REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
13.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Este examenul oftalmologic anual absolut necesar pentru persoanele care suferă de diabet de tip 1?

Este examenul oftalmologic anual absolut necesar pentru persoanele care suferă de diabet de tip 1?

Replica API 10 aprilie 2021 | 00:00 815

Persoanele care suferă de diabet de tip 1 riscă să dezvolte o boală care poate provoca pierderea vederii, prin urmare, orientările în materie de tratamente recomandă de mult timp examenele oftalmologice anuale.

Dar un nou studiu sugerează că această recomandare adresată tuturor este costisitoare și ineficientă, deoarece persoanele care se confruntă cu un risc scăzut ar avea nevoie de screening-uri mai puțin frecvente, în timp ce persoanele care se confruntă cu un risc ridicat ar avea nevoie screening-uri mai frecvente. Retinopatia diabetică poate afecta țesutul sensibil la lumina din spatele ochiului și declanșa pierderea totală a vederii, au explicat cercetătorii. Screening-ul poate depista această boală înainte să provoace daune ireparabile, dar nu toate persoanele care suferă de diabet se confruntă cu același nivel de risc.

„Spre exemplu, e posibil că pacienții care nu suferă nicio schimbare sau schimbări minime și cu un nivel al glicemiei normal să nu aibă nevoie de o examinare timp de 4 ani” a precizat autorul studiului dr. David Nathan. „Pe de altă parte, dacă pacientul a dezvoltat deja boală, iar nivelul zahărului în sânge nu este în intervalul recomandat, e posibil să fie nevoit să repete examenul oftalmologic după numai trei luni” a adăugat acesta. Nathan este directorul Centrului de Diabet și Centrului de Cercetări Clinice la Spitalul General Massachusetts din Boston, citează doc.ro.

Orientările actuale recomandă un examen oftalmologic anual după trei până la cinci ani de la diagnosticarea cu diabet de tip 1. Persoanele cu diabet nu mai produc insulină. Pentru a evalua recomandarea respectivă, cercetătorii s-au concentrat asupra persoanelor cu diabet de tip 1 (cu vârstă între 13 și 39 de ani) care s-au înscris la un studiu național privind diabetul, desfășurat la scară largă între 1983 și 1989. Ultima analiză a cuprins 24.000 de mii de examene oftalmologice realizate pe parcursul a 30 de ani ale aproximativ 1400 de persoane cu diabet de tip 1.

Rețina pacienților a fost examinată la fiecare șase luni până în 1993, iar ulterior, în cadrul unui studiu de monitorizare, la fiecare patru ani până în 2012. Vederea participanților la studiu, statusul retinopatiei avansate și istoricul general al diabetului au fost monitorizate în medie aproape 29 de ani.

Oamenii de știință au stabilit că acei participanți al căror nivel mediu al glicemiei era de 6% și care nu sufereau de retinopatie, puteau să efectueze examenul oftalmologic anual doar o dată la patru ani. Echipa de cercetare a concluzionat că pacienții cu o formă ușoară de retinopatie trebuiau examinați o dată la trei ani. În schimb, pacienții cu o formă gravă sau moderată de retinopatie ar trebui să efectueze un examen oftalmologic la fiecare trei luni, respectiv la fiecare șase luni, după cum au raportat autorii studiului.

Și pacienții cu un nivel crescut al glicemiei (între 8 și 10%) ar trebui să fie examinați oftalmologic mai des, au recomandat cercetătorii. În medie, e posibil că noile recomandări pentru persoanele care suferă de diabet de tip 1 să reducă la jumătate examenele oftalmologice pe parcursul unei perioade de două decenii. În consecință, s-ar economisi în total 1 miliard de dolari, în același timp, pacienții care se confruntă cu riscul cel mai ridicat ar beneficia de tratament în timp util, au precizat oamenii de știință.

Nathan a catalogat rezultatele că „definitive”. Acesta susține că încă se dezbate „dacă frecvența individualizată a examenelor oftalmologice va fi pusă în aplicare de medici” și monitorizată de pacienții cu diabet de tip 1. „Există riscul că medicilor să le fie mai ușor să programeze un examen oftalmologic anual decât să stabilească un program individualizat, care ar fi mai greu de reținut de medici și pacienți” a recunoscut acesta. „Cu toate acestea, majoritatea medicilor și cabinetelor de oftalmologie folosesc programe pentru calculator, inclusiv programe cu reminder, pentru programări, așa că acest potențial obstacol nu ar trebui să fie considerabil” a mai adăugat Nathan.

Courtney Cochran, director responsabil pentru relațiile cu media în cadrul American Diabetes Association - ADA (Asociației Americane de Diabet), a ținut să sublinieze că ADA a emis în februarie orientări actualizate privind screening-ul pentru retinopatie. Potrivit noilor recomandări, persoanele cu diabet de tip 1 ar trebui să înceapă efectuarea de screening-uri anuale în termen de cinci ani de la diagnosticarea cu diabet. Dar pacienții care nu dezvoltă retinopatie într-un an sau doi ar putea să „ia în considerare” opțiunea unor examene oftalmologice mai puțin frecvente. Cu toate acestea, ADA a mai declarat că dacă și atunci când se depistează „orice formă” de retinopatie, screening-urile anuale devin obligatorii, în timp ce persoanele care suferă de retinopatie progresivă vor avea nevoie de screening-uri mai frecvente.

Dr. Jamie Rosenberg, autorul unui editorial care a însoțit studiul, a sugerat că noile recomandări reflectă „o tendința de reducere a examenelor inutile de depistare a bolilor oftalmologice”. „Avantajul acestui nou protocol de screening ar fi reducerea semnificativă a costurilor suportate de sistemul de asistență medicală, pe lângă timpul economisit atât de pacienți, cât și de medici” a precizat Rosenberg, profesor asociat de oftalmologie clinică și științe vizuale la Albert Einstein College of Medicine (Colegiul de Medicină Albert Einstein) din New York.

Rosenberg a fost de acord că programările individualizate vor face mai dificilă monitorizarea pacienților. Dar „acest protocol nou de screening ar avea potențial, dacă s-ar asigura aderarea la programul de examinări.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108