REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

După ANI, POTOPUL: Aproape toţi primarii din judeţul Constanţa au fost găsiţi incompatibili

După ANI, POTOPUL: Aproape toţi primarii din judeţul Constanţa au fost găsiţi incompatibili

Replica API 4 iulie 2013 | 00:00 236

Nicuşor Constantinescu: "Suntem singura ţară din UE care avem ANI. Noi, proştii de români..."

Nicuşor Constantinescu: "Suntem singura ţară din UE care avem ANI. Noi, proştii de români..."

Veşte şoc pentru judeţul Constanţa! 22 de aleşi locali au fost găsiţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate. De menţionat este faptul că, printre aceştia, se află atât primari cât şi viceprimari care nu se mai află în funcţie. Însă, despre toată această situaţie, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine că este o mare aberaţie şi suntem singura ţară din Europa care are o astfel de agenţie. Nici primarii de la malul mării nu au primit vestea mai bine, unii spunând că este vorba, cu siguranţă, de o greşeală. Se va lăsa şi cu plângeri penale pe numele funcţionarilor din cadrul ANI, adaugă edilii. Noua listă publicată de ANI vine în completarea uneia mai vechi, care cuprinde un alt "set" de primari, respectiv preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu, aflaţi deja în instanţă. Ei contestă deciziile ANI. Unul singur nu a continuat procesul - Vasile Delicoti de la Poarta Albă -, iar prefectul Eugen Bola a emis ordinul de încetare a mandatului de primar.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 42 de aleşi locali din judeţele Sibiu şi Constanţa ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ - teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interese local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor. Astfel, 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ - teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a S.C. RAJA S.A. Constanţa.

Nicuşor Constantinescu: Este o mare aberaţie!

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că toată situaţia de faţă nu este decât o aberaţie: "Sunt 577 în România de primari găsiţi în stare de incompatibilitate. Este o aberaţie şi un abuz în serviciu. Toate sunt contestate în instanţă. Tratatul de la Nisa al Uniunii Europene spune că, dacă o normă a unei ţări contravine unei norme europene, primează norma europeană. Tratatul de la Nisa este adoptat de România în momentul aderării la UE. Norma europeană spune că aleşii locali, instituţiile comunale, orăşeneşti, judeţene au obligaţia să reprezinte comunităţile care le-au ales în toate instituţiile şi structurile dacă sunt în interesul comunităţii acestora. Dacă tratatul de la Nisa spune că norma europeană este mai puternică decât norma unei ţări, cei de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, de la Luxemburg, pot să judece astfel de contradicţii şi în procent de 100% dau câştig de cauză normei europene. Primarii nici măcar nu sunt remuneraţi pentru asta. Nimeni nu a abordat subiectul acesta. Este evident că legea noastră face un abuz şi se va face dreptate. Suntem singura ţară din UE care avem ANI. Noi, proştii de români... Vor merge în instanţă şi se va invoca tratatul de la Nisa", a spus preşedintele CJC. Reamintim că şi Nicuşor Constantinescu se confruntă cu o astfel de situaţie, acesta menţionând: "Şi la mine este acelaşi lucru. E vorba de termene şi competenţe în instanţă. Eu am contestat şi la Curtea de Apel Bucureşti, şi la Curtea de Apel Constanţa şi la Tribunalul Bucureşti, să vedem care dintre instanţe este competentă".

Primarul din Deleni, incompatibil şi el: "E o eroare. Nu înţeleg ce se întâmplă"

Ajungând şi la cei care au primit ieri vestea şoc a incompatibilităţii, facem precizarea că unii dintre primari habar nu aveau ce se întâmplă. Primarul din Hârşova, Tudor Nădrag, a rămas încurcat, spunând că nu înţelege care ar fi motivul. "Eu nu am primit nimic. Ştiu că la toate întrebările care mi le-au trimis şi au solicitat date, de cei de la ANI vorbesc, nu au avut nici un motiv să mă declare incompatibil. Acum... nu ştiu. La RAJA este acţionar oraşul, nu eu. O să fac ceea ce spune legea: o să acţionăm în instanţă în termen de 15 zile. Asta o să fac, sigur!", a spus edilul din Hârşova. La Mereni, situaţia s-a arătat şi mai tranşantă, Gheorghe Chiriac spunând doar: "Cred că este o eroare. Eu nu sunt, nu, este o eroare". Ajungem şi la Deleni, unde, de asemenea, primarul nu se aştepta la vestea primită. "Cu RAJA cred că e vorba. Dar eu le-am trimis că am un consilier care e la RAJA, nu sunt eu. E o eroare. Nu înţeleg ce se întâmplă, dacă nu se poate altfel, ne vom judeca", a menţionat Dan Marian, primarul din Deleni. Primarul din Cumpăna, Mariana Gâju a reacţionat şi ea: "În AGA din cadrul RAJA SA nu am fost decât prin hotărâre de consiliu local, ca să reprezint interesele comunităţii. Nu ştiu ce se va întâmpla dacă nu se procedează la modificarea legii. Nu sunt acolo din dorinţa de a mă reprezenta pe mine, ci interesul oamenilor. Vom urma toate căile legale pentru a contesta decizia", a spus Gâju. Edilul din Corbu, Marian Gălbinaşu, găsit şi el incompatibil de ANI, adaugă: "Nu înţeleg de ce se întâmplă asta, în vreme ce am reprezentat interesele oamenilor, neremunerat fiind. Am ajuns în stupida situaţie de a a ne reprezenta interesele şoferul! Nu este posibil aşa ceva. Nu mai sunt în AGA de anul trecut, din februarie, de când am aflat povestea asta. Voi merge în instanţă", a spus Marian Gălbinaşu.

Primarul din Agigea: Voi depune plângere penală împotriva funcţionarilor ANI, să citească legea 31

Primarul localităţii Agigea, Cristian Cârjaliu, găsit incompatibili de ANI, este mai mult decât revoltat şi spune că, pe lângă acţiunea din instanţă, va formula şi o plângere penală împotriva funcţionarilor din cadrul ANI. "Decizia o consider nulă şi neîntemeiată. Voi face plângere penală pentru abuz în serviciu funcţionarilor care au emis aceea hotărâre. Nu i-am văzut niciodată, nu ştiu cine sunt, nu au făcut cercetări. Nu ştiu în ce bază au constatat starea de incompatibilitate. Va formula plângere şi comuna, pentru că discutăm despre patrimoniul public, care nu poate fi lăsat la mâna oricui", a spus edilul din Agigea. El a adăugat că el nu are o hotărâre de consiliu prin care să reprezinte comuna la RAJA: "Nu am delegaţie. Am avut în 2007, când eram consilier. Atunci am avut împuternicire să reprezint comuna, iar eu ştiu că la fiecare şedinţă AGA trebuie să ai...". "Cei de la ANI să verifice legea 31 - legea societăţilor comerciale, articolul 125, alineatele 1 şi 2", a precizat Cârjaliu. Iată ce spune articolul de lege invocat de Cârjaliu: "(1) Acţionarii pot participa şi vota în adunarea generală prin reprezentare, în baza unei împuterniciri acordate pentru respectiva adunare generală; (2) Acţionarii care nu au capacitate de exerciţiu, precum şi persoanele juridice pot fi reprezentaţi/reprezentate prin reprezentanţii lor legali care, la rândul lor, pot da altor persoane împuternicire pentru respectiva adunare generală".

Lista aleşilor locali găsiţi incompatibili de ANI

Iată însă şi lista completă cu aleşii constănţeni găsiţi incompatibili, aşa cum a fost ea publicată în cursul zilei de ieri: Nicolae Matei, primar al oraşului Năvodari (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada mandatului 2008 - 2012); Cristian Maricel Cârjaliu, primar al comunei Agigea, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 iunie 2008 - 16 ianuarie 2012); Ion Ovidiu Brăiloiu, primar al oraşului Eforie (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03 iulie 2008 - 25 ianuarie 2012); Florin Constantin Micu, primar al comunei Tuzla (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009); Tudor Nădrag, primar al oraşului Hârşova (se află în stare de incompatibilitate începând cu anul 2008, mandatele 2008 - 2012 şi 2012 - prezent); Nicolae Urdea, primar al comunei Limanu (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 05 iunie 2008 - 19 decembrie 2011); Dumitru Chiru, primar al comunei Lumina (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 august 2008 - 26 octombrie 2011); Constantin Radu, primar al comunei Amzacea (se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 27 ianuarie 2012); Gheorghe Chiriac, primar al comunei Mereni (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 februarie 2008 - 03 februarie 2012); Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 iunie 2007 - 28 februarie 2013); Marian Gălbinaşu, primar al comunei Corbu (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 14 august 2008 - 27 ianuarie 2012); Gelu Iordache, primar al oraşului Băneasa (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 28 februarie 2012); Gheorghe Manta, primar al comunei Chirnogeni (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 19 martie 2013); Ion Nicolin, primar al oraşului Negru Vodă (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 - 22 februarie 2012); Niculae Stan, primar al comunei Pecineaga (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului 2008 - 2012); Gheorghe Stelian, primar al comunei Topraisar (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iulie 2008 - 31 ianuarie 2012); Ioan Suciu, primar al comunei Ciobanu (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 noiembrie 2008 - 23 decembrie 2010); Cristian Telehoi, primar al comunei Cobadin (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 noiembrie 2008 - 22 iulie 2009); Marian Dan, primar al comunei Deleni (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 07 februarie 2012, ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în A.G.A. a SC RAJA SA Constanţa şi în perioada 28.09.2010 - prezent, ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al Comunei Deleni în cadrul Serviciului Administrativ Local Deleni SRL); Iosif Valer Mureşan (fost primar al comunei Mihail Kogălniceanu) s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 21 iunie 2012, ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al Comunei Mihail Kogălniceanu în A.G.A. a SC RAJA SA Constanţa şi în perioada 29 aprilie 2011 - 21 iunie 2012, ca urmare a exercitării concomitente a funcţiei de primar şi reprezentant al Comunei Mihail Kogălniceanu în cadrul M.K. Paz şi Protecţie SRL; Ştefan Marius, viceprimar al comunei Independenţa (se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 24 octombrie 2008); Ion Burcea, viceprimar al comunei Lipniţa (s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 iulie 2008 - 09 februarie 2012).

Eugen Bola: Este o lege strâmbă ce trebuie schimbată

Ce spune prefectul Eugen Bola despre decizia ANI ? "Nu cunosc conţinutul raportului. Nu ni se aduce la cunoştinţă. După ce persoana găsită în stare de incompatibilitate contestă în instanţă raportul, se aşteaptă aproximativ doi ani până la o hotărâre judecătorească irevocabilă, abia atunci ni se comunică. Raportul rămâne definitiv până la o hotărâre judecătorească. Sunt aproximativ 600 de primari, viceprimari din toată ţara în această situaţie. Este o cifră extraordinar de mare. Este o lege strâmbă care trebuie modificată. Altfel, cine să reprezinte interesele administraţiilor locale: şoferul, femeia de serviciu şi căruţaşul?", se întreabă, retoric, prefectul Eugen Bola. La fel susţin şi primarii găsiţi în incompatibilitate! Ei susţin că nu puteau desemna pe altcineva, deşi, teoretic, localităţile pot avea (unele posibil să şi aibă) un manager, adică exact persoana potrivită să reprezinte interesele comunităţii în astfel de adunări precum AGA de la RAJA.

Prefectul nu revocă ordinul de eliberare din funcţie a primarului din Poarta Albă

Printre edilii găsiţi incompatibili, se numără şi foşti primari şi foşti viceprimari, însă aceştia nu au de ce să-şi facă griji, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu. Nu mai pot fi sancţionaţi. "Nu se întâmplă nimic cu aceştia. Pot contesta decizia, numai ca să dovedească ei că nu s-au aflat la acel moment, în stare de incompatibilitate. Dar nu au cum să fie sancţionaţi", a conchis Bola. Ce se întâmplă însă cu acei 3 ani în care nu mai pot candida? A omis prefectul să ne spună, în schimb, întrebat dacă are de gând ca azi - ultima zi când poate face acest lucru - va revoca ordinul de eliberare din funcţie a primarului din Poarta Albă, Vasile Delicoti, răspunsul lui a fost: "Dumnezeule mare, nu!". Prefectul a arătat că edilul trebuia să îşi continue demersul de contestare a deciziei ANI în instanţă, nu să formuleze cereri Prefecturii. Eugen Bola a mai opinat că dacă se modifică legea ANI acum, ceilalţi primari sigur vor scăpa de sancţiuni. Întrebat cum e posibil, dacă modificarea ar putea avea efecte retroactive, Bola a spus că da, întrucât cei găsiţi incompatibili sunt cu dosarele pe rolul instanţelor.

Vasile Delicoti: Dacă am fi avut unul (prefect - n.r.) cu scaun la cap, nu am mai fi discutat de chestiile astea

Ce spune Vasile Delicoti despre toată situaţia? "Îmi pare rău de situaţia creată. Tot scandalul acesta şi presiunea din judeţ este creată de prefect. Am fost la discuţii şi el a solicitat şi şantajat să se facă şi celorlalţi primari acest lucru. La cum văd eu că fac cei de la PNL, care deţin controlul prefecturii, se va termina prost, din păcate, pentru toţi colegii mei. Dacă vor mai fi tot ei la putere. Este politica PNL-ului, este funcţia lor. Dacă am fi avut unul (prefect - n.r.) cu scaun la cap, nu am mai fi discutat de chestiile astea. Singura soluţie este schimbarea prefectului", este de părere Vasile Delicoti.

Mirela PASCAL, Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108