REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ELEV de la TELECOM, RĂNIT după ce i-a CĂZUT TAVANUL pe CAP

ELEV de la TELECOM, RĂNIT după ce i-a CĂZUT TAVANUL pe CAP

Replica API 14 octombrie 2021 | 00:51 4184

Revoltător! Un elev al Liceului Tehnologic de Electronică și Telecomunicații din Constanța a fost rănit destul de grav după ce tavanul clasei unde învăța s-a desprins și l-a rănit. În urma accidentului, elevul a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate și a stat acasă mai bine de o lună. Directoarea, Andra Șandru, a declarat în fața instanței faptul că nu i se poate imputa pasivitatea sa și neluarea tuturor măsurilor pentru evitarea accidentului pentru că de aceste demersuri se ocupa administratorul de patrimoniu ce se afla în concediu medical la data incidentului. Totodată, aceasta a mai spus că elevul avea o poziție necorespunzătoare în bancă, având piciorul întins pe scaunul alăturat. În acest caz, familia a deschis o acțiune în instanță și a cerut daune material și daune morale de 5.000 de euro.

Cum s-a întâmplat totul?

În noiembrie 2017, în jurul orei 13:20, în timpul desfășurării cursului de limba franceză în sala de clasă numărul 16 a Liceului Tehnologic de Electronică și Telecomunicații din Constanța, elevul Antonio V.M. a fost lovit de o bucată de tencuială ce s-a desprins din tavanul sălii, provocându-i acestuia leziuni la piciorul drept, ce au fost evaluate și prin raportul de expertiză medico – legală.

Administratorul se afla în concediu medical

Imobilul în care își desfășoară activitatea Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații a fost dat în administrarea unității de învățământ în temeiul hotărârii CLM nr. 335/15.12.2011. Potrivit declarației Andrei Șandru, administratorul, cel care trebuia să se ocupe de unitatea școlară, se afla în concediu medical în perioada 20.12.2016 – ianuarie 2018. Directoarea, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, a participat la luarea deciziei de atribuire a unora dintre sarcinile administratorului de patrimoniu, respectiv supravegherea funcționării corecte a unității de învățământ, identificarea și remedierea eventualelor defecțiuni unui simplu muncitor de întreținere, persoană necalificată și nepregătită profesional pentru îndeplinirea unei responsabilități atât de mari.

Inspectoratul Județean în Construcții concluzionează: Nu și-au făcut treaba

Inspectoratul Județean în Construcții Constanța a constatat unitatea de învățământ nu și-a îndeplinit obligația de a urmări comportarea în timp a clădirii școlii, conform unui program de urmărire pe baza unor instrucțiuni de urmărire curentă și cu un personal însărcinat cu efectuarea activității de urmărire curentă.

Cine sunt vinovații?

Instanța a reținut faptul că unul din vinovați este directorul instituției, Andra Șandru, deoarece nu a efectuat demersurile necesare pentru asigurarea finanțării lucrărilor de întreținere și reparații. Totodată, parte din vină o avea și Primăria Municipiul Constanța, prin primarul Decebal Făgădău, pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a face verificări și de a asigura finanțarea lucrărilor de întreținere și reparații ale clădirii unității de învățământ, atât în calitate de proprietar, cât și în calitate de persoană responsabilă, deși știa, sau ar fi trebuit să știe, faptul că lipsa lucrărilor de întreținere și reparații ale clădirii ar putea conduce la producerea unor accidente precum cel din data de 09.11.2017.

Directoarea zice că nu-i vina ei. Elevul stătea întins pe scaune

În fața instanței, directoarea Andra Șandru a declarat faptul că ocupă funcția de conducere din data de 01.09.2016, dar nu și pe cea de administrator, astfel că nu i se poate imputa pasivitatea sa și neluarea tuturor măsurilor pentru evitarea accidentului. Pe fondul cauzei, aceasta a arătat că la data producerii evenimentului, liceul era prins într-un program de reabilitare, ce urma să se deruleze în perioada 2017 – 2023. Totodată, directoarea a mai spus în fața instanței că nu poate fi trecut cu vederea și faptul că vătămarea genunchiului elevului s-a datorat și poziției necorespunzătoare ocupate în bancă, având piciorul întins pe scaunul alăturat. Starea tânărului vătămat a fost evaluată la 60 de zile de îngrijiri medicale, în suferința generată de lezarea unei părți a corpului, respectiv piciorul drept având dificultăți în a se deplasa, diminuarea temporară a capacității victimei de a avea o viață normală, cât și în cheltuielile făcute pentru restabilirea stării de sănătate fizică și psihică.

Daune morale de 5.000 de euro

Având în vedere faptul că familia a cerut daune morale de 5.000 de euro instituției de învățământ, directoarea a părut deranjată de acest lucru spunând instanței că „suma este exagerată și lipsită de proporționalitate, reclamantul supraevaluându-și suferința psihică”. Instanța a admis cererea. „Admite în parte cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată, formulată de reclamantul A.V.M. în contradictoriu cu pârâţii Ş.A. şi Municipiul Constanţa. Obligă pârâţii, în solidar, să plătească reclamantului suma de 1.018 lei cu titlu de daune materiale şi suma de 5.000 euro cu titlu de daune morale. Respinge în rest cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Obligă pârâţii, în solidar, să plătească reclamantului suma de 2.798,985 cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxele judiciare de timbru în cuantum total de 1.368,985 lei aferente pretențiilor admise şi onorariul de avocat în cuantum de 1.430 lei. Respinge în rest cererea privind cheltuielile de judecată, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, este notat în minuta judecătorească. Primăria Constanța a formulat recurs.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce ai scos comentariile la madam ovanesian ca nu pot sai zic ceva de dulce
8
0
a furat cimentul.
4
1
Una e sa-ti cada tavanul in cap si alta e sa-ti cada niste tencuiala de pe tavan!
11
1
ce teapa a luat constanta cu voi .... aia e
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108