REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Evaluare Naţională: La limba română s-au luat deja 16 note de 10

Evaluare Naţională: La limba română s-au luat deja 16 note de 10

Replica API 28 iunie 2012 | 00:00 171

Emoţii pentru elevii de clasa a VIII-a

Emoţii pentru elevii de clasa a VIII-a

Miercuri a avut loc cea de-a doua probă, şi ultima, a Evaluării Naţionale pentru elevii de clasa a-VIII-a. De această dată, candidaţii au susţinut examenul la matematică, la care subiectele au fost mai mult decât accesibile, nota 10 putând fi obţinută cu lejeritate, susţin profesorii de specialitate. Subiectele au fost structurate pe trei puncte, prima parte fiind compusă din 6 itemi, partea a doua fiind de algebră, iar cea de-a treia de geometrie.

"La partea întâi pot spune că este chiar un subiect de clasa a III a, dar de obicei la cele mai uşoare se greşeşte. Deci la partea întâi trebuia o singură operaţie şi se rezolva problema, nu era nimic de calculat extraordinar şi sofisticat", a declarat Alina Dermengiu, profesor de matematică. În ceea ce priveşte cea de-a doua parte, aceasta a constat într-un desen, care dacă era executat în mod corect, elevul ar fi obţinut 5 puncte. A mai existat o problemă cu funcţii, de nivel mediu. La geometrie au fost abordate două probleme, în spaţiu şi plană. La prima,elevii trebuiau să ştie o arie laterală, pe când la cea de-a doua a existat un subpunct la care se cerea aflarea sinusului la un triunghi care nu era dreptunghic. Acesta a fost şi piedica pe care mulţi dintre participanţii la examen au întâmpinat-o. "Din câte am aflat, aici au greşit mulţi dintre elevi, dar trebuie să facem diferenţa, nu toţi pot lua 10 la matematică", a mai spus Alina Dermengiu. La proba de matematică s-au prezentat, în mod surprinzător, şi elevi care nu au susţinut proba la limba română, chiar dacă practic nu mai au nici o şansă întrucât media se obţine prin cumularea notelor celor două probe, una fără alta fiind nevalidă, iar unii dintre cei prezenţi la limb română au absentat la matemtică. Pentru ziua de miercuri au fost înscrişi 5676 de elevi, dintre care s-au prezentat 5580 şi au absentat 96. În ceea ce priveşte prima probă din cadrul Evaluării Naţionle pentru elevii de clasa a VIII a, referitor la controversele legate de subiectele de la limba şi literatura română, Ministerul Educaţiei a trimis o solicitare la Constanţa pentru a se calcula câţi au optat pentru varianta corectă. Răducu Popescu, şeful ISJ Constanţa, susţine că propoziţia care a stârnit controverse la evaluarea naţională a fost catalogată corect de către 2333 elevi constănţeni, care au menţionat că este subiectivă. Alţi 2454 de elevi au precizat că este predicativă, 799 că este subiectivă, iar unii nu au tratat subiectul. "Profesorii sunt deja la stadiul de introducere a notelor în catalogul electronic şi se exclude posibilitatea de a fi schimbat baremul de notare la limba română", a spus acesta. Spre seară însă, surpriză! Intervenţia premierului Victor Ponta, care a solicitat ministrului Educaţiei să clarifice situaţia, la presiunea mai multor părinţi, a "întors" baremul pe dos. Astfel, baremul la limba şi literatura română a fost revizuit de Ministerul Educaţiei: vor primi cele 60 de sutimi atât elevii care au bifat subiectivă, cât şi cei care au bifat predicativă. Prin urmare, lucrările vor fi recorectate. Înainte de acest anunţ, ISJ Constanţa preciza, într-o conferinţă de presă, că la prima corectură s-au obţinut deja 16 note de 10.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108