REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Erdogan l-a umilit public pe Trump: La salonul aeronautic de la Paris, Turcia şi-a prezentat propriul avion invizibil şi anunţă că renunţă la F35

Erdogan l-a umilit public pe Trump: La salonul aeronautic de la Paris, Turcia şi-a prezentat propriul avion invizibil şi anunţă că renunţă la F35

Replica API 19 iunie 2019 | 04:18 522

Turcia a prezentat luni, la salonul aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, proiectul unui avion propriu de luptă de generaţia a 5-a, TF-X, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

În acest stadiu, este vorba doar despre macheta unui bireactor, prezentată cu mare pompă publicului, însă mesajul este clar: chiar dacă Turcia nu va putea achiziţiona avionul american F-35, la care este totuşi partener de la lansarea programului, va avea propriul aparat 'invizibil'.

'Am promis ţării noastre că va fi cel mai bun avion de vânătoare din Europa', a declarat şeful companiei publice Turkish Aerospace, Temel Koti, care conduce proiectul.

Turkish Aerospace a încheiat acorduri cu British Aerospace pentru designul aparatului, iar pentru motorizare mizează pe General Electric, până când va pune la punct propriile motoare.

Calendarul este strâns: proiectul a fost lansat în 2013, primul zbor este prevăzut în 2025, iar intrarea în serviciu trei ani mai târziu.

'Dezvoltarea unei industrii locale de apărare puternice şi autosuficiente este o prioritate a guvernului turc', a explicat presei Abdurrahman Can, subsecretar de stat la Apărare.

Preşedintele american Donald Trump a dat ultimatum până la 31 iulie Turciei să renunţe la achiziţionarea de baterii de rachete antiaeriene şi antirachete S-400 ruse, necompatibile cu sistemele NATO.

Dacă Ankara nu se va conforma, nu va mai fi considerată un partener industrial pentru avionul F-35 - pentru care Turkish Aerospace construieşte părţi din fuselajul central- şi nu va putea cumpăra cele în jur de 100 de aeronave cu care doreşte să se doteze.

'Există câteva probleme. Intenţia noastră este, aşadar, să ne concentrăm pe produse naţionale', a afirmat Abdurrahman Can, responsabil cu industria de apărare.

TF-X va avea drept concurenţă Sistemul de luptă aerian al viitorului' (SCAF), proiect promovat de Franţa, Germania şi Spania, şi proiectul britanic Tempest.

'Europa nu îşi poate permite duplicarea aceloraşi sisteme (...) La un moment dat, vor exista apropieri', a mai indicat responsabilul turc.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
...umilit de o macheta...hahaha...
4
0
Turcisme ca si chinezisme.
3
0
Si astfel moare globalizarea economica. Ce te faci cand se vor supara chinezii pe noi si nu vor mai livra nimic? Vom descoperi ca depindem asa mult de altii incat nu mai stim sa facem nimic.
4
0
Multe femei si doamne au produs la noi in turkia.acum mare batroane au ajuns.
6
0
tot ce au facut turcaletii in ultimii ani pt grandomania lui Erdogan, au fost din imprumuturi care sunt la nivel istoric. avionul se vrea o aroganta in fata lui Trump, desi n-are nicio sansa mai departe de staduil de vis.
9
3
De fapt e o sfidare la adresa NATO. Se fac ca nu vad ca e islamist, ca ii plac aliantele cu rusii si Iranul. E dreptul lui. Dar o mare parte din facilitatile Vestului au ajutat economic masiv Turcia cand nu era Erdogan mare. Nu numai ea singura s-a dezvoltat asa ca un "colos". El de fapt se foloseste de prostia vesticilor. Turcia lui de azi are alte preferinte "democratiice" de exemplu lui Erdogan ii este dor de imperiul otoman, se stie asta. Dar e treaba poporului turc. "Aliatii" sa cashte ochii.
15
3
Johanness a fost la salon si le-a tras o basina invizibila. A zis ca e mai invizibila ca f35
5
10
Romania e pe.departe cea saraca tara din EU si tu vbesti de Turcia un colos economic
13
12
Oameni de pe planeta sunt romanii
6
14
baclavale si rahat.
15
7
S-a umflat halvaua-n ei. Probabil S-or gandi ca F35 e Otokaru lu madam Firea sau cacaturile de Fagabuz-Isuz.
25
11

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920