REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Durerile de sâni la menopauză: cauze, simptome, remedii

Durerile de sâni la menopauză: cauze, simptome, remedii

Replica API 10 august 2020 | 00:00 1863

Înainte de menopauză sau în timpul acesteia, este destul de obișnuit pentru femei să resimtă o senzație de durere sau de sensibilitate în zona sânilor. Deși sânii pot fi, adesea, dureroși în timpul menstruației, durerea de sâni specifică perioadei de menopauză poate rezulta din motive diferite.

Află, în cele ce urmează, care sunt posibilele cauze ale durerii de sâni din timpul menopauzei, precum și care sunt cele mai potrivite remedii pentru atenuarea simptomelor, scrie doc.ro.

Care sunt cauzele durerii de sâni la menopauză?

De regulă, o femeie ajunge la menopauză după 12 luni în care nu a avut niciun ciclu menstrual. Această etapă este urmată de o perioadă de tranziție, numită perimenopauză, în care nivelurile de estrogen și de progesteron din corp fluctuează în mod imprevizibil. Aceste fluctuații hormonale sunt, de obicei, responsabile pentru durerile de sâni asociate cu menopauza.

Durerea de sâni, cunoscută și ca mastalgie, este, de asemenea, foarte des întâlnită în timpul menstruației. Acest lucru se întâmplă pentru că schimbările hormonale cauzează acumularea de fluid la nivelul sânilor, ceea ce îi face să se simtă umflați și sensibili la atingere.

Pe durata perimenopauzei, fluctuațiile hormonale sunt mult mai intense. Așadar, este destul de obișnuit ca sânii să se mărească sau să scadă în volum, în această perioadă, precum și să își schimbe forma. Dacă remarci unul dintre aceste simptome și suspectezi că te afli la perimenopauză, nu ai niciun motiv să te îngrijorezi.

Durerea de sâni din preajma menopauzei poate fi, de asemenea, diferită, de la o persoană la alta. În timp ce la unele femei se poate resimți ca o durere surdă, la altele aceasta se poate manifesta sub forma unei senzații de arsură sau de durere pulsatilă.

Durerea de sâni ar trebui să dispară în întregime după încheierea definitivă a ciclului menstrual și, respectiv, intrarea la menopauză. Cu toate acestea, persoanele care urmează un tratament cu hormoni în timpul menopauzei poate crește riscul prelungirii durerii de sâni pe o perioadă mai îndelungată. Senzația de durere la nivelul sânilor după menopauză nu este un lucru obișnuit, nu este specific schimbărilor hormonale și, într-un asemenea caz, este important de solicitat sfatul unui medic specialist.

Forme de tratament și remedii de preparat în casă

Durerea de sâni și disconfortul la nivelul acestora ar trebui să dispară odată ce menopauza își face debutul iar nivelul de estrogen scade considerabil. Cu toate acestea, durerea de sâni poate fi destul de neplăcută în perioada perimenopauzei.

Persoanele care suferă de durere de sâni cauzată de perimenopauză pot apela la diverse forme de tratament disponibil în farmacii, fără rețetă, în special la medicamente cu rol analgezic și antiinflamator, precum cele pe bază de ipubrofen.

Anumite schimbări în stilul de viață pot fi, de asemenea, deosebit de avantajoase pentru a reduce gradul de disconfort adus de durerile la sâni. Printre acestea se numără reducerea conținutului de sare din mâncare și un consum zilnic mai mare de apă – deoarece deshidratarea poate duce la retenția de fluide în organism, care, la rândul său, poate înrăutăți durerile sâni.

De asemenea, un supliment pe bază de acizi grași de tip Omega-3 sau îmbogățirea dietei cu pește gras, precum somon sau macrou, poate ajuta în echilibrarea metabolismului și diminuarea proceselor inflamatoare din organism. La polul opus, în schimb, consumul de grăsimi saturate trebuie limitat, deoarece se consideră că o dietă scăzută în grăsimi nesănătoase poate ajuta în diminuarea durerilor de sâni. Nu în ultimul rând, pentru diminuarea senzației de sensibilitate este recomandată scăderea consumului de cofeină.

În ceea ce privește remediile preparate în casă și alte schimbări în stilul de viață, printre cele mai recomandate se numără:

Purtarea unei bustiere cu susținere, realizată dintr-un material confortabil, care să nu incomodeze la purtare

Exercițiul fizic regulat de orice formă – poate fi chiar și o plimbare zilnică în parc

Aplicarea unor comprese cu apă caldă pe zonele dureroase

Evitarea fumatului

Dușurile calde spre fierbinți

Când să mergi la medic

Durerile de sâni pot fi destul de neplăcute, dar nu reprezintă un motiv real de îngrijorare, atât timp cât ele se petrec în perioada de perimenopauză. Unele persoane își pot face griji cu privire la posibilitatea cancerului de sân, mai ales dacă aceste dureri coincid cu apariția unor chisturi. Este important de reținut, în schimb, că majoritatea modificărilor la nivelul sânilor pe durata perimenopauzei și a menopauzei sunt absolut normale.

Cu toate acestea, dacă se remarcă unul sau mai multe dintre următoarele simptome, în tandem cu durerile de sâni, este foarte important de mers la medic:

Schimbări vizibile în dimensiunea și forma sânilor, în special la nivelul unui singur sân

Schimbări în textura pielii

Secreții inexplicabile la nivelul sfârcurilor

Inflamarea sau formarea unor noduli în zona axilei sau în jurul claviculei

Dureri de sâni persistente, fără întrerupere

Controlul de rutină

Potrivit specialiștilor, este important ca un control de rutină al sânilor să fie efectuat în mod regulat începând cu vârsta de 40 de ani. Aceștia recomandă, de asemenea, controlul de rutină pentru persoanele cu risc crescut de cancer la sân, după cum urmează:

Pentru toate femeile începând cu vârsta de 40 de ani

O dată la doi ani în intervalul 50 și 74 de ani

O persoană cu un risc mai crescut de cancer poate fi nevoită de controale mai frecvente. În această categorie intră femeile cu:

Un istoric în familie de cancer la sân sau riscuri crescute de leziuni la nivelul sânilor;

Anumiți factori genetici, precum schimbări în genele BRCA1 sau BRCA2;

Un istoric de expunere la radiații, mai ales la nivelul pieptului, în copilărie.

Pentru a înțelege mai bine în ce categorie te situezi și cum ar trebui să gestionezi strategia de prevenție împotriva cancerului de sân, este important să te consulți cu medicul ginecolog. În concluzie, atât timp cât durerile de sân nu se manifestă în afara perioadei de perimenopauză, nu sunt persistente și nu sunt asociate cu alte simptome, nu este cazul să te îngrijorezi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920