REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

După trei ani de procese, Tribunalul a încetat judecata în dosarul Electrocentrale Grup-RADET Constanța

După trei ani de procese, Tribunalul a încetat judecata în dosarul Electrocentrale Grup-RADET Constanța

Replica API 14 octombrie 2019 | 00:00 835

Decizia nu este definitivă

Decizia nu este definitivă

Tribunalul Constanța a finalizat acțiunea prin intermediul căreia producătorul de energie Electrocentrale Grup, aflat în subordinea Ministerului Energiei, solicita de la RADET Constanța o creanță preluată de la Electrocentrale Titan în urma fuziunii în valoare 5.519.219,34 de lei. Pe 9 octombrie, magistrații au dispus încetarea judecății. Motivul? RADET este în insolvență din iunie a.c. și, potrivit procedurilor de prevenire a insolvenței și de insolvență, valorificarea creanțelor se poate face numai în cadrul procedurii insolvenței, prin depunerea cererilor de admitere a creanțelor.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, societatea Electrocentrale GrupS.A. a promovat , în contradictoriu cu RADET o acțiune în realizarea unui drept de creanță, în valoare totală de 5.519.219,34 de lei. Societatea a învederat că a preluat dreptul patrimonial, urmare a divizării asimetrice a societății Electrocentrale București SA. Astfel, între creditorul inițial și Electrocentrale Titan SA s-a încheiat pe 2 decembrie 2014 un protocol, modificat prin Actul adițional din 5 decembrie 2014, în virtutea cărora au fost preluate, la valoarea nominală, creanțe împotriva RADET. Anterior transmiterii creanței către Electrocentrale Titan SA, RADET confirmase, prin Adresa nr. B22753/23.10.2014, că în contabilitatea proprie sunt înscrise debitele referitoare la energia termică și dobânzile de întârziere. În apărarea sa, RADET a solicitat constatarea nulității absolute parțiale a Anexei 4 din Protocol și a Actului adițional, iar în subsidiar, anularea acelorași acte. Apărătorii Regiei au subliniat că cesiunea de creanță este lipsită de cauză, are o cauză ilicită și contravine prevederilor Memorandumului și dispozițiilor proiectului de divizare. RADET chemat în garanție Guvernul României și Ministerul Energiei , pentru obligarea acestora, în ipoteza admiterii cererii principale, la plata către RADET a sumei de 5.519.219,34 de lei , reprezentând prejudiciu suferit prin neexecutarea culpabilă a obligațiilor decurgând din Memorandumul din 27.03.2013 privind realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat în Municipiul București și Municipiul Constanța. În egală măsură, a fost chemat în judecată și Statul Român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea obligării acestuia la plata sumei de 2.954.423,13 lei – penalități de întârziere, aferente facturii fiscale din 2.08.2013. Potrivit susținerilor RADET, primii doi chemați în garanție se fac vinovați de săvârșirea unor delicte civile , constând în vătămarea intereselor RADET, decurgând din Memorandum, în timp ce Guvernul a manifestat neglijență, permițând autorităților din subordine să nu respecte prevederile acestuia, Ministerul Energiei l-a încălcat cu intenție directă, atunci când a aprobat realizarea operațiunii de divizare și a permis unor societăți pe care le controlează să întocmească acte și operațiuni post-divizare, contrare Memorandumului, iar Statul Român se face vinovat de omisiunea plății la termen a subvențiilor de la bugetul de stat, înregistrând întârzieri și de trei ani.

Potrivit prevederilor legale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai în cadrul procedurii insolvenței, prin depunerea cererilor de admitere a creanțelor; repunerea pe rol a acestora este posibilă doar în cazul desființării hotărârii de deschidere a procedurii, a revocării încheierii de deschidere a procedurii sau în cazul închiderii procedurii. Acesta este motivul pentru care Tribunalul Constanța a dispus, pe 9 octombrie, încetarea judecății cauzei. Decizia nu este definitivă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Esti un jeg mincinos de userist. Esti un makidon jegos. Minti si tu si curva aia de nevastata care o suge in curte la CONGAZ
2
10
LA C TA CEL MAI MARE PRET LA GIGACALORIE DATORITA PRIMARULUI NOSTRU DRAG .
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108