întocmit în cauză s-a dispus și clasarea cauzei ce formează obiectul cercetărilor efectuate în dosarul penal nr. 103/P/2016 pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită dîn ceea ce îi privește pe anumiți studenți, deoarece, față de aceștia există o cauză de nepedepsire prevăzută de art. 290 alin 3 C. pen.

De altfel, nu este pentru prima dată când profesorii de la UMC ajung în atenția anchetatorilor. Fostul lector universitar de la Universitatea Maritimă Constanţa, Emilian Anatoli Costache, împreună cu George Ştefan Buja, au ajuns în Penitenciarul Poarta Albă după ce au fost condamnați tot pentru aceleași fapte.

M.P.

sâmbătă, 7 decembrie 201913
Comentarii

02Hmmm....(8 dec 13:39)
SRI-ul se ocupa de spagi!
01Ce este interesant(8 dec 10:59)
Ea nu contesta faptele. Ca mai toti infractorii vrea sa stie daca filajul nu a avut vreo hiba. Vrea sa scape cu acea gaselnita a infractorilor ajutati de ccr. Acum intelege lumea de ce protocoalele trebuiau desfintate: prea se afla cum se ia spaga!
03fost student(8 dec 10:21)
am fost student anmb si am facut matematici speciale, algebra si trigonometrie cu madam ciobanu. strictetea doamnei, acum 15 ani se inmuia cu 50-100 eur depinde cat de prost era bolovanu de student. Imaginati-va 15 ani de prestatie cu plicuri maro. Am facut si cu ciobanu ala de antonescu si lua si el spaga ca'n codru!
00Marin(8 dec 10:17)
E clar ce student ies de acolo, toate pramatiile. Sa faca puscarie toti profesorii care iau mita si trec repetentii si corijentii.
00cetatean(8 dec 10:00)
Dna Camelia Ciobanu a predat si la UMC
06Ptr caricatura M.P(7 dec 22:37)
De ce plmea nu scrieti la replica de falsurile din Academia de Politie unde sau falsificat examene si doctorate??? DERBEDEILOR POLITIA ROMANA ESTE CEA MAI CORUPTA INSTITUTIE DIN ROMANIA
28mircea(7 dec 15:06)
mama ce ziaristi aveti , UMC si ANMB sunt institutii diferite fratilor , cum angajati asemenea SPECIMENE?
014Pt MP ziarist(7 dec 12:40)
Pune mana pe carte si documenteazate.UMC si Academia Navala MB nu sunt aceeasi entitate. Spor la invatat.
27hypocrit(7 dec 12:12)
Confuzie mare in capul acestui ziarist. Dna Camelia Ciobanu este o doamna si mi-e greu sa cred asa ceva.....
45simplu(7 dec 10:01)
Marea i imensa ,asa ca incap si cei cu spaga.Intrebarea i daca trece cineva fara spaga?
116Bai MP(7 dec 09:12)
Academia Navala si UMC nu sunt aceeasi entitate. Va angajati ziaristi cu IQ-ul unei muste fara cap.
mai mult...Replica
29 sep 00:00ReplicaRĂSARE un IMOBIL cu 8 ETAJE în PISCINA hotelului UNIREA din MAMAIA

Un nou hotel va răsări în staţiunea Mamaia, în viitorul apropiat. Covasna Estival 2002 SA a obţinut mână liberă...1473

29 sep 00:00ReplicaRiver Transnav a pus MONOPOL pe BANII primăriei Constanța1901
29 sep 00:00ReplicaCHIȚAC și-a luat REVANȘA și i-a făcut VÂNT lui FĂGĂDĂU!3090
29 sep 00:27ReplicaCe PRIMĂRII au câştigat PNL și PSD în județul Constanța

Alegerile locale au luat sfârșit în România, aducând cu sine mai multe surprize dar și întărind ”scaunele”...3950

29 sep 00:00ReplicaSCHIMBARE de PROPORȚII în DOSARUL TENTATIVEI de OMOR dintr-un BAR!1043
29 sep 00:17ReplicaFemeie TERORIZATĂ de fostul SOŢ, luată la MIŞTO de 112!1072
29 sep 00:00ReplicaSTELIAN ION vede o MAJORITATE alături de PNL! Video

USR Plus Constanța a susținut o conferință de presă, după rezultatul final, în urma alegerilor locale, la...1016

29 sep 00:00ReplicaUn INGINER din port, CONDAMNAT pentru EFECTUAREA DEFECTUOASĂ a unei VERIFICĂRI TEHNICE1394
29 sep 00:15ReplicaCUM a CÂŞTIGAT Nicoleta VRABIE Primăria PEŞTERA2047
29 sep 00:00ReplicaBEAT MORT, a BĂTUT un ŞOFER de MICROBUZ pentru că REFUZA să îl ia din STAŢIE

Cristian Rorman din Cobadin este cunoscut în localitate ca un tip destul de violent. Pe lângă faptul că își bate...652

29 sep 09:28ReplicaCoronavirus: 375 de persoane internate în spitalele din Constanța464
29 sep 23:53ReplicaPrima REACȚIE a lui MURAD, după ce a PIERDUT alegerile: Sunt onorat să...4422
Vremea
23°23° - 24.2° marţi, 29 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 66%
Vânt: 3.64 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
29 sep 00:00SportLiverpool s-a impus cu 3-1 pe Anfield în fața lui Arsenal

Mikel Arteta a declarat înainte de acest meci că este dispus să facă compromisuri pentru a obține un rezultat....257

29 sep 00:00SportDinamo a fost învinsă, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (1-0), de UTA Arad

Formaţia Dinamo a fost învinsă, luni, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (1-0), de echipa UTA Arad, în ultimul meci...255

29 sep 00:00SportFC Hermannstadt a câştigat, scor 2-1, meciul cu FC Botoşani

Formaţia FC Hermannstadt a câştigat, scor 2-1, meciul susţinut, luni, pe teren propriu, în compania echipei FC...247

29 sep 00:00SportRafael Nadal s-a calificat, fără probleme, în turul doi la Roland Garros

Rafael Nadal, cap de serie numărul 2 şi de 12 ori câştigător al turneului, s-a calificat, luni, fără probleme,...251

Local
29 sep 20:20LocalRAZII pe străzile din județul Constanța!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 27 septembrie a.c., în intervalul orar 08.00 - 22.00,...861

29 sep 20:20LocalPrinși la volan sub influența băuturilor alcoolice

La data de 26 septembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Tulcea au depistat un bărbat de 66 de ani, din comuna...783

29 sep 20:19LocalDoi bărbați din Constanța, bolnavi COVID-19 au decedat. Ambii aveau comorbidități

În intervalul 27.09.2020 (10:00) – 28.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 de decese (15 bărbați și 15 femei),...1188

29 sep 20:17LocalDumitru Guriță, primarul comunei Mereni

...986

29 sep 20:16LocalModificări în traficul rutier din stațiunea Mamaia

Primăria Municipiului Constanța informează că, de la 01 octombrie, se modifică viteza maxim admisă pe bulevardul...1316

29 sep 20:15LocalCati Hristu a CÂȘTIGAT Primăria Cogealac

2457

Politică
29 sep 00:04PoliticăLudovic Orban anunță REMANIERE: Pleacă doi miniștri

După ce a picat o moțiune de cenzură și a supraviețuit alteia, Ludovic Orban face prima remaniere guvernamentală,...1995

29 sep 21:34PoliticăOrban: 'PNL a câștigat alegerile locale!'

Ludovic Orban spune că PNL este marele câștigător al alegerilor locale, deși PSD a clamat că va avea cei mai...866

29 sep 21:34PoliticăLa Năvodari, Chelaru a câștigat un nou mandat

3866

29 sep 21:36PoliticăValentin VRABIE a CÂȘTIGAT Primăria Medgidia

Locuitorii din Medgidia l-au votat, în proporție de peste 60%, pe primarul în funcție Valetin Vrabie.Acesta a postat...799

29 sep 21:36PoliticăPrimarul din Deveselu, mort de COVID, a câștigat alegerile de duminică

Ion Aliman, primarul din Deveselu, care a murit 17 septembrie din cauza COVID-19, a câștigat alegerile locale de...1076

29 sep 21:35PoliticăCristian Popescu Piedone a câştigat Primăria Sectorului 5!

Cristian Popescu Piedone a câştigat Primăria Sectorului 5! Contracandidatul său şi-a recunoscut înfrângerea în...1059

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1946

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2940

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1805

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...4629

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2810

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3771

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5650

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3902

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

3018

Monden
29 sep 00:00MondenVila Playboy, lăsată în paragină şi prădată de hoţi. Ce vrea să facă cu ea noul proprietar

Celebra vilă Playboy a fost lăsată în paragină și ar fi fost chiar jefuită de mai multe ori, de la moartea lui...335

29 sep 00:00MondenJoaquin Phoenix şi Rooney Mara au devenit părinţii unui băieţel, River

Actorii Joaquin Phoenix şi Rooney Mara au devenit părinţii unui băieţel, căruia i-au pus numele River, în onoarea...230

29 sep 00:00MondenGwyneth Paltrow a pozat nud pentru a sărbători împlinirea vârstei de 48 de ani

308

29 sep 00:00MondenEmma Stone s-ar fi căsătorit în secret cu Dave McCary şi ar fi însărcinată

Cunoscuta actriţă americană Emma Stone şi scenaristul umorist Dave McCary s-ar fi căsătorit în secret după ce au...244

29 sep 00:00MondenBox-office: "Tennet" obţine încasări globale de 280 de milioane de dolari

Filmul "Tenet", în regia lui Christopher Nolan, a obţinut încasări 280 de milioane de dolari la nivel mondial şi a...222

29 sep 00:00MondenFestivalul de la Cannes va organiza o mini-ediţie simbolică la sfârşitul lunii octombrie

195

Mapamond
29 sep 00:00MapamondAtacatorul de la Paris spune într-un video analizat de poliţie că va comite un act de "rezistenţă"

Poliţia franceză studiază o înregistrare video în care bărbatul suspectat că a atacat vineri două persoane cu o...209

29 sep 00:00MapamondUnul dintre cei patru suspecţi judecaţi pentru doborârea cursei MH17 a negat orice implicare

Unul dintre cei patru suspecţi judecaţi pentru doborârea unui avion malaezian deasupra Ucrainei, în 2014, a negat...233

29 sep 00:00MapamondExplozie la Beirut - ONG: Un copil din patru riscă să fie privat de acces la învăţământ

195

29 sep 00:00MapamondCoronavirus: Peste un milion de decese înregistrate în lume

Pandemia de COVID-19 a făcut peste un milion de morţi în lume de când biroul OMS din China a semnalat apariţia...203

29 sep 00:00MapamondCoronavirus: Primul deces într-o tabără de migranţi din Grecia

Autorităţile din Grecia au anunţat duminică primul deces legat de noul coronavirus într-o tabără de migranţi,...210

29 sep 00:00MapamondLocuitorii din Geneva au votat în favoarea unui salariu minim de 23 de franci elveţieni pe oră

213

Sănătate
29 sep 00:00Sănătate8 efecte ale întreruperii anticoncepționalelor

Întreruperea utilizării de anticoncepționale poate genera unele schimbări în corpul femeii, cum ar fi pierderea sau...214

29 sep 00:00SănătateSemne ascunse ale sindromului ovarelor polichistice

Dezechilibrul hormonal care stă la baza sindromului de ovar polichistic le face pe femeile afectate să simtă multe...236

29 sep 00:00SănătateMituri și preconcepții despre infecțiile tractului urinar

223

29 sep 00:00SănătateColul uterin scurt: cauze, diagnostic și tratament

Colul uterin poate fi mai scurt decât în mod normal din cauza unor operații sau a unor afecțiuni ginecologice. Un...209

29 sep 00:00SănătateBoala parodontală, o altă complicație a poliartritei reumatoide

Studiile arată că boala parodontală și poliartrita reumatoidă sunt boli cronice inflamatorii, care se pot...239

29 sep 19:26SănătateDeteriorarea danturii: obiceiuri nocive și efectele lor

225

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT