REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Elev constănţean, student la Cambridge

Elev constănţean, student la Cambridge

Replica API 26 septembrie 2016 | 00:00 2532

Ştefan Stănişor

Ştefan Stănişor, în vârstă de 18 ani, îşi urmează visul - de a ajunge din ce în ce mai bun la matematică -, iar pentru asta, îşi va continua studiile la Facultatea de Matematică, din cunoscuta universitate Cambridge. El urmează să plece marţi, 27 septembrie. As în matematică încă de la o vârstă fragedă, Ştefan a fost în atenţia presei din Constanţa când la 12 ani a reuşit să rezolve probleme de logică de la Universitatea Ovidius, exerciţii care i-a pus în dificultate la momentul respectiv pe studenţi.

Profesoara a vrut să le pună cunoştinţele la încercare, aşa că a luat subiectele de la concursul anual de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Ovidius şi i-a provocat pe doi elevi din clasa a VI-a, printre care şi Ştefan, să rezolve exerciţiile de logică. În vara anului 2015, Ştefan a participat la o tabără în Statele Unite ale Americii şi a luat prima oară contact cu colectivul de acolo, cu olimpicii de acolo. Obiectivul lui principal era să ajungă la Olimpiada Internaţională de Matematică. „Mai toată lumea care e olimpică pleacă ori în America, ori în Anglia. În România nu se mai pune accent pe matematică. Mai sunt olimpici care au rămas în România şi spun că dacă vrei să fii profesor, e ok să rămâi. Dacă vrei să faci ceva mai mult, nu”, a declarat Ştefan Stănişor.

Pas cu pas, și-a clădit singur drumul...

După ce a completat formularul de înscriere pe UCAS, a transmis și scrisoarea de intenție, în care prezentat de ce dorește să studieze acolo, cum a ajuns să îi placă matematica, ce realizări a avut de-a lungul anilor de studiu în România, ce dorește să facă mai departe, a transmis recomandările pe care le-a avut de la profesorii cu care a studiat, apoi totul a fost din ce în ce mai ușor – a fost admis. „De când eram mic îmi plăcea (n.r. matematica).

Tata îmi dădea să fac exerciții. A început să îmi placă așa mult în clasa a V-a. am intrat și cu 10 la Ovidius. M-am străduit în V-a să merg la Olimpiadă la Națională, dar nu am reușit. Apoi, m-am ambiționat. Am descoperit-o.”, a adăugat Ștefan. Ștefan a câștigat în fiecare an, de la 13 ani, câte un premiu la olimpiadele la care a participat. În schimb, modestia de care dă dovada tânărul olimpic este de apreciat.

„Nu sunt foarte bune rezultatele”, spune multi-medaliatul elev. El consideră că este loc de mai bine de fiecare dată, iar ambiția lui nu a lăsat rezultatele să aștepte. Admis la o facultate de prestigiu mondial, el așteaptă să își îmbunătățească considerabil cunoștințele, iar în final să se întoarcă în România, declarându-se un patriot desăvârșit.

„Sunt mulți copii valoroși, dar nu sunt exploatați.”

El a studiat 6 ani la Liceul Ovidius din Constanța, respectiv clasele V-X, iar 2 ani în București, unde profesorii erau mai bine pregătiți. El a dorit să își depășească limitele încă din anii de liceu. „Eu voiam din clasa a IX-a să studiez la București. Lotul Internațional al României este format din 6 elevi și cam 5 din acei elevi sunt la Liceul Internațional de Informatică din București. E așa un colectiv, ai ocazia să vorbești cu alți copii foarte buni. Nu că nu ar fi copii buni în Constanța, dar nu la nivelul acela.”, a adăgat Ștefan.

„La momentul ăsta aș vrea să lucrez în fast trading. Adică, la algoritmică pentru bursă, dar este destul de greu să ajungi pe partea asta. În cel mai bun caz, o să ajung acolo.”, precizează Ștefan. Întrebat dacă are de gând să se întoarcă în România, tânărul spune cu patos că da. „Tot în fast trading aș vrea să lucrez în România. Aș vrea să am un program flexibil. Aș vrea să reușesc să am o firmă a mea, să ma asociez cu alți colegi, din alte domenii. Ideea e că acuma vreau să fac bani. În țară aș vrea să mă întorc, și în timp să mă implic în politică. România e o țară binecuvântată și cu ghinion. Sunt mulți copii valoroși, dar nu sunt exploatați.”, a adăugat viitorul student.

„Nu m-am simțit nicăieri așa bine cum m-am simțit acasă.”

El consideră că sistemul din România este precar din cauza persoanelor care fac abuz de putere, iar sistemul educațional duce „greul”, în sensul că elevii cărora le place cartea, pleacă după performanță. El vrea să se întoarcă. După ce acumulează experiență, nu vrea să se stabilească în afară, pe un salariu mare. „Nu m-am simțit nicăieri așa bine cum m-am simțit acasă. Niciodată nu am regretat că nu m-am născut în altă țară.”, a subliniat tânărul.

Nu crede că se vor schimba multe lucruri în anii ce urmează, poate chiar să se înrăutățească lucrurile. El se bucură de avantajele pe care o să le găsească acolo – „colectivul o să fie benefic, profesorii o să fie un alt avantaj – laureați Nobel, de exemplu -, o să am parte de o liniște pentru studiu. Am fost acolo să dau interviul, care constă în 10 probleme, pe care le-am rezolvat, și am văzut locul ăla. Un mediu care îmi este mie propice să învăț - liniște, oameni blânzi.”, a adăugat Ștefan.

Matematica nu este singura lui pasiune

Nu doar matematica se numără printre pasiunile pe care le are tânăra speranță a matematicii constănțene. „Întotdeauna mi-au plăcut sporturile. Practic doar mersul la sală, de care m-am ținut. Sunt foarte pasionat de sporturile de iarnă – ski-ul mi-a plăcut foarte mult când eram mai mic, apoi am trecut la snowboard. Fotbal, volei îmi place să joc. Vara, jucam volei pe plajă aproape zilnic.”, povestește Ștefan, spărgând astfel stereotipul olimpicului tocilar.

La Bacalaureat a avut note foarte bune, obținând notele 9.80 la Matematică, 9.30 la Limba Română și 9.85 la Fizică. „Nu știu de ce am luat 9.80 la Mate. Nu am făcut contestație. La ultima problemă, am făcut puțin mai complicat decât era. Se putea mai ușor, iar eu am dezvoltat în serie 3 o chestie și se pare că aceasta nu se mai predă și acolo e posibil să îmi fi scăzut.” O altă pasiune pe care o are constănțeanul este pescuitul, o descoperire recentă.

„Merg din ce în ce mai des în Deltă și îmi pare rău de cum se înfundă canalele, cum se taie lemne din rezervație naturală. Vin cu vase pline de baterii și sterilizează pește. Mergi la un localnic mai în vârstă și îl întrebi de cum se pescuia înainte și îți povestește de cum mergea cu barca pe apă și se vedeau bancurile de pește sub barcă. Acuma stai și îi cauți cu lupa. Mie chiar îmi pare rău că se întâmplă asta.”, adaugă el.

„Să nu încerce o competiție oarbă cu alții”

Ștefan Stănișor are un mesaj pentru elevii care vor să îi urmeze exemplul: „Să se uită mai mult la ei însuși, să nu încerce o competiție oarbă cu alții, să încerce o competiție cu ei.” Mama tânărului, Carmen Stănișor, este foarte mândră de fiul ei, mai ales în momentul în care a răzvârtit împotriva sistemului educațional din Constanța. „Nu se mai regăsea aici la liceu. A zis că vrea într-un mediu mai academic. Când s-a întors din tabăra de matematică din America a zis că dacă nu se mută la București, când i s-a oferit bursă, a zis că nu se mai duce la școală”, a declarat pentru Replica Carmen Stănișor.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bvo stefan
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108