REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Elevii cu nevoi speciale ar putea avea clase speciale

Elevii cu nevoi speciale ar putea avea clase speciale

Replica API 15 noiembrie 2016 | 00:00 198

Guvernul României a pus în dezbatere publică o Ordonanţă de Urgenţă care propune o serie de modificări importante ce vor fi aduse Legii Educaţiei Naţionale, fiind vizate, printre altele, şcolile doctorale, Evaluarea Naţională, Bacalaureatul şi învăţământul pentru copiii cu nevoi speciale.

Guvernul României propune modificarea Legii Educației Naționale numărul 1, din 2011, prin modificarea sau introducerea unoi noi pasaje în articolele acesteia. Astfel, Articolul 49, alineatele (1), (2) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins: ,,(1) Învăţământul special se organizează în unităţi de învăţământ special. (2) Învăţământul special integrat se poate organiza în învățământul de masă, individual și, prin excepție, în clase/grupe speciale, cu avizul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, pe baza unei metodologii adoptate prin ordin de ministru. Efectivele formaţiunilor de studiu din învăţământul special şi special integrat sunt stabilite de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în funcţie de tipul şi gradul deficienţei. (4) Durata şcolarizării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale poate fi mai mare decât cea precizată prin prezenta lege şi se stabileşte, în funcţie de nevoile individuale, de gradul şi tipul dizabilităţii, prin ordin al ministrului educaţiei naționale și cercetării științifice”, se arată în proiectul de modificare a legii. În ceea ce privește școlile doctorale, documentul prevede acreditarea provizorie pentru anul universitar 2016 – 2017. Totodată se propun modificări și în ceea ce privește dascălii. La articolul 241, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: ,,(4) Persoanele care nu promovează examenul pentru definitivare în învățământ se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar. Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învățământ fără taxă, de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe stabilite de către Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice”, stabilește proiectul.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108