REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

EDILII de la MALUL MĂRII: Controverse şi realizări, din 1878 până azi!

EDILII de la MALUL MĂRII: Controverse şi realizări, din 1878 până azi!

Replica API 22 ianuarie 2020 | 00:00 743

Constanța este unul dintre cele mai vechi orașe atestate de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din 657 î.Hr. când pe locul actualei peninsule s-a format o colonie greacă numită Tomis. Localitatea a fost cucerită de romani în 71 î.Hr. și redenumită Constantiana după sora împăratului Constantin cel Mare.

În cursul secolului XIII Marea cea mare (cum era denumită atunci Marea Neagră) a fost dominată de negustorii italieni din Genova care au ajutat la dezvoltarea orașului. Ulterior, Constanța a suferit un declin sub conducerea otomană, devenind un simplu sat locuit de pescari greci și de crescători tătari de cai și oi. Odată cu construcția căii ferate Cernavodă-Constanța, localitatea devine oraș și exportator al grânelor românești. După Războiul de Independență din 1877-1878, Dobrogea devine parte a României iar Constanța ajunge principalul port al țării.

140 de ani de administratie edilitară

Constanța a avut de-a lungul timpului foarte mulți primari, începând cu Antonio A. Alexandridi, care a ocupat această funcție din decembrie 1878 până în august 1880. Mare parte din cei care au ocupat funcția de primar în Constanța au condus timp de câteva luni, un an, 2, 3, și rareori mai mult timp. Mulți edili nu își duceau mandatul până la capăt. De asemenea, au fost primari care erau doar împuterniciți de Comisia Interimară a Constanței. Însă acest lucru ține de evoluția legii electorale de-a lungul anilor. Printre primarii care au condus urbea de la malul mării un timp mai îndelungat se numără: Panait Holban-3 ani, Gheorghe Radnev- 4 ani, Marin Stancu- 4 ani, Gheorghe Mihăeși- 4 ani.

Primul primar care s-a făcut remarcat a fost Mihail Coiciu, printre realizările căruia se numără Palatul comunal din Constanța, înființarea școlilor primare ”Principele Ferdinand” și ”Principesa Maria”. El a activat de asemenea și ca președinte al Consiliului Județean Constanța între anii 1904-1905. Un alt primar care s-a evidențiat înainte de primul război mondial a fost Ion Bănescu, în mandatul căruia a fost înființat Muzeul de Istorie Națională. El este considerat totodată și fondator al învățământului modern în județul Constanța, inițiind în același timp și primele amenajări turistice în Mamaia și susținând promovarea acesteia ca stațiune.

Primari post-decembriști

Barbu Dănescu a fost primar al municipiului Constanța de după căderea comunismului în România. A fost și primul președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională Constanța. Primul primar care a reușit sa ducă la capăt un mandat de 4 ani a fost Corneliu Neagoe, din partea PNȚCD, care s-a făcut remarcat printr-o apatie totală, realizările lui fiind practic inexistente.

Gheorghe Mihăieș, a fost primar între anii 1996-2000, din partea Partidului Democrat, și se poate mândri cu aducerea Cazinoului în administrarea municipalității de la Litoral SA. , dar și cu ecologizarea transportului în comun prin introducerea de troleibuze.

Radu Ștefan Mazăre , care s-a ocupat de municipiul Constanța, între anii 2000-2015, rămâne cel mai controversat edil din istoria acestui oraș. A construit cartierul de locuințe Henri Coandă, unde a adunat asistații sociali din Constanța, a cucerit pensionarii prin împărțirea de pachete lunar și a încercat să facă din Mamaia o stațiune la standarde europene. A fost arestat în anul 2019, fiind condamnat la 9 ani de închisoare.

Decebal Făgădău, a condus destinele orașului din anul 2015 până în prezent, principala realizare fiind toaletele ecologice de 50000 de euro bucata, dar și renovarea pasajului Cumpenei (podul de la butelii) cu borduri din marmură. Speră ca locuitorii orașului Constanța să îl aleagă pentru încă un mandat.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aproape ca-mi vine sa pariez ca daca vom avea doar un singur tur, Fagadau va fi votat din nou Primar. Abia atunci voi capata certitudinea absoluta ca am trait intr-o panarama de oras, populat de idioti. Nu c-as mai avea mari dubii.
0
2
Pacat,mare pacat de acest oras ca in ultimii 30 de ani nu a avut edili priceputi-se pare ca nici nu vom avea!Faceti comparatie Constanta cu Oradea,Cluj!!
3
2
Dementule,din cate imi amintesc eu si I N Roman a fost primar al Constantei
1
1
sunteti degeaba
3
0
Vedeti ca in cimitirul central , monumentul funerar al primarului Banescu , pe care-l elogiati , sta sa cada din cauza indolentei celor de acolo...!!!!!
6
0
Ceausescu a dezvoltat romania
6
1
Un articol comandat scris de un prostan.Replica asta ia si salariu de la voi sau va plateste el ?
6
2
un wc mai scump decat un apartament, da-o dracu de treaba, dar de ce-i asa de scump? te spala si la cur? si ati uitat sa spuneti in acest articol ca Fagadau era de fapt cel care a condus efectiv orasul cat Mazare a fost primar, ca dupa arestarea lu Mazare sa treaca el ca primar, asta pentru a se asigura continuitatea grupului de interese de la malul marii,practic nu s-a schimbat nimic, practic e aceeasi haita de lupi cu un alt mascarici
10
2
Cele m-ai mari investiti sa facut pe vremea lui Mazare
7
9
Au trecut 60 de ani de la infiintarea primei linii de troleibus la Constanta ! Cine angajeaza la dvs ?
9
0
Virgil Stoian, vezi ca esti informat gresit. Troleibuze erau dinainte de 1989, nu s-au introdus pe vremea lui Mihaesi
17
0
Mars mizerabile . Asta este articol de presa ?
10
1
Asta este istoria zbuciumata a Dobrogei si implicit a orasului Constanta.
8
0
sunteti o adunatura de superficiali.
15
0
auzi, de ce plm nu este zi nationala si data de 14 nov, ziua cand in 1878 Dobrogea s-a unit cu Romania? de ce plm unirea sholdovenilor cu rumanii din sud este zi nationala si a noastra, a dobrogenilor, nu?
11
1
Alegeti Fagadau ca sa prindem Braila si Teleormanul din urma !
28
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108