REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.5° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Eugen TĂNĂSESCU: Avem un Crăciun COMERCIALIZAT care SCHIMBĂ sensul SĂRBĂTORII!

Eugen TĂNĂSESCU: Avem un Crăciun COMERCIALIZAT care SCHIMBĂ sensul SĂRBĂTORII!

Replica API 24 decembrie 2020 | 12:16 1987

Ziua de Crăciun se bucură de o pregătire specială încă din ziua premergătoare acestei sărbători, Ajunul Crăciunului. Luna decembrie este în sine o întreagă sărbătoare. Mesele îmbelșugate, poveștile și colindele vesele, căldura și ospitalitatea gazdelor, toate acestea te scot din cotidian. Indiferent de zona țării, sărbătorile de iarnă au o încărcătură magnifică.

Ajunul Crăciunului reprezintă pregătirea pentru marea sărbătoare. Ajunul, în sensul duhovnicesc al cuvântului înseamnă un post de o anumită factură, dar și o pregătire duhovnicească de un anume fel pentru a întâmpina cel de-al treilea mare praznic al creștinătății.

,,Din punct de vedere alimentar, cine poate ajunează, în sensul de nu a bea și nu a mânca nimic până după apusul soarelui. Marile sărbători au fost înconjurate de agape, mese ale dragostei în comunitate. Oamenii se pregătesc și pentru aceste agape, fac bucate, împart celor săraci. Din păcate, în zilele noastre, avem un Crăciun foarte comercializat. S-a extras din el numai ideea de comerț și restul a cam fost abandonat. Iisus Hristos a ajuns acolo undeva uitat, în rest ne-am hiperpopulat de brazi, cadouri, luminițe și alte asemenea. Nu strică foarte mult, dar schimbă sensul sărbătorii.” transmite Eugen Tănăsescu.

Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului

Legat de obiceiuri și superstiții, Eugen Tănăsescu este de părere că tradițiile sărbătorilor de iarnă sunt reprezentate de tradiționalele colinde, cete de colindători și de vizita preoților cu icoana.

,,Fiecare zonă a țării are anumite superstiții. Ca și tradiții avem colindele tradiționale de Crăciun, cetele de colindători, de vizita preoților cu icoana. Legat de superstiții îmi aduc aminte că spunea cineva că trebuie să purtăm ceva roșu. Nu știu de unde este acestă asociere a Crăciunului, probabil este venită pe linie maternală.

Masa de Crăciun devenit o superstiție, nu mai are sensul religios de agapă, e ruptă de subiectul nașterii. Avem un aniversar, Iisus se naște. Ne pregătim de un Crăciun din care Hristos lipsește. ” a încheiat acesta.

Postul este o înviere din moartea sufletului

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului ce are loc pe data de 25 decembrie. El durează 40 de zile. De aceea, ziua de joi, 14 noiembrie în calendar este consemnat lăsatul secului, sintagmă ce semnifică lăsarea obiceiurilor lumești înainte de intrarea în post, nicidecum îmbuibarea pântecelui prin așa-zise „mese de lăsata secului”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doar bolsevicii atacau biserica cu furie in numele lui Lenin, Marx si Trotzky. Oare e din nou la moda bolsevismul?
0
0
Comercial e Teodosiu
0
0
Cum poti sa le recomanzi ma Tanasescule preotilor sa mearga cu icoana din casa in casa acum cand spitalele sunt pline de bolnavi COVID!!!?,caci"ascha este traditia"asta spui tu,numai ca IISUS le-a spus apostolilor ca dragostea fata de aproapele este prima si cea mai mare porunca a Lui pentru ei.Papa Francisc a spus:"viata este darul cel mai mare pe care omul il are de la Dumnezeu si noi oameni avem obligatia sa aparam viata noastra si a aproapelui nostru",viata ma Tanasescule nu traditia asa cum spui tu si sa nu crezi ca,catolici nu au traditii.
5
1
asta mai are tupeul sa vb? un mare spagar ati amenintat preotii ba nemernicule am vecin preot , le ati spus nu mergeti cu Craciunul afara din parohii . nu va e ma rusine ? iadul sa va manance .... rusine la puscarie cu voi hotilor cu teodosie al puliii ...
5
3
Arhiepiscopia Sibiului a donat ieri un aparat de oxigen in valoare de 80.000 euro spitalului din Sibiu . Voi cand ?
10
0
Asa este.populatia se duce cu banii la mall, in loc sa vina cu ei la biserica.
6
6
asa este ! se ignora sensul sarbatorilor Ele au devenit motiv disperat de indopare Daca nu era biserica nu aveati motiv de sarbatoare Sa inceapa marea crapelnita !
8
1
ati ramas voi fara bani ca nu va mai deschide nimeni usa! cersetorilor
12
5
esti tu tanasescule !!! Limbric in curul infractorului spagoveanu !!! Muie !!!
10
6
Am impresia ca esti cam facatura......aveam alta impresie.....nu sunt comeciant,e vorba de latura umana.....
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212