REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

După ce și-au luat ȚEAPĂ cu două TERENURI, moștenitorii boierului GARDEF au ajuns la Curtea Supremă!

După ce și-au luat ȚEAPĂ cu două TERENURI, moștenitorii boierului GARDEF au ajuns la Curtea Supremă!

Replica API 21 octombrie 2021 | 23:45 2159

Moștenitorii marelui boier Stoian Gardef, care și-au luat țeapă de la Primăria Constanța, condusă de Radu Mazăre, cu două terenuri de pe Aleea Garofiței, mai au un singur hop până vor afla dacă primesc sau nu despăgubiri de la administrația locală. Aceștia cer daune pentru că Primăria lui Mazăre i-a dat, prin compensare, două terenuri care nu pot fi tranzacționate, deoarece sunt traversate în subsol de conducte aferente rețelelor termice aparținând RADET Constanța. Magistrații din Constanța i-au respins cererea, inclusiv recursul, însă Curtea Supremă a decis rejudecarea dosarului.

Marele boier Stoian Gardef a deţinut, în zona Tăbăcărie și Sat Vacanță, mai multe terenuri pe care, în 2001, le-au revendicat moştenitorii săi. El avea două fiice care au murit, dar au rămas ca moştenitori trei nepoţi. Aceștia au solicitat măsuri reparatorii, așa că, Primăria Constanța s-a resemnat, oferindu-le 20 de terenuri în diverse zone din Constanţa, iar restul drepturilor au fost cesionate mandatarilor.

Terenurile primite prin compensare nu pot fi vândute, din cauza RADET

Printre aceste terenuri se numără și două suprafețe de pe Aleea Garofiței, de 465,88 mp și 829,06 mp. Tranzacția s-a efectuat în 2003, în baza Dispoziției 2444. După 13 ani, moștenitorii defunctului bogătaș, Dragne Gardef Ştefania Carmen, Gardef Eleonora Lavinia Carolina și Cănănău Sorin Adrian Mugur au realizat că și-au luat țeapă. Inițial, în baza unor certificate de urbanism, au fost informați că destinația terenurilor este aceea de locuire, ambele terenuri fiind terenuri construibile. În anul 2016, în momentul când au efectuat demersuri pentru a vinde aceste terenuri, au aflat că terenurile pe care le dețin sunt traversate în subsol de conducte aferente rețelelor termice aparținând RADET Constanța, aferente punctelor termice 72 și 73. Proprietarii puteau solicita modificarea traseului acestor rețele, însă numai pe baza unui proiect de specialitate, lucrarea de modificare a traseului urmând a se efectua pe cheltuiala reclamanților. Așa că, nu le pot tranzacționa.

Curtea Supremă a TRANȘAT conflictul juridic și a decis rejudecarea apelul respins de Curtea de Apel Constanța

În 2016, au deschis acțiune în instanță, solicitând desființarea parțială a dispoziției nr.2444/16.09.2003 în ceea ce privește măsura atribuirii în compensare a terenurilor situate pe Aleea Garofiței, obligarea primăriei și a Consiliului Local la plata unei sume cu 6 zerouri, lei reprezentând valoarea estimată actuală a celor două terenuri, dar și la plata daunelor interese reprezentând impozitele aferente celor două terenuri, achitate din momentul declarării la organele fiscale. Au pierdut, în iunie anul, trecut, Curtea de Apel respingând acțiunea. La finele anului 2020, moștenitorii boierului au adus Primăria Constanța la Curtea Supremă, iar magistrații de aici au admis în principiu recursul declarat de Dragne Gardef Ştefania Carmen, Gardef Eleonora Lavinia Carolina împotriva deciziei civile pronunțată de Curtea de Apel Constanţa și au fixat termen de judecată la 25 noiembrie 2021.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dupa ce am reptrocedat la prieteni nu mai am terenuri si pentru boieri
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108