REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Durere în piept: simptome, cauze, tratament

Durere în piept: simptome, cauze, tratament

Replica API 12 mai 2021 | 00:00 884

Durerile în piept sunt diagnosticate printr-o evaluare a istoricului medical al pacientului și printr-un examen fizic al pacientului. Medicul va dori, inițial, să facă distincția între cauzele de natură cardiacă și cele care nu au legătură cu inima și, uneori, poate face acest lucru aflând istoricul medical al pacientului. Acest lucru este important, deoarece durerile în piept care au legătură cu afecțiunile inimii au nevoie imediată de intervenție și de tratament.

Examinarea pacientului, a istoricului și a altor simptome

În timpul examinării pacientului și în timp ce medicul află istoricul medical, nu este un lucru neobișnuit ca personalul medical să obțină sau să ceară efectuarea unei radiografii la nivelul pieptului și a unei electrocardiograme (EKG sau ECG).

Analize de sânge pentru identificarea cauzelor durerilor în piept

Pentru a identifica cauzele durerilor în piept, medicul specialist poate recomanda o serie de analize de sânge, pentru că acestea îl pot ajută să stabilească un diagnostic. Nivelurile ridicate de troponina T în sânge pot indica o leziune sau o deteriorare la nivelul mușchiului inimii. Alte teste de sânge, cum ar fi o analiză completă a sângelui pentru a determina numărul de globule roșii, albe etc., și un profil metabolic de bază. Toate acestea sunt de foarte mare ajutor într-o evaluare a pacientului la Urgență.

Analize imagistice pentru identificarea cauzelor durerilor în piept

În situații mai complexe, medicul specialist cardiolog poate recomanda o serie de analize imagistice, pentru a-l ajuta să identifice cauzele durerilor în piept.

De exemplu, o radiografie toracică îi poate permite medicului să verifice starea plămânilor cât și dimensiunile și forma inimii și a vaselor majore de sânge. O radiografie toracică poate scoate la iveală și problemele apărute la plămâni, cum ar fi pneumonia.

Tomografia computerizată (CT) sau scanarea CT poate fi folosită pentru a cauta prezența unui cheag de sânge în plămânul pacientului (embolism pulmonar) sau pentru a verifica aortă pacientului și dacă este vorba sau nu de o disecție aortică. Pacientului i se poate face și o ecocardiogramă. Aceasta folosește undele sonore pentru a produce o imagine video a inimii pacientului, în mișcare. În unele cazuri, un dispozitiv mic poate fi introdus pe gât, în jos, pentru a obține imagini mai bune ale diferitelor părți ale inimii.

În unele cazuri, medicul poate recomanda și o angiogramă, pentru a căuta dacă există blocaje în anumite artere ale inimii. Și RMN-ul poate fi utilizat, pentru ca medicul să observe dacă inima sau aorta sunt deteriorate.

Complicații ale durerilor în piept neluate în seamă

Angina pectorala, așa cum mai este numită durerea în piept, poate să facă ca anumite activități normale, cum ar fi mersul pe jos, să nu fie deloc confortabile. Cu toate acestea, cea mai periculoasă complicație a durerilor în piept neluate în seamă este atacul de cord (sau infarct miocardic).

Disconfortul în piept este cel mai întâlnit semn al unui pericol ce îți pândește inimă. Dacă ai o arteră blocată sau ai un infarct miocardic, este posibil să simți durere sau presiune în piept sau o senzație că te strânge pieptul. Fiecare pacient are un cuvânt diferit pentru a descrie acea senzație: unii spun că este că și cum un elefant s-ar așeza pe ei, pe când alți pacienți spun că este o durere sub formă de arsură sau de înțepătură (ciupitură).

Tratarea durerilor în piept

Medicul tău ar putea trata durerile în piept în mai multe moduri, fie cu ajutorul medicamentelor, fie folosind proceduri non-invazive, apelând la operație (intervenție chirurgicală) sau la o combinație de mai multe metode, în funcție de cauza și de severitatea durerii în piept.

Tratarea durerilor cauzate de afecțiuni ale inimii

Dacă durerile în piept sunt cauzate de afecțiuni ale inimii, medicul va respecta un anumit protocol de tratament, în funcție de cauza care se află la bază durerii în piept.

Tratament medicamentos specific

Tratamentele pentru cauzele durerilor în piept (care au legătură cu inima și bolile de inimă) includ medicamente, inclusiv nitroglicerină, cât și alte substanțe medicamentoase care deschid parțial arterele închise sau înfundate, medicamente care dizolvă cheagurile de sânge sau medicamente care subțiază sângele pacientului.

Intervenții chirurgicale

Tratamentele chirurgicale pentru cauzele durerilor în piept care au legătură cu inimă includ: • cateterizarea cardiacă (coronarografia), care implică folosirea unor "baloane" sau stenturi, pentru a deschide arterele blocate; • repararea pe cale chirurgicală a arterelor, care este cunoscută și sub numele de bypass coronarian sau operație de bypass.

Tratament specific afecțiunilor de plămâni

Pentru alte cauze ale durerilor în piept, cum ar fi afecțiunile de plămâni, medicul va aborda un alt protocol. Astfel, tratamentul specific afecțiunilor de plămâni poate include, printre altele, și o "umflare" a plămânului în cazul colapsului pulmonar, pe care medicul o va efectua prin introducerea unui tub sau a unui dispozitiv special în zonă plămânului.

Medicamente pentru ameliorarea stărilor de anxietate

Pentru ameliorarea stărilor de anxietate, medicul va prescrie medicamente anti-anxietate, pentru a trata acele dureri în piept care sunt legate de atacurile de panică ale pacientului.

Tratamente naturiste pentru durerile în piept cauzate de viroze

Dacă durerile în piept sunt cauzate de viroze și sunt minore, pacientul poate apela la unele tratamente naturiste sau la tratamente pe care le poate face acasă, în funcție de cauza durerii în piept. Pentru durerile în piept care apar pe fondul unor viroze, medicii ne recomandă să apelăm la acele remedii din plante care stimulează sistemul imunitar. De asemenea, este important să ne hidratam cu infuzii din aceste plante.

Prevenirea durerilor în piept

Cu ajutorul unor modificări importante în stilul de viață, o persoană poate să prevină, pe cât posibil, durerile în piept. Tratamentul anginei pectorale (durerii în piept) include o serie de modificări în stilul de viață, medicamente, proceduri cardiace și o recuperare de natură cardiaca. Aceste tratamente vor ajuta la reducerea durerii și a disconfortului.

Controlul periodic pentru depistarea incipientă a afecțiunilor cardiace

Pentru a depista într-un stadiu incipient afecțiunile cardiace, este important să mergi periodic la control și este important ca un medic să îți urmărească evoluția. În acest fel, vei putea preveni sau vei putea chiar să reduci riscul unui infarct miocardic și riscul de deces, tratând și mergând regulat la doctor, pentru a aborda acea afecțiune a inimii pe care o poți avea. De asemenea, este bine să îți ții tensiunea arterială, colesterolul și diabetul sub control.

Evitarea fumatului activ și pasiv

Pentru prevenirea durerilor în piept, medicii spun că este important să eviți atât fumatul activ, cât și fumatul pasiv. Așadar, dacă ești un fumător "înrăit", este recomandat să te lași cât mai repede de fumat, pentru a-ți proteja inima.

Activități fizice regulate pentru menținerea sănătății

Poți contracara efectele negative ale obezității prin adoptarea următoarelor metode, care te vor ajuta să îți menții sănătatea la cote optime:

• mergi pe jos cel puțin 30 de minute pe zi, măcar 5 zile pe săptămâna, sau fă mișcare în mod regulat;

• mănâncă la mesele principale alimente echilibrate, cu un conținut redus de grăsimi, care conțin multe fibre dietetice.

Întărirea organismului înainte de sezonul rece pentru evitarea virozelor si problemelor pulmonare

Medicii spun că, înainte de sezonul rece și nu numai, este esențial să îți întărești organismul (adică să îți stimulezi sistemul imunitar), pentru a evită astfel virozele și afecțiunile de la nivelul plămânilor. În acest fel, vei preveni și durerile în piept cauzate de bolile plămânilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920