REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Dosarul penal care aduce în atenţie un fenomen ignorat: câinii de luptă aduşi din alte ţări şi nedeclaraţi în România

Dosarul penal care aduce în atenţie un fenomen ignorat: câinii de luptă aduşi din alte ţări şi nedeclaraţi în România

Replica API 11 iunie 2013 | 00:00 488

Premieră la Constanţa:

Premieră la Constanţa:

Ţipete, sânge, imagini şocante şi o anchetă la Poliţie. Cel mai bun prieten al omului a devenit cel mai aprig duşman pentru un bărbat din comuna constănţeană Cerchezu. Omul a fost sfâşiat de propriul câine, lăsat nesupravegheat, un bandogge mastiff ce s-a transformat în câteva clipe într-o fiară. Nu doar proprietarul fiorosului a fost vizat. Alte trei persoane, un copil şi un câine au fost ţintele patrupedului fără botniţă. Din fericire, acestea au scăpat nevătămate, dar nu şi câinele unui vecin. Pentru a-l scăpa din colţii ascuţiţi ai câinelui periculos, un vecin l-a lovit de mai multe ori cu o coadă de sapă, până a murit.

"În cursul zilei de duminică, în jurul orelor 13.00, am auzit ţipete în curtea vecinului Mircea Dumitrescu. Făceam curat într-o maşină şi am rugat copilul să vadă despre ce este vorba, eu fiind desculţ. Băiatul a mers pe stradă, eu am sărit gardul, dar ne-am întâlnit în curtea vecinului, acolo unde am văzut un câine agresiv. Vecinul meu şi soţia lui ţipau, iar proprietarul câinelui, fiind sub influenţa alcoolului, încerca să-l liniştească. Însă, pitbull-ul îl prinsese pe celălalt câine de jugulară", a declarat, pentru "Replica", Petrică Pârvulescu. Persoanele care au asistat la întreaga scenă nu au avut curaj să intervină, mai ales că stăpânul câinelui agresat are şi o infirmitate fizică permanentă, susţine Pârvulescu. "Mi-am amintit că atunci când mi-a omorât şi mie un câine, proprietarul pitbull-ului mi-a spus că dacă arunc cu apă pe el va elibera victima. Am găsit o găleată şi l-am stropit cu apă. Pitbull-ul l-a eliberat pe câinele vecinului şi s-a repezit la stăpânul său şi l-a muşcat de braţ. I-a smuls carnea, are o rană urâtă, a fost dus la spital. Sângele şiroia şi pentru a-l salva, i-am aplicat câinelui pe spate câteva lovituri. La un moment dat s-a repezit la mine, mi-a rupt şortul, erau plini de sânge, m-am împiedicat şi am căzut peste câinele rănit. Apoi l-a atacat din nou pe câine vecinului şi am vrut să-l îndepărtăm din zonă, însă l-am lovit din greşeală în cap şi lovitura i-a fost fatală. Mi-a fost milă de câine. Singura vină i-o găsesc stăpânului care l-a învăţat de mic să ucidă animale", a declarat, pentru "Replica", Petrică Pârvulescu.

Câinele decedat, identificat cu ajutorul unui microcip

Proprietarul câinelui, Florin Simion, se află în Anglia, însă la Cerchezu era îngrijit de Constantin Simion. Cel din urmă ar fi tatăl proprietarului câinelui, spun poliţiştii. Deşi mastiff-ul a fost adus în Cerchezu de câţiva ani, în paşaport nu era menţionat decât proprietarul, iar în evidenţele poliţiei sau a Asociaţiei Chinologice nu a fost înregistrat. De altfel, în paşaport nu exista nici fotografia câinelui, iar pentru a-l identifica medicii veterinari au sarcina de a citi microcipul. Întrucât câinele nu figura în evidenţele poliţiei, Constantin Simion, în grija căruia se afla câinele care a decedat, nu a făcut plângere la poliţie împotriva lui Petrică Pârvulescu. Cu toate acestea, poliţistul Florin Savu spune că s-a sesizat din oficiu, declanşând o anchetă. "Nu este pitbull. Am făcut o adresă în atenţia cabinetului veterinar să spună exact ce rasă de câine era, cauza decesului. Conform paşaportului din Angalia este vorba de un bandogge mastiff, iar proprietarul este F. S. Câinele a fost omorât de către un cetăţean din Cerchezu. Câinele lui Simion a intrat în curtea lui M. D. şi i-a atacat câinele legat. Au vrut să-i despartă, nu au putut şi în ajutor a fost chemat un vecin. Acesta l-a lovit de mai multe ori, inclusiv în zona capului, după care câinele care l-a atacat pe cel legat a murit", a spus poliţistul care anchetează cazul.

Cel care a omorât câinele s-a ales cu dosar penal. Bărbatul se apără: Am fost în legitimă apărare!

Poliţiştii spun că medicii veterinari trebuie să stabilească rasa câinelui, dar şi dacă face parte din categoria celor periculoşi. "În evidenţele poliţiei nu figurează, nu a fost înregistrat de proprietar. Ei sunt obligaţi prin Legea 60 să declare la poliţie, dacă deţin câini din categoria celor periculoşi. Deţinătorul câinelui avea obligaţia să se prezinte la Asociaţia Chinologică, iar apoi la poliţie, pentru a-l înregistra", a declarat poliţistul Florin Savu. În cazul în care medicul veterinar va confirma faptul că patrupedul decedat făcea parte din categoria celor periculoşi, stăpânul va fi sancţionat cu o amendă contravenţională. "Există o anchetă în derulare. Împotriva celui care a omorât câinele s-a deschis din oficiu un dosar penal, conform legii", a confirmat poliţistul Florin Savu din Cerchezu. Cel anchetat de Poliţie spune că ar fi fost în legitimă apărare.

Paşaportul câinelui, o făcătură

Cazul a ajuns şi în atenţia Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Constanţa. "Poliţistul din Cerchezu trebuia să-l trimită pe proprietarul câinelui la Asociaţia Chinologică, să-l înregistreze. Noi suntem cei care expertizăm rasa câinelui. Medicul veterinar poate face o expertizare în cadrul unei boli. Cauzele unui deces la un animal se face numai de către Direcţia Sanitar Veterinară. Câinele care a decedat nu a fost înregistrat la Asociaţia Chinologică, pentru că nu era mastiff. Acel carnet nu este original, este o făcătură. L-am studiat şi pare a fi un fals. În acel paşaport am constatat că seria microcipului, conform normelor internaţionale, ar trebui să se regăsească în pagina a doua, ori acel cod de bare nu există, este trecut cu pixul. Câinele este un metiş, o corcitură", a spus Zeadin Murat, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor. Conform acestuia, nimeni nu poate să spună ce rasă este, pentru că nu are acte. "Fiind un câine agresiv şi neînregistrat oamenii din localitate spun că a avut multe victime, respectiv câini, gâini, pisici. Acel stăpân umbla prin sat cu el liber, fără botniţă. Paşaportul poate fi făcut de orice, nu este înregistrat în Marea Britanie. Avem trei protocoale cu Poliţia, iar poliţistul din Cerchezu trebuia să-mi solicite prezenţa acolo când încă era cadavrul cald, să-mi trimită o adresă, să mă întrebe ce rasă este câinele, dar nu a făcut aceste lucruri. Trebuia să-mi solicite prezenţa cu scanerul, să scanăm microcipul. Făceam o adresă prin Asociaţia Chinologică la Federaţia Chinologică Internaţională, să ne spună adevărul despre câine. Proprietarul câinelui a încercat să distrugă probele", ne-a declarat Zeadin Murat.

Ce prevăd protocoalele Poliţiei încheiate cu Asociaţia Chinologică

Multiplele evenimente care au generat disconfort social sau chiar acte de suferinţă oamenilor sau câinilor şi, uneori, chiar proprietarilor acestora, au determinat Guvernul României să intervină pentru stoparea lor prin stabilirea cadrului juridic adecvat, care impune atât restricţii cât şi încriminări, şi, în mod evident, pedepse, în Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi şi agresivi. Pentru punerea în aplicare a acestui act normativ, au fost înfiinţate 38 de asociaţii chinologice, s-au nominalizat poliţişti care răspund la nivel judeţean de această problemă, s-au prelucrat prevederile legale, au fost instruiţi factori abilitaţi de lege pentru a interveni în scopul asigurării legalităţii în acest domeniu de activitate şi au fost completate evidenţele cu deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi. În vederea stabilirii unui cadru comun şi unitar de acţiune, s-a încheiat un protocol de colaborare între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Asociaţia Chinologică Română, care are ca scop, pe lângă crearea unei baze de lucru privind modalităţile concrete de realizare a atribuţiilor fiecărei părţi, şi pe acela de asigurare a sănătăţii şi integrităţii corporale a cetăţenilor şi intrarea în legalitate a deţinătorilor sau proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi. La nivel teritorial au fost informaţi medicii veterinari pentru a comunica toţi câinii agresivi sau periculoşi, stabilindu-se modalităţi comune de acţiune, în vederea ţinerii sub control strict a regimului acestor animale.

Iată care sunt condiţiile pentru importul câinilor de rasă

Câinele importat trebuie să fie vaccinat antirabic cu cel puţin 2 săptămâni înainte de intrarea în România, respectiv să posede certificatului internaţional de vaccinare. Importatorul trebuie să fie în posesia unui document care să ateste provenienţa câinelui (declaraţie de provenienţă, contract de vânzare, act de cesiune sau donaţie). Câinele importat trebuie să fie înregistrat într-un registru genealogic recunoscut de FCI, respectiv să posede certificat de origine de export (pedigree) sau o adeverinţă provizorie care să ateste acest fapt. Câinele trebuie să fie identificat prin tatuaj sau microcip. Persoanele care importă periodic câini de rasă trebuie să posede o împuternicire în acest sens din partea Asociaţiei Chinologice Române - membră a Federaţiei Chinologice Internaţionale.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108