rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Epidemie de OBEZITATE INFANTILĂ în România!

Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor a analizat 32 de produse din lapte fabricate pentru copii.

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe părinți să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru copiii lor. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor îl are asupra sănătății acestora. Una dintre cele mai controversate teme de discuție din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzați” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.

Care sunt principalele cauze ale creșterii ratei obezității? Principalii responsabili pentru creșterea ratei obezității sunt dietele nesănătoase, în combinație cu lipsa activității fizice, sau altfel spus, un dezechilibru între aportul caloric și caloriile consumate. Cu cât acest dezechilibru are loc pe o perioadă mai mare de timp, cu atât crește riscul apariției obezității. Obiceiurile de consum s-au schimbat. Consumul de cereale și fibre a scăzut, în favoarea grăsimilor, a adaosului de zahăr și a produselor de origine animală.

Efectele zahărului în alimentația copiilor sunt: Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele), reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor.

Obezitatea. Cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces, poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei.

Diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.

Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahăr ascuns” care poate fi găsit în diverse sortimente de produse alimentare și cel mai grav, și în alimentele destinate copiilor. Foarte important este să citiți etichetele produselor, pentru a studia conținutul lor de zahăr. Deși pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie natural acest lucru nu este adevărat, de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malțul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugați în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătății lor.

Afecțiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer, în speci

al cel de colon, gastrită, colită de fermentație, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.

La copii consumul frecvent de dulciuri influențează procesele de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșând pubertatea prematura, generând probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenta, scăderea capacității de concentrare etc.).

„OMS recunoaşte că, în prezent, obezitatea are o pondere egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. Experţii OMS ne avertizează că în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, până în anul 2025, peste 50% din populaţia lumii va fi obeză! Supraponderabilitatea şi obezitatea din perioada copilăriei vor duce la serioase probleme de sănătate în perioada de adult. Obezitatea la copii este asociată cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, probleme ortopedice şi degradarea stării de bine psiho-sociale, incluzând tulburări alimentare, relaţii sociale precare şi dezavantaje educaţionale. Copilul supraponderal prezintă mai multe şanse să fie un adult supraponderal. Conform Legii nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentatie sănătoasă în unitătile de învătământ preuniversitar prin aliment nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor se întelege un aliment cu un aport substanțial de compuşi cu efect dăunător sănătătii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. Potrivit aceluiași act normativ în unitățiile de învățământ preuniversitar nu sunt recomandate preșcolarilor și școlarilor alimentele cu un conținut mai mare de 300 de kcal pe unitatea de vânzare, cu un conținut mai mare de 15 grame zaharuri/100 grame produs, cu un conținut mai mare de 20 grame grăsimi/100 grame produs, din care nu mai mult de 5 grame grăsimi saturate/100 grame produs și nu mai mult de 1 gram acizi grași trans/100 grame produs. Totodată, nu sunt recomandate preșcolarilor și școlarilor alimentele cu un conținut de sare mai mare de 1,5 grame sare/100 grame produs. Zahărul ocupă poziția a doua pe lista ingredientelor din lactatele și deserturile pe bază de lapte fabricate pentru copii!Denumirile sub care sunt vândute aceste produse sunt înșelătoare, induc impresia unor amestecuri formate din lapte și alte ingrediente naturale. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conținută, cât și compoziția nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca aceste alimente să facă parte din alimentația copiilor. Cu toate că România se confruntă cu o epidemie de obezitate infantilă, Guvernul României prin Ministerul Sănătății nu întreprinde niciun demers legal în vederea interzicerii folosirii zahărului în produsele alimentare destinate copiilor. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici Guvernul Romaniei, recte Ministerul Sănătății nu finanțează campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC.

„Nimic nu ar crea îngrijorare dacă situația consumatorului contemporan ar fi cea a consumatorului din trecut, adică dacă ar face singur adaosurile, iar amestecul ar fi consumat tot atunci; această practică este și acum recomandată cu entuziasm consumatorilor de iaurt, pentru a spori plăcerea consumului acestui valoros aliment, și îndeosebi mamelor, care își pot convinge mai ușor copiii să mănânce iaurt. Adăugarea de fructe proaspete, curate, sănătoase în iaurt sănătos asigură nu numai un spor de valoare alimentară, dar induce și o stare de satisfacție senzorială deosebită.„ Prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE București.

„Iată că a venit timpul să analizăm o temă extrem de importantă care are legătură cu sănătatea publică din România, mai ales dacă ne raportăm la statistica oficială a Organizaţiei

Mondiale a Sănătăţii care plaseazăţara noastră pe locul al treilea din Europa în clasamentul supraponderalilor. Din păcate, nu stăm mai bine nici pe segmentul copiilor, România ocupând locul al doilea în privinţa obezităţii infantile şi dacă alegem să proiectăm viitorul naţiunii pe tapetul prezentului, începem săînţelegem că situaţia nu este deloc favorabilă pentru populaţia noastră. Am ajuns să ne confruntăm cu acest adevăr, fiindcă autorităţile noastre nu au fost deloc preocupate să promoveze ideea consumului responsabil al alimentelor procesate care conţin zahăr adăugat, permiţându-le producătorilor să acţioneze după propriile interese. Nefiind reglementată cantitatea de zahăr care ar trebui adăugatăîn reţeta unui produs, producătorii au profitat de aceste lacune legislative, adăugând cantităţi importante de zahăr în aproape toate produsele procesate care se comercializează pe piaţa noastră. În anul 2016, doctorul Cristian Serafinceanu, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ne avertiza că 11,6% din populaţia adultă a României, suferă de diabet zaharat, adică peste 1,5 milioane de români sunt afectaţi de această afecţiune. Mai mult decât atât, lipsa educaţiei nutriţionale în rândul populaţiei reprezintă un alt factor care a contribuit la creşterea ratei obezităţii infantile, întrucât părinţii nu citesc cu atenţie etichetele produselor, alegând de cele mai multe ori produsele ieftine şi slab calitative, în detrimentul celor sănătoase şi fără etichete. Nu trebuie să uităm căîn unităţile publice de învăţământ tema „consumului iraţional de zahăr” nu este dezbătută mai deloc de către cadrele didactice, Ministerul Învăţământului neintroducând în programa şcolară o disciplină vitală pentru sănătatea copiilor şi anume educaţia nutriţională. Ba dimpotrivă, profesorii fac exact pe dos în timpul serbărilor sau diverselor concursuri şcolare, alegând să premieze copiii cu multe sacoşe de moşi din ciocolatăşi de ouă pline cu surprize. Iată căîn prezent culegem „roadele” seminţelor cultivate ieri, de aceea nu trebuie să ne mirăm că am ajuns în situaţia de a ocupa locurile fruntaşe în privinţa numărului de copii suferinzi de obezitate şi de diabet. Ei bine, cei mai mulţi dintre români nu realizează că zahărul este un ingredient asociat în mod direct cu apariţia bolilor cardiovasculare şi cu diabetul, peste 4 milioane de conaţionali suferind de aceste afecţiuni care reprezintă prima cauză a decesului în ţara noastră. Cei mai mulţi dintre ei au apărut ca urmare a adoptării unui regim de viaţă nesănătos, făcând tot mai puţin sport şi mâncând cât mai mult zahăr. Partea proastă este că zahărul nu se regăseşte numai în dulciuri sau în băuturile acidulate, cişi în alte produse alimentare foarte consumate cum ar fi lactatele. Este trist că cei mai mulţi dintre cumpărători nici măcar nu se uită pe etichetele iaurturilor cu fructe, iaurturilor cu bile de cereale şi ciocolată sau pe eticheta unei cutii de brânză proaspătă de vaci cu fructe adăugate, atunci când le adaugă prea repede în coş. Spre exemplu, un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii din Leeds a analizat 900 de iaurturi comercializate în Marea Britanie, ajungând la concluzia că un iaurt conţine mai mult zahăr decât într-o băutură Cola, raportându-ne la 100 gr. Practic, în 100 gr de iaurt se regăseau între 10 gr şi 16 gr de zahăr, acest ingredient nociv aflându-se şi în iaurturile bio. Cu alte cuvinte, un copil consumă aprox. 3 linguriţe de zahăr atunci când savurează un iaurt, adică cantitatea de zahăr recomandată a fi consumată pe parcursul unei singure zile, dacă ne ghidăm după recomandările OMS-ului. În urma acestui studiu, autorităţile britanice au decis să scadă consumul de zahăr cu 20%, impunând noi reglementări jucătorilor din industria alimentară care să limiteze cantitatea de zahăr adăugatăîn produsele comercializate. Dacăîn alte state, limitarea consumului zahărului a devenit una din priorităţile publice ale guvernelor, acest subiect a rămas încă virgin în România, autorităţile de aici nefiind deloc preocupate să demareze un plan concret de reducere a consumului de zahăr pe segmentul copiilor sau tinerilor adulţi. Legătura dintre consumul de zahăr şi apariţia obezităţii este una directă, aceasta crescând în acelaşi timp şi riscul de apariţie a diabetului. De altfel, studiul intitulat „The Relationship of Sugar to Population-Level Diabetes Prevalence: An Econometric Analysis of Repeated Cross Sectional Data”, publicat în anul 2013 a analizat obiceiul de consum al locuitorilor din peste 175 ţări, ajungând la concluzia că suplimentarea cantităţii de zahăr în dietele lor era legată de o creştere a ratei diabetului. În acest studiu, procentul celor suferinzi de diabet creştea cu 1% la includerea zilnicăîn dietă a unei porţii suplimentare de 150 de calorii provenite din zahăr. Totodată, consumul în exces al zahărului creşte incidenţa apariţiei bolilor cardiovasculare, studiul intitulat „Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults” şi publicat în anul 2014 dovedind această relaţie de cauzalitate. Astfel, persoanele care consumau cel puţin 25% din totalul caloriilor zilnice provenite din zahăr aveau un risc dublu de deces în urma declanşării unei boli cardiovasculare, comparându-le cu cele care nu includeau în dieta zilnică mai mult de 10% din totalul caloriilor provenite din zahăr. Acesta este şi motivul pentru care Asociaţia Americană a Inimii recomandă un consum zilnic de zahăr de max 9 linguriţe (aprox. 150 kcal) în cazul bărbaţilor şi de max 6 linguriţe în cazul femeilor (aprox. 100 kcal), pentru a nu creşte riscul declanşării afecţiunilor cardiovasculare. Am prezentat aceste date în ideea conştientizării riscului consumului de zahăr, astfel încât românii să evite consumul iaurturilor sau brânzeturilor care conţin zahăr adăugat, recomandându-le să facă o analiză riguroasă atunci când se află la cumpărături. Este vital ca ei să citească cu atenţie etichetele acestor produse şi să respingă lactatele procesate care conţin îndulcitori adăugaţi, iaurturile de tip desert conţinând de regulă cea mai mare cantitate de zahăr. În locul acestor produse, este recomandată prepararea iaurturului natural în casă, iar dacă condiţiile nu permit acest lucru, atunci se pot achiziţiona iaurturile simple care nu conţin zahăr, aditivi alimentari sau alte arome, pentru ca ulterior să se adauge bucăţele de fructe proaspete sau deshidrate. În acest fel, aveţi garanţia că alimentele pe care le consumaţi nu vă pun în pericol sănătatea voastrăşi a celor dragi, iar în timp îi veţi forţa pe marii jucători din industria alimentară să nu mai distribuie produse pline de calorii „goale”, a afirmat Dumitru Bălan, nutriționist.

F.B.

joi, 1 august 20191914
Comentarii

12eolian(18 aug 16:21)
Epidemie de prosti la replica. Cititi definitia cuvantului "epidemie"
04Lila,mi-e foame(6 aug 17:42)
Shaorma cu de toate aveti?Solutia e plasture la gura!
03gog(2 aug 08:21)
foarte bine . nu le mai platim pensii ca napuca
34Ggg(31 iul 11:30)
Traiasca hamburgerul!!!!
mai mult...Sănătate
19 feb 00:00SănătateEfectele devastatoare ale somnului insuficient: Imunitatea și memoria sunt primele victime

Probabil aţi auzit expresia „somn de frumuseţe“, însă puţini ştiu că acesta se referă la faptul că în...77

19 feb 17:07SănătateVin și primele VEȘTI BUNE de pe frontul luptei împotriva coronavirusului!668
19 feb 17:07SănătateMAE anunță faptul că românii de pe vasul unde bântuie coronavirusul ar putea reveni în România463
18 feb 00:00SănătateCoronavirus: noi informații esențiale

Coronavirusul a devenit o problemă de sănătate globală pentru că favorizează apariția infecțiilor severe ale...295

18 feb 00:00SănătateSTUDIU: Traiul în zone aglomerate crește riscul de boli neurologice256
18 feb 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile331
18 feb 00:00SănătateRăgușeala: ce afecțiuni poate indica

Răgușeala sau disfonia apare de regulă în suferințele laringiene, care implică și corzile vocale, dar și într-o...320

18 feb 00:00SănătateManagementul toxicității cutanate asociate inhibitorilor EGFR253
18 feb 00:00SănătateAnestezia dentară: tipuri, avantaje, riscuri, contraindicații296
18 feb 00:00SănătateBilanț sinistru: Coronavirusul a ucis sute de persoane într-o singură zi! Numărul persoanelor infectate crește alarmant

Bilanţul deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 1.775, iar numărul persoanelor infectate a depăşit...255

18 feb 00:00SănătateFrica de coronavirus duce la reacţii incredibile: De ce tratament a avut parte un bărbat din partea familiei274
18 feb 16:46SănătateS-a dovedit științific. Ceaiul care îți poate prelungi viața377
Vremea
3.1°3.1° - 6.7° miercuri, 19 februarie 2020
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 3.48 m/s
Presiune: 1021 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 feb 00:00SportAtletico Madrid - Liverpool 1-0. Simeone câștigă duelul tactic cu Klopp și totul se va decide pe Anfield Road

Atletico Madrid - Liverpool 1-0. Diego Simeone câștigă duelul cu Jurgen Klopp, printr-un gol marcat de Saul în...67

19 feb 00:38SportDortmund - PSG 2-1! Erling Haaland, regele Borussiei!

Start spectaculos în optimile UEFA Champions League. Borussia Dortmund a răpus-o, acasă, pe PSG. Eliminați în...105

19 feb 00:00SportBorussia Dortmund a ajuns la un acord cu Juventus Torino privind transferul definitiv al lui Emre Can

Clubul Borussia Dortmund a anunţat, marţi, că a ajuns la un acord cu Juventus Torino privind transferul lui Emre Can....88

19 feb 23:11SportFost la Steaua, Habib Habibou a semnat cu Politehnica Iași

...82

Local
19 feb 00:00LocalConfort Urban, investiție în calitatea serviciilor oferite constănțenilor

Străbat orașul nostru pentru a fi mai aproape de constănțeni. Este vorba despre cele 5 autoturisme inscripționate...225

19 feb 00:00LocalA murit o asistentă din cadrul Secției Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Sud

Doliu la Spitalul Județean Constanța! Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța sunt...109

19 feb 00:00LocalDOSAR PENAL, Mărfuri contrafăcute în Portul Constanța Sud-Agigea!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...82

19 feb 00:00LocalPaloma PETRESCU a devenit cetățean de onoare al județului Constanța

Consilierul județean Gheorghe Veronica Adriana, alături de președintele Consiliului Județean, Țuțuianu Marius...80

19 feb 00:00LocalLa Capu Midia, militarii și câinii unității au făcut sport împreună

Militarii Centrului Național de Instruire pentrtu Apărare Antiaeriană de la Capu Midia au sărbătorit prin mișcare...109

19 feb 00:02LocalLa volan, fără permis. Polițiștii, URMĂRIRI în trafic la Ovidiu

La data de 18 februarie a.c., în jurul orei 02.30, polițiști din cadrul Poliției orașului Ovidiu au efectuat semnal...90

19 feb 00:00LocalANUNȚ! Autorizarea branșării la rețelele de utilitate publică se face de către SC Confort Urban SRL

Vești bune pentru persoanele care intenționează să-și branșeze clădirile la rețelele de utilitate publică....125

19 feb 00:00LocalFostul prefect al Constanţei, Gheorghe Martin, a fost ÎNMORMÂNTAT

...87

19 feb 12:45LocalOrdin de protecție împotriva propriului fiu în vârstă de 17 ani

La data de 17 februarie a.c., în jurul orei 16.00, polițiști din cadrul Secției 2 au fost sesizați de o femeie, de...81

19 feb 00:00LocalTârgul de mărțișor, organizat la Constanța

Pentru că vine primăvara, Primăria Constanța și RAEDPP îi invită pe micii constănțeni începând de luni, 24...110

Politică
19 feb 00:00PoliticăSenat - Comisia juridică: Închisoare de la 5 la 12 ani pentru orice faptă ce implică contact sexual cu un minor

Orice faptă care implică contact sexual cu un minor sub 14 ani se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani,...74

19 feb 00:00PoliticăBogdan Gheorghiu, despre alegerea Irinei Rimes ca promotor Brâncuşi: Un artist decent; o decizie asumată

Ministrul propus pentru Cultură, Bogdan Gheorghiu, care a fost audiat marţi în comisiile de specialitate ale...74

19 feb 00:00PoliticăMonica Anisie - aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării

Monica Anisie a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării din partea...80

19 feb 00:00PoliticăPredoiu, despre organizarea alegerilor anticipate odată cu localele: Legea nu exclude această posibilitate

Ministrul propus pentru Justiţie, Cătălin Predoiu, a declarat marţi că ordonanţa de urgenţă privind alegeri...78

19 feb 00:00PoliticăAudieri miniştri - Aurescu: Ultima dată, 111 diplomaţi au fost promovaţi excepţional, fără respectarea unor criterii

La cea mai recentă promovare la nivelul MAE, 111 diplomaţi au fost promovaţi în mod excepţional, fără respectarea...72

19 feb 00:00PoliticăCătălin Predoiu, aviz negativ pentru portofoliul de la Justiţie

Cătălin Predoiu a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de...76

19 feb 00:00PoliticăAudieri miniştri - Anisie: Am luat măsuri pentru elevi şi pentru debirocratizarea sistemului de educaţie

Ministrul interimar al Educaţiei, Monica Anisie, propusă pentru un nou mandat la minister, a declarat marţi, la...68

19 feb 00:00PoliticăCiolacu, Ponta şi Tăriceanu cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG pe alegerile anticipate

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi preşedintele ALDE, Călin...77

19 feb 00:00PoliticăAudieri miniştri - Cazanciuc i-a solicitat lui Predoiu avizele Ministerului Justiţiei pentru cele 25 de OUG

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat, marţi, suspendarea pentru o jumătate de oră a şedinţei comisiilor de...81

19 feb 00:00PoliticăAudieri miniştri - Ionuţ Stroe: Stadionul Giuleşti este o cauză pierdută pentru EURO 2020

Ministrul propus la Tineret şi Sport, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, în cadrul audierilor din comisiile...78

Monden
19 feb 00:00MondenPrimele poze cu noile silicoane ale Antoniei. Sunt uriașe!

Antonia (30 de ani) arată demențial după trei nașteri! Artista face mult sport, mănâncă sănătos, dar a trecut...90

19 feb 00:00MondenLoredana Groza șochează după ce a plecat din PRO TV: „Sex pe canapea“, videoclip interzis minorilor

Loredana Groza este o artistă care a știut întotdeauna să atragă atenția publicului său, fie că a fost vorba de...83

19 feb 19:43MondenCum se pregătește Roxen pentru Eurovision 2020: „Lucrez intens, este un vis devenit realitate“

Roxen va reprezenta România la Eurovision 2020, la Rotterdam, iar pregătirile sunt în toi. Tânăra artistă...74

19 feb 00:00MondenElena Băsescu, apariţie excentrică la premiera Miami Bici: trening de 3.000 de euro, tocuri cui şi buze mărite

Emoţii mari pentru Codrin Maticiuc şi Matei Dima, cunoscut publicului larg sub numele de BRomania, luni seara, 17...85

19 feb 00:00MondenMai slabă ca niciodată! Adele, super sexy într-o ținută mulată. A slăbit cu dieta „post intermintent“

Adele (31 de ani) s-a transformat radical în ultima perioada! Celebra cântăreață a dat jos kilogramele în plus și...85

19 feb 00:00Monden„Terminator“ a folosit în tinerețe steroizi produși la Cluj

Dezvăluire făcută de un doctor român! Alexandru Butoi, specializat în antidoping, cu o experienţă de 15 ani în...82

19 feb 00:00MondenAmie Harwick, fost model Playboy, ucisă de iubit. A aruncat-o de la balcon

Scene șocante în Los Angeles, California! Amie Harwick (38 de ani) a fost găsită moartă pe asfalt, în fața casei...80

19 feb 00:00MondenContele de Snowdon, nepotul reginei Elisabeta a II-a, divorţează

Contele de Snowdon, nepotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, şi soţia acestuia divorţează după 26 de ani...73

19 feb 00:00MondenOzzy Osbourne şi-a anulat turneul nord-american pentru a urma tratament medical

Ozzy Osbourne şi-a anulat turneul în America de Nord pentru a urma un tratament medical, informează marţi Press...75

19 feb 00:00MondenAndrew Weatherall, renumit DJ şi producător muzical, a murit la vârsta de 56 de ani

Andrew Weatherall, producător muzical, DJ şi pionier al stilului britanic electro acid house, a murit luni la vârsta...76

Mapamond
19 feb 00:00MapamondPreşedinţii ruşi ar putea beneficia de imunitate după încheierea mandatului

Preşedinţii ruşi ar putea beneficia de imunitate după încheierea mandatului faţă de punerea sub acuzare penală,...76

19 feb 00:00MapamondMedici şi jurnalişti denunţă „tortura psihologică“ la care este supus Julian Assange

Julian Assange a primit susţinere din partea unui grup de 117 medici care denunţă "tortura psihologică" la care este...74

19 feb 00:00MapamondItalia: Salvini critică recurgerea la avort de către femeile străine în Italia, provocând un val de critici

Liderul extremei drepte italiene Matteo Salvini a declanşat luni un val de critici după ce a denunţat ceea ce a numit...77

19 feb 00:00MapamondTurcia: Procurorii au dispus arestarea a 228 de persoane pentru presupuse legături cu Fethullah Gulen

Procurorii turci care efectuează o anchetă la Ministerul Justiţiei şi în interiorul armatei au ordonat marţi...77

19 feb 19:16MapamondPrimarul Londrei ar vrea ca britanicii să îşi poată păstra cetăţenia UE

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a pledat marţi la Bruxelles pentru ca britanicii care vor să îşi păstreze cetăţenia...84

19 feb 00:00MapamondViktor Orban acuză PPE de marxism şi crede că alegătorii aproape nu mai pot diferenţia stânga şi dreapta

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marţi Partidul Popular European (PPE) că are abordări marxiste şi le-a cerut...76

19 feb 00:00MapamondCoronavirus - Cele mai recente date despre răspândirea Covid-19 în China şi în afara acesteia

Coronavirusul nou Covid-19 a ucis alte 98 de persoane în China continentală, numărul total al deceselor ajungând...73

19 feb 00:00MapamondGreve şi manifestaţii în Grecia împotriva reformei sistemului de pensii

Mii de greci au protestat marţi împotriva unui proiect de reformă a sistemului de pensii care, susţin sindicatele,...77

19 feb 00:00MapamondFost călău şi lider al grupării Stat Islamic, arestat în Turcia

Poliţia antiteroristă turcă a arestat un fost călău al grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria care, după...78

19 feb 00:00MapamondPortugalia: Medicii se alătură credincioşilor împotriva eutanasiei

Ordinul Medicilor din Portugalia s-a pronunţat împotriva unor propuneri de lege care urmăresc legalizarea eutanasiei...76