REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dosarul MITEI de la Academia Navală: Ce a solicitat Camelia Ciobanu instanței de judecată

Dosarul MITEI de la Academia Navală: Ce a solicitat Camelia Ciobanu instanței de judecată

Replica API 7 decembrie 2019 | 00:00 1536

O anchetă de proporții a avut loc la malul mării, în urmă cu doi ani, vizate fiind două cadre didactice de la Academia Navală Mircea cel Bătrân și doi studenți, acuzați de luare de mită. Au fost mai multe denunțuri în care se vorbea de șpăgi cuprinse între 100 și 300 euro. Este vorba despre profesorii Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu, dar și despre studenții Daniel Gheorghiţă și Alexa Daniel Ghorghiță. La termenul din noiembrie, Camelia Ciobanu a formulat instanței mai multe cereri. Printre acestea, DNA să comunice cine a pus în executare mandatele de supraveghere video și audio şi dacă actele de urmărire penală privind interceptările şi înregistrările convorbirilor telefonice, localizarea sau urmărirea, pătrunderea în biroul ei și al colegului său pentru activarea şi dezactivarea mijloacelor pentru supraveghere au fost realizate cu implicarea SRI sau a Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării.

Iulian Antonescu, profesor universitar în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa, a fost trimis în judecată pentru 9 infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă. De asemenea, Camelia Ciobanu, profesor universitar, a fost trimisă în judecată pentru 4 infracţiuni de luare de mită. Doi studenţi ai Academiei, Daniel Gheorghiţă Alexa şi Andrei Tudor Cantoriu sunt acuzaţi de dare de mită şi complicitate la luare de mită. Aceștia au avut termen de judecată pe 5 decembrie, însă magistrații au amânat cauza. De altfel, trebuie precizat că la termenul din noiembire, Camelia Ciobanu a formulat instanței mai multe cereri, iar o mare parte dintrea cestea au fosta dmise, fiind, astfel, sesizat DNA. Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, formulată de apelanta inculpată Ciobanu Camelia. Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare. Încuviinţează cererea formulată de către inculpaţii Ciobanu Camelia şi Cantoriu Andrei Tudor, prin avocat ales, de efectuare a unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauzele privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, pentru ca această instituţie să comunice cine a pus în executare mandatele de supraveghere tehnică din prezenta cauză (dosar nr. 103/P/2016) şi dacă actele de urmărire penală privind interceptările şi înregistrările convorbirilor telefonice sau ale comunicărilor, după caz, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, supravegherea video, audio şi prin fotografiere, pătrunderea în biroul aparţinând inculpaţilor Antonescu Iulian şi Ciobanu Camelia pentru activarea şi dezactivarea mijloacelor tehnice folosite pentru supravegherea video, audio şi prin fotografiere, interceptările şi înregistrările audio-video ale convorbirilor purtate în mediul ambiental, au fost realizate cu implicarea Serviciului Român de Informaţii sau a Direcţiei generale de informaţii a apărării, iar în caz afirmativ, să se indice punctual care sunt respectivele acte de urmărire penală. Încuviinţează proba testimonială cu ascultarea martorilor Ion Ana, Bănău Maria, Irimia Vasile, Ghirase Alexandru Georgian, solicitată de inculpata Ciobanu Camelia. Încuviinţează pentru inculpaţi proba cu înscrisuri. Respinge cererea inculpatei Ciobanu Camelia, de emitere a unei adrese către Academia Navală “Mircea cel Bătrân” Constanţa, pentru comunicarea perioadei în care inculpata s-a aflat în concediu de odihnă în anul 2016, precum şi celelalte probe solicitate, în baza art. 100 alin.4 lit.a) şi b) C.p.p., având în vedere obiectul probaţiunii şi probele deja administrate şi deja încuviinţate în cauză. Definitivă”, se arată în minuta Curții de Apel Constanța.

Următorul termen a fost stabilit pentru 12 februarie 2020

Potrivit anchetatorilor, în perioada august - septembrie 2016, Iulian Antonescu şi Camelia Ciobanu, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa, au primit de la mai mulţi studenţi, printre care şi Daniel Gheorghiţă Alexa şi Andrei Tudor Cantoriu, direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 lei şi 200 euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 lei şi 600 euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 lei, 300 euro şi 50 de dolari - Ciobanu Camelia. Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenţilor respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susţinute în perioada respectivă. În acelaşi context, inculpatul Antonescu Iulian a pretins şi primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg - cadru didactic în cadrul A.N.M.B., astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant. Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu Radu Emanuel Acsinciuc, Lucian Stoica Stanciu, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, dar şi cu Vasile Irimia, Ana Ion şi Alexandru Georgian Ghirase, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare şi dare de mită. Cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora. Astfel, Emanuel Radu Acsinciuc a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, Lucian Stoica Stanciu - 1 an şi 8 luni închisoare. Cele mai mari pedepse le-au primit Vasile Irimia, Ana Ion şi Alexandru Georgian Ghirase, condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Pe fond, Iulian Antonescu a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, iar Camelia Ciobanu la 3 ani. Cei doi studenți, inculpați în odsar, au bifat 2 ani cu suspendare, respectiv doi ani și 8 luni. În cursul urmăririi penale, profesorul Iulian Antonescu a recunoscut săvârșirea faptei. Nu și Camelia Ciobanu, care a invocat că se încearcă înlăturarea sa din instituție. ”Faptul că, inculpata era un cadru didactic „drastic”, că îi punea pe studenți să învețe ( deși „umplerea” a 2-3 pagini de lucrare de examen ca să vadă lumea” nu evidențiază nicicum seriozitatea ori severitatera unui cadru didactic ci, dimpotrivă, constituie o practică extrem de periculoasă care permite unor studenți dezinteresați, iresponsabili, slabi la învățătură, să promoveze examene și le creează tinerilor cu personalitatea încă în formare convingerea că, examenele, diplomele, specializările, chiar și locurile de muncă s-ar putea cumpăra și, totodată, îi încurajează în asemenea practici nocive care în mod indiscutabil determină degradarea societății ) ori faptul că s-ar fi urmărit îndepărtarea sa din instituție - apărări pe care inculpata le-a invocat, în niciun caz nu înlătură realitatea care rezultă din coroborarea probelor mai sus menționate, nu înlătură aceste probe și nu justifică în niciun mod acțiunile sale de a accepta sumele de bani care i-au fost avansate în vederea acordării notei de trecere la examene”, se arată în motivarea instanței, potrivit rolii.ro. Prin rechizitoriul întocmit în cauză s-a dispus și clasarea cauzei ce formează obiectul cercetărilor efectuate în dosarul penal nr. 103/P/2016 pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită dîn ceea ce îi privește pe anumiți studenți, deoarece, față de aceștia există o cauză de nepedepsire prevăzută de art. 290 alin 3 C. pen.

De altfel, nu este pentru prima dată când profesorii de la UMC ajung în atenția anchetatorilor. Fostul lector universitar de la Universitatea Maritimă Constanţa, Emilian Anatoli Costache, împreună cu George Ştefan Buja, au ajuns în Penitenciarul Poarta Albă după ce au fost condamnați tot pentru aceleași fapte.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SRI-ul se ocupa de spagi!
3
0
Ea nu contesta faptele. Ca mai toti infractorii vrea sa stie daca filajul nu a avut vreo hiba. Vrea sa scape cu acea gaselnita a infractorilor ajutati de ccr. Acum intelege lumea de ce protocoalele trebuiau desfintate: prea se afla cum se ia spaga!
2
0
am fost student anmb si am facut matematici speciale, algebra si trigonometrie cu madam ciobanu. strictetea doamnei, acum 15 ani se inmuia cu 50-100 eur depinde cat de prost era bolovanu de student. Imaginati-va 15 ani de prestatie cu plicuri maro. Am facut si cu ciobanu ala de antonescu si lua si el spaga ca'n codru!
4
0
E clar ce student ies de acolo, toate pramatiile. Sa faca puscarie toti profesorii care iau mita si trec repetentii si corijentii.
0
1
Dna Camelia Ciobanu a predat si la UMC
0
0
De ce plmea nu scrieti la replica de falsurile din Academia de Politie unde sau falsificat examene si doctorate??? DERBEDEILOR POLITIA ROMANA ESTE CEA MAI CORUPTA INSTITUTIE DIN ROMANIA
7
0
mama ce ziaristi aveti , UMC si ANMB sunt institutii diferite fratilor , cum angajati asemenea SPECIMENE?
9
2
Pune mana pe carte si documenteazate.UMC si Academia Navala MB nu sunt aceeasi entitate. Spor la invatat.
15
0
Confuzie mare in capul acestui ziarist. Dna Camelia Ciobanu este o doamna si mi-e greu sa cred asa ceva.....
8
2
Marea i imensa ,asa ca incap si cei cu spaga.Intrebarea i daca trece cineva fara spaga?
5
5
Academia Navala si UMC nu sunt aceeasi entitate. Va angajati ziaristi cu IQ-ul unei muste fara cap.
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108