REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Eugen Tănăsescu: 'Postul este o înviere din moartea sufletului'

Eugen Tănăsescu: 'Postul este o înviere din moartea sufletului'

Replica API 14 noiembrie 2019 | 09:10 471

Începe Postul Crăciunului

Începe Postul Crăciunului

În zilele ce urmează va începe cel mai lung post din an, și anume Postul Crăciunului. Reprezentanții bisericii explică semnificația acestui post, ce avem voie să facem și ce nu și ce avantaje are acesta pentru trupurile și sufletele oamenilor.

„Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului ce are loc pe data de 25 decembrie. El durează 40 de zile. De aceea, ziua de joi, 14 noiembrie în calendar este consemnat lăsatul secului, sintagmă ce semnifică lăsarea obiceiurilor lumești înainte de intrarea în post, nicidecum îmbuibarea pântecelui prin așa-zise „mese de lăsata secului””, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

În ultima vreme, foarte multe persoane se gândesc la post ca la o cură de slăbire sau ca la o povară ce trebuie să o ducă timp de 40 de zile fără voia lor. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe spun că această gândire este greșită și că postul trebuie să ne curețe sufletul în primul rând și apoi trupul. „Postul este o înviere din moartea sufletului. Acest post este pentru suflet în primul rând, acesta este un exercițiu de înfrânare de la toate poftele. Știu că, mai nou se spune că ții post ca să slăbești, iar astfel, corpul se detoxifiază, nu, nu este așa. Nu trebuie să te gândești la un post ca la o cură de slăbire. Degeaba alergăm după detoxifiere trupească dacă în suflet noi ne gândim doar la rău” precizează Preot Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Tot Eugen Tănăsescu a explicat și de ce viciile ca fumatul sau alcoolul sunt considerate păcate nu doar în post ci și în viața de zi cu zi. Un alt păcat în post îl constituie și relațiile intime, acestea devenind în ultima perioadă un motiv de destrămare a multor familii. „Fumatul, alături de consumul de alcool, consumul de substanțe interzise dar și plăcerile trupești sunt încadrate și ele la păcate foarte mari, ce nu trebuiesc făcute în timpul acestei perioade și numai. Acestea au efecte atât trupești cât și sufletești pentru că ele te transformă într-un sclav. Când ai astfel de vicii nu poți pretinde că ești un om liber și curat. Postul este un exemplu de voință care echilibrează sufletul și trupul iar plăcerea de a face rău, plăcerea de a vorbi urât, plăcerea trupească și multe alte plăceri de acest gen pe care o au unii oameni nu intră sigur în acestă categorie a voinței și bunelor intenții. Echilibrul vine din înfrânare și faptul că nu cultivăm desfrâul. Cât despre plăcerile trupești, da, este adevărat că Dumnezeu a unit bărbatul cu femeia să fie un întreg, însă, nu relațiile intime sunt baza unei căsnicii ci drumul către mântuire, pacea dintre cei doi dar și liniștea sufletească. Eu sunt conștient că Biserica cere înfrânarea iar societatea promovează desfrâul însă trebuie să fii echilibrat și să te abții de la astfel de lucruri pentru că după o perioadă de post, poți dobândi o stare de bine atât trupește cât și sufletește” a mai menționat Preotul Eugen Tănăsescu .

Acest post amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament, dar și de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de către Dumnezeu pe table de piatră. Ca vechime, primele mențiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei. Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește. Acestea sunt: zilele de sâmbătă și duminică din perioada 21 noiembrie - 15 decembrie, precum și la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului (21 noiembrie), Sf. Apostol Andrei (30 noiembrie), Sf. Nicolae (6 decembrie), precum și în zilele de 25 noiembrie, 3, 5, 9 și 12 decembrie când se cinstesc sfinți mai importanți în Ortodoxie.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cel mai lung post din an este Postul Pastilor, nu cel al Craciunului.
0
0
Teorii teoretice teoretizand teoria teologiei. La popii de azi nu mai "e valabile".
0
0
Ia zi ma popo la ce folosesc posturile daca un om nu poate ierta,daca uraste,daca este egoist,mandru,invidios,lacom,daca una spune si alta gandeste si daca nu are mila si respect fata de aproapele sau. Oricare dintre toate astea pe care le-am scris sunt mai inportante decat postul. Haide Tanasescule si voi preotilor spuneti voi daca mint.
3
0
sa ti-o suga mata care te-a cacat
2
2
Eminescu a scris ceva aproximativ:Religia,un cuvant de dansii inventata,Ca,cu-a ei putere,Sa te aplece-n jug.....
0
1
Piei SATANA
3
2
nevasta-sa face o muie de senzatie ! I-au umplut gura vreo 3 inainte sa o ia prostu de nevasta !
4
3
Hai sictir lupule in blana de oaie! a zis bine Mantuitorul despre ticalosi ca voi : "Dupa faptele lor ii veti cunoaste!" Sa nu te prind ca vii cu acolitii tai pe la usa mea cu botezuri si mai stie ce alte parscovenii ca sa cersesti bani si sa belesti ochii la ce am in casa! TALHARULE! Iar pentru asta de mai jos MORI TU impreuna cu Talharescu asta!
4
3
Sa-mi sugi pula tu si Dzeul tau ala.plin de cacat la cur. Apropo, Iisus facea laba? Nu a futut pe nineni? Sau era gay si i-o tragea Sf. Petru in cur. Bagami-ss pula in gura voastta de lepre. Sa muriti de cancer la pula. Muie
5
10
acest oxiur in curul diavolului spagoveanu indrazneste sa ne dea sfaturi !!! Intai ia niste cacat in gura si pe urma du-te-n gatii ma-tii de limbric !!!
12
4
Trage ma apa dupa tine
10
6
Du-te ma dracu de poponar cu prostiile tale
13
5
"Biserica a randuit..."Oare preotii nu au citit in Biblie ca pacatuiesc daca modifica si un singur cuvant? De cefac atatea randuieli? Nu au frica de D-zeu ca ii duc in ispita cu noile lor randuieli, si pe enoriasi? IIsus a spus cand a fost intrebat despre post, ca important este ce scoti pe gura, nu ce bagi in gura. Concluzia este nu ce mananci, ci ceea ce spui: barfe, calomnii, injuraturi etc.
11
2
Postul Sfintelor Pasti este cel mai lung din an .Aveti grija de pe unde copiati !
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108