REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Doza booster cu vaccinul Moderna protejează împotriva variantei Omicron

Doza booster cu vaccinul Moderna protejează împotriva variantei Omicron

Replica API 11 ianuarie 2022 | 00:00 764

Reprezentanții companiei Moderna au declarat că date preliminare din studii arată că o doză booster a vaccinului anti-COVID-19 Spikevax pare să protejeze împotriva variantei cu răspândire rapidă a SARS-CoV-2, Omicron, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Varianta Omicron a SARS-CoV-2, catalogată de Organizația Mondială a Sănătății drept variantă de îngrijorare, se răspândește rapid în tot mai multe zone ale lumii. Cele mai timpurii dovezi pentru răspândirea rapidă a acestei tulpini au venit din Africa de Sud, unde Omicron a ajuns rapid dominantă de la o provincie la alta. În alte țări, imaginea este asemănătoare: cazurile de Omicron se dublează la fiecare două până la patru zile - un timp mult mai scurt decât în cazul variantei Delta.

Mai multe studii științifice au indicat faptul că vaccinarea completă anti-COVID-19 plus doza booster oferă o protecție puternică împotriva infecției cu Omicron. Atenție, însă, două doze de vaccin precum cele de la Moderna sau de la Pfizer-BioNTech oferă mult mai puțină protecție decât trei doze.

Doza booster a vaccinului de la Moderna crește mult nivelurile anticorpilor neutralizanți împotriva Omicron

Compania Moderna a anunțat în decembrie 2021 date preliminare legate de anticorpii neutralizanți împotriva variantei Omicron de către vaccinul Spikevax în dozele booster de 50 µg și 100 µg. În prezent, doza booster pentru persoanele care și-au făcut primele două doze tot cu vaccinul de la Moderna este de 50 µg, în timp ce pentru persoanele care s-au vaccinat complet cu alte vaccinuri, doza booster este cea de 100 µg.

Astfel, boosterul de 50 µg a crescut nivelurile de anticorpi neutralizanți împotriva tulpinii Omicron de aproximativ 37 de ori în comparație cu nivelurile de dinainte de administrarea dozei booster, iar boosterul de 100 µg de ARNm-1273 a crescut nivelurile de anticorpi neutralizanți de aproximativ 83 de ori în comparație cu nivelurile pre-boost.

„Creșterea dramatică a cazurilor de COVID-19 cauzată de varianta Omicron este îngrijorătoare pentru toată lumea. Cu toate acestea, datele care arată că boosterul COVID-19 de la Moderna autorizat în prezent poate crește nivelurile de anticorpi neutralizanți de 37 de ori mai mult decât nivelurile pre-booster sunt liniștitoare”, a declarat Stéphane Bancel, directorul executiv al companiei Moderna.

Moderna analizează și alte vaccinuri candidate anti-COVID-19

Compania face în continuare cercetări pentru a aborda variantele emergente de îngrijorare ale SARS-CoV-2. Strategia include evaluarea vaccinului prototip, original (ARNm-1273) la doza de rapel autorizată (50 µg) și la o doză mai mare (100 µg), a unor candidate multivalente care încorporează coronavirusuri anterioare (ARNm-1273.211, ARNm-1273.213) de asemenea la 50 µg și 100 pg, precum și candidate de rapel specific (Delta și Omicron). Candidatele booster sunt evaluate în studiile de fază 2/3 în curs de desfășurare cu aproximativ 300-600 de participanți per braț.

Datele preliminare includ mostre de ser de la 20 de persoane căror li s-a administrat fie vaccinul Spikevax original (ARNm-1273) în doze de 50 µg sau 100 µg, fie candidatul multivalent ARNm-1273.211 în doze de 50 µg sau 100 µg, fie candidatul multivalent ARNm-1273.213 în doză de 100 µg. Anticorpii neutralizanți împotriva tulpinii Omicron au fost evaluați într-un test de titru de neutralizare pseudovirus (PsVNT) efectuat în laboratoarele stabilite de Centrul de Cercetare a Vaccinului de la Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase (NIAID) și Centrul Medical al Universității Duke.

Toate grupurile de participanți la studiu au avut niveluri scăzute de anticorpi de neutralizare la testul Omicron PsVNT înainte de doza booster. În ziua 29 după doza booster, doza de 50 ug de ARNm-1273 a crescut titrurile medii geometrice de neutralizare față de Omicron la 850, deci acestea au ajuns de aproximativ 37 de ori mai mari decât nivelurile de dinainte de booster.

În ziua 29 după rapel, doza de 100 ug de ARNm-1273 original a crescut titrurile medii geometrice de neutralizare față de Omicron la 2228, adică acestea au ajuns de aproximativ 83 de ori mai mari decât nivelurile pre-booster.

Vaccinul original al companiei Moderna, eficient împotriva Omicron după doza booster

Candidații multivalenți au crescut nivelurile de anticorpi neutralizanți specifici Omicron la niveluri similare ridicate atât la doza de 50 ug, cât și la cea de 100 ug. Pe baza puterii titrurilor de neutralizare generate de ARNm-1273, a ritmului rapid de transmitere a variantei Omicron și a complexității crescute a implementării unui nou vaccin, compania Moderna își va concentra eforturile pe termen scurt pentru a aborda tulpina Omicron cu vaccinul original ARNm-1273.

Doza booster a vaccinului de la Moderna, sigură și bine tolerată

Compania a anunțat, de asemenea, datele privind siguranța și tolerabilitatea din studiul de fază 2/3 a dozei booster de 100 ug de ARNm-1273, subliniind că vaccinul a fost în general sigur și bine tolerat. Frecvența și natura evenimentelor adverse sistemice și locale solicitate la 7 zile după primirea dozei booster au fost în general comparabile cu cele observate după seria primară de două doze. A existat o tendință către reacții adverse puțin mai frecvente după doza booster de 100 ug comparativ cu doza booster de 50 ug de ARNm-1273.

Așadar, având în vedere puterea vaccinului original Spikevax și viteza cu care varianta Omicron se răspândește, prima linie de apărare a companiei Moderna împotriva Omicron va rămâne doza booster de ARNm-1273.

Moderna dezvoltă și o variantă de vaccin specifică tulpinii Omicron

Având în vedere amenințarea pe termen lung pe care ar putea să o arate tulpina Omicron, Moderna va continua, de asemenea, să dezvolte o variantă de vaccin specifică Omicron (mRNA-1273.529) care se așteaptă să intre în studiile clinice la începutul anului 2022.

Și vaccinarea cu două doze după trecerea prin COVID-19 generează anticorpi puternici

Concluziile studiilor de până acum sunt acelea că vaccinarea populației cu doza booster crește mult gradul de protecție împotriva tulpinii Omicron și că oamenii care s-au vacicnat cu două doze după ce au fost bolnavi de COVID-19 au, de asemenea, anticorpi extrem de puternici împotriva Omicron.

În România, campania de vaccinare continuă. Pentru persoanele nevaccinate încă, există posibilitatea de a li se administra vaccinuri de la Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson și AstraZeneca. Pentru persoanele vaccinate cu două doze (respectiv cu o doză de Johnson & Johnson) la care au trecut cel puțin 6 luni de la vaccinarea completă, există posibilitatea de a face doza booster fie cu vaccinul de la Moderna, fie cu cel de la Pfizer.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si nu doua ,poate si noua!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108