REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Eroul creditelor croate CHF: conduce o Skoda, parchează la milimetru şi stă în apartamentul părinţilor

Eroul creditelor croate CHF: conduce o Skoda, parchează la milimetru şi stă în apartamentul părinţilor

Replica API 21 ianuarie 2015 | 00:28 215

În fiecare dimineaţă, la ora 7, în faţa Tribunalului din Zagreb parchează o Skoda Yeti. Din ea coboară un ins absolut normal, cu ochelari, la vreo 50 de ani. Nu ai crede că este eroul a 100.000 de croaţi, un veritabil Don Quijote al cetăţenilor. Este judecătorul Radovan Dobronic, cel care a dat o sentinţă favorabilă megagrupului de debitori CHF uniţi sub umbrela unei asociaţii de consumatori.

Cei 100.000 de croaţi s-au decis să se elibereze de povara creşterii francului elveţian în faţa monedei naţionale şi au mers în instanţă obţinând denominarea creditelor la cursul iniţial.

Radovan Dobronic, omul care a avut curajul să dea o sentinţă favorabilă compatrioţilor săi, a ajuns practic dintr-un simplu judecător o vedetă naţională, dar îşi continuă meseria imperturbabil între aceleaşi termene şi procese.

Nu conduce un Cayenne sau Touareg

Viaţa sa cotidiană este una absolut obişnuită. Dacă în România auzim de oameni ai legii, politicieni sau bancheri centrali cu situaţii financiare ce scapă efectiv înţelegerii omului de rând, judecătorul Radovan Dobronic are o un standard de viaţă similar cu a unui croat obişnuit cu studii superioare.

Ce se poate remarca în momentul în care judecătorul de 53 de ani coboară cu servieta din Skoda sa de 19.000 de euro, este faptul că este parcată la milimetru. Judecătorul Dobronic nu acceptă rabat de la regulă nici măcar la parcarea maşinii.

Nu iese la cafenea, colegii i se adresează cu respect.

Jurnaliştii de la Jutarnij spun despre el că nu-I plac statisticile, Întotdeauna îl interesează situaţia familială, mai ales în cazul proceselor cu teme financiare în care sunt implicaţi simpli cetăţeni.

Asta deşi el stă în apartamentul părinţilor, cu mama sa, dedicându-se mai mult profesiei decât vieţii personale, Nu prea iese la cafenelele de pe lângă Tribunal, unde mai beau un espresso judecătorii, avocaţii sau grefierii, oameni din breaslă care se cunosc între ei. Chiar şi colegii îi se adresează cu dumneavoastră, evitând adresarea la per tu.

Cei 100.000 de croaţi au obţinut în iulie 2013 decizia de denominare după o acţiune în instanţă ce a durat un an.

„Francul elveţian nu este stabil şi aceasta ar fi trebuit spus în mod clar. Băncile au obligaţia de a explica ris­curile clienţilor. Bănciile nu au acţionat cu bună credinţă“, a motivat decizia curţii judecătorul Radovan Dobronic.

Analiştii apreciază că hotărârea ar putea costa băncile până la un miliard de euro. Instanţa a decis, de asemenea, că băncile trebuie să stabilească dobânzi fixe şi să facă reducerea principalului în funcţie de rata de schimb la care a fost încheiat contractul. Peste 100.000 de persoane din Croaţia au contractat credite în franci elveţieni, din care aproape trei sferturi au fost pentru achiziţia de locuinţe.

paginadebanci.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108