REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Dosarul Retrocedărilor: Se cere ridicarea sechestrului asupra unui teren din Compozitorilor

Dosarul Retrocedărilor: Se cere ridicarea sechestrului asupra unui teren din Compozitorilor

Replica API 13 ianuarie 2020 | 01:01 444

Tot mai mulți cumpărătorii de bună credință (sau nu) în cazul terenurilor aflate sub incidența deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 7 februarie a.c., prin intermediul căreia s-a dispus condamnarea inculpaților din dosarul retrocedărilor, depun acțiuni în instanță pentru ridicarea sechestrului instituit asupra terenurilor.

După decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție Constanța, în urma căreia Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare, Primăria Constanța Constanța și Statul Român au fost obligate la recuperarea terenurilor retrocedate ilegal. Sunt aproape o sută terenuri din stațiunea Mamaia, pe malul Lacului Siutghiol, pe faleză ori pe plaja litoralului, în Portul Tomis, dar și în municipiu. Imobilele au fost incluse în circuitul civil, au fost cumpărate și răscumpărate de oameni de bună credință. Terenurile au rămas sub sechestru, nu mai pot fi vândute, iar de construit nici nu se pune problema pentru că fie nu se mai eliberează autorizaţii noi, fie cele deja acordate au fost anulate, iar situația lor juridică se află și în evidențele Oficiului de Cadastru și în cărțile funciare. Așa se face că val de acțiuni au fost depus ela instanțele constănțene, proprietarii imobilor apărându-și bunurile, solicitând ridicarea sechestrului dispus prin ordonanța Înaltei Curți din 9 februarie a .c., radierea notării sentinței din 7 februarie din Cartea funciară. Și societatea Finance Global Invest SRL , proprietarul unui teren situat în cartierul Compozitorilor, a depus acțiune în instanță solicitând ridicarea sechestrului.

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată reclamanta Finance Global Invest SRL depusă în august 2019 a solicitat, în contradictoriu cu Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, și Municipiul Constanța prin primar, ridicarea sechestrului asigurător instituit prin Ordonanța nr.29/P/15.02.2008 a Direcției Naționale Anticorupție în dosarul nr.29/P/2005 asupra terenului în suprafață de 2074 mp, Lot 59, situat în Constanța, cartierul Compozitorilor.

Cum a dobândit societatea terenul

Finance Global Invest SRL este proprietar al terenului din cartierul Compozitorilor din 2018. A fost deținut anterior de Barbu Paraschiva, inculpată în dosarul retrocedărilor, cre l-a vândut societății SC Rezident Com SA, firma deținută de alt inculpat în dosar, Valentin Gheorghe Ionescu, ce a fost executată silit de ANAF. Ulterior, terenul a fost scos la vânzare prin licitație, fiind adjudecat de Finance Global Invest SRL în august 2018. În extrasul de carte funciară emis atât anterior cât și ulterior licitației, se menționa că nu există sarcini. Societatea a solicitat un istoric al cărții funciare ocazie cu care s-a constatat că la data de 28.02.2009 a fost respinsă cererea de notare a sechestrului în cartea funciară însă măsura sechestrului subzistă și în continuare, spun reprezentanții societății, deși hotărârea pronunțată în dosarul Retrocedărilor nu le este opozabilă, nefiind parte în dosar, măsura sechestrului asupra bunului aparținând unui terț fiind o îngrădire a exercițiului dreptului de proprietate.

Primăria Constanța a precizat în instanță că buna credință a societății poate fi invocată drept argument in apărarea dreptului de proprietate într-o acțiune îndreptată împotriva subdobânditorului, iar prin sentința pronunțată de ICCJ s-a menținut măsura sechestrului cu scopul de a se asigura repararea pagubei cauzate prin fapta penală. Judecătoria Constanța a respins, pe 7 ianuarie, a.c., acțiunea formulată de Finance Global Invest SRL. Decizia nu este definitivă.

De altfel, societatea Finance Global Invest SRL nu este singura care a achiziționat un teren, prin licitație publică organizată de ANAF, după ce SC Rezident Com SA, firma deținută de alt inculpat în dosar, Valentin Gheorghe Ionescu, a fost executată silit. Un alt cnstănțean, persoană fizică, se luptă în instanță, tot pentru un teren din Compozitorilor.

Printre societățile care se judecă cu primăria și Statul Român se numără și Ave Tabia, care investește în mai multe zone din Mamaia. Și aceasta a solicitat ridicarea sechestrului unui teren aflat sub incidența deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 7 februarie a.c. La termenul de 18decembrie, instanța a dispus amânarea pronunțării pentru 20 decembrie însă, la acest termen, judecătorul de caz a dispus repunea cauzeipe rol, în vederea punerii în discuţia părţilor a cererii reconvenţionale formulate de către Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice , în referire la constatarea nulităţii absolute a actelor subsecvente Dispoziţiei nr 1344/31.05.2004 a Primarului Municipiului Constanţa şi Referatului nr. 71394/31.05.2004 desființate prin Decizia Penală nr 32/A/07.02.2009 pronuntată in dosar nr 6536/2/2008.S-a stabilit un nou termen pentru 11 martie a.c.. Dispoziția 1344/31.05.2004 face referire la respingerea cererii de restituire în natură și oferta prin acordarea altor măsuri reparatorii formulată de Aline Yvone Movilă Buzescu, prin mandatar Georgică Giurgiucanu, condamnat în dosarul retrocedărilor. Acesta solicita restituirea a unei suprafețe de teren de aproape 100 de hectare din Anadalchioi. Astfel, prin dispoziția fostului primar Radu Mazăre, au fost date, prin compensare, 44 de terenuri din Mamaia, Constanța și Portul Tomis.

Reamintim că, potrivit procurorilor, prin faptele săvârşite, inculpații, în frunte cu Radu Mazăre, care a fost condamnat la 9 ani cu executare, ar fi produs un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mazare a vandut tot terenu din ct abuziv si a kuat doar 9ani de puscarie out8n numa pt parc tabacarie ca la vandut primea 28deani
2
0
ba boilor, ridicati sechestu ca mai sunt si altete terenuri la care am incasat bani si ma fac de kkkt fata de cei care mi-au dat bani.
4
0
Sa se ia contravaloarea terenului de la tanti Coca Barbu, cea mai buna prietena a lui tanti Gabi Mazare, adica mamica pastailor.
10
0
La mu13 terenuri! Inapoi la stat iar voi dati l in judecata pe pastaie sa va dea el banii!
5
1
O vor lua toti in bot, vor pierde terenurile pt ca au fost japca. Muistilor, stiati cu cine va inhaitati, stiati ca totu-i de praduiala, ca-i furaciune de-a gastii lui Mazare , dar voi sunteti smecherii pulii mele, ca voi nu-i nimeni. Toate locatiile sunt bine amplasate si s-au dat pe spagi serioase. Acum , cu Mazare si slugile lui in puscarie, da-ti totul inapoi statului, lipitoare ce sunteti. DNA sa-i verifice si pe Mihai si Sandu Mazare, spagagii nesimtiti si plin de tupeu. Nu-i cu rautate, dar au fost dovediti hoti, sa dea totul inapoi si sa mearga la munca. Au distrus orasul golanii astia
10
0
hai ca vin alegerile si dosarele
7
1
GATA cu rretrocedarile
7
0
A facut parte din echipa care a retrocedat!
10
0
Cel mai Pervers , Corupt fara scrupule , mincinos , Hain si mai ales Tradator este acest Fagadau ...bani si avere prin Coruptie atat are in cap ! A mintit Constantenii le distruge viata , distruge , orasul Cinstanta ! Rusine !
15
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108