REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Evazioniştii arestaţi au făcut parte din reţeaua monstrului Băhăian şi au derulat afaceri cu fiica unui lider de sindicat de la Ovidius

Evazioniştii arestaţi au făcut parte din reţeaua monstrului Băhăian şi au derulat afaceri cu fiica unui lider de sindicat de la Ovidius

Replica API 13 octombrie 2014 | 01:42 862

Unul din foştii asociaţi, condamnat pentru un tun de 100 de miliarde

Unul din foştii asociaţi, condamnat pentru un tun de 100 de miliarde

Sergiu Băhăian

Una din firmele folosite de cei patru escroci constănţeni arestaţi vineri, 10 octombrie, de Tribunalul Bucureşti, pentru evaziune fiscală şi spălarea a 2 milioane de euro, a fost folosită, la un moment dat, în exact acelaşi scop, de către reţeaua monstrului Sergiu Băhăian. De fapt, evazioniştii foloseau aproximativ acelaşi nume pentru trei societăţi comerciale distincte, tocmai pentru a-şi disimula cât mai bine activitatea infracţională: Remsa Industry Conf şi Remsa Industry Prod, ambele cu sediul în municipiul Constanţa, respectiv Remsa Industry din satul Lazu, comuna Agigea, toate cu domeniu de activitate declarat în industria textilă, dar prin care se derulau, de fapt, tranzacţii la negru cu cereale. Remsa Industry a fost cedată în 2007 de către unul din cei arestaţi, fondatorul său, unuia din locotenenţii lui Băhăian, condamnat şi el în, probabil, cel mai sinistru dosar de după 1989. Pe de altă parte, în Remsa Industry Conf îşi face apariţia timp de un an de zile, alături de doi dintre arestaţi, şi fiica unui lider de sindicat al Universităţii Ovidius din Constanţa. În fine, la Remsa Industry Prod, aceiaşi doi evazionişti se înfrăţesc pentru o perioadă cu un nemţean condamnat de Tribunalul Bacău la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru, evident, evaziune fiscală, după un tun de 100 de miliarde de lei vechi, prin afaceri ilegale cu cereale în Constanţa.

Din cei patru escroci arestaţi vineri la Bucureşti- Dan Titus Voitinovici, de 40 ani, Erdogan Ablamit, de 38 de ani, Gigi Pambuca, de 41 ani şi George Lucian Radu, 40 ani- primii doi erau şi cei mai activi în reţeaua evazionistă care cuprinde un număr uriaş de firme, peste 80. De altfel, procurorii DIICOT susţin că Dan Titus Voitinovici a fost iniţiatorul grupării, principalul său partener fiind Erdogan Ablamit, cei doi apărând împreună în firmele Remsa. Foarte interesante sunt şi numele asociaţilor care se perindă prin gaşca constituită de Voitinovici şi Ablamit. Astfel, pe 23 mai 2007, Erdogan Ablamit, în calitate de asociat unic al Remsa Industry SRL din Lazu, cedează firma lui George Florian Oprea, născut pe 28 iulie 1987 în Bucureşti şi domiciliat în Bragadiru. Oprea este unul dintre locotenenţii monstrului Sergiu Băhăian, condamnat la 26 de ani de închisoare după ce a comandat asasinarea a patru persoane pe care le-a folosit ca interpuşi în afacerile sale evazioniste. În 2011, George Florin Oprea, partener, iată, şi cu evazioniştii constănţeni arestaţi săptămâna trecută, a fost condamnat în acelaşi dosar cu Băhăian la 5 ani de închisoare cu executare.

Fiica unui lider de sindicat la Ovidius şi un alt evazionist condamnat, pe lista complicilor

În martie 2007, cu două luni înainte să cedeze grupării Băhăian firma Remsa Industry din Lazu, Erdogan Ablamit înfiinţa, alături de Eden Nebi, de 37 de ani, societatea comercială Remsa Industry Prod, cu sediul în Constanţa, pe strada Amzacea, cu domeniu de activitate fabricarea de îmbrăcăminte pentru lucru. După câteva luni de zile, în octombrie 2007, Ablamit trece noua firmă pe numele complicelui său, Dan Titus Voitinovici şi a mamei acestuia, Elena Aurica, născută în iunie 1949, asociată cu fiul său în toate afacerile lui. După alte câteva luni, în ianuarie 2008, Voitinovici fiul şi mama se retrag din Remsa Industry Prod, pe care i-o cesionează lui Sorin Pană, născut în iunie 1964 în Piatra Neamţ şi domiciliat în comuna Tarcău şi lui Constantin Iosif, născut în mai 1974 în Tuzla, foarte probabil pentru o sticlă de băutură în cazul celui din urmă. Nu la fel se poate spune c-au stat lucrurile şi cu nemţeanul Pană, pentru care afacerea cu Voitinovici a fost o distracţie între escroci de meserie, el însuşi fiind un evazionist aflat în prezent după gratii. Sorin Pană a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, după ce a prejuduciat bugetul de stat cu 9,7 milioane lei, prin afacerile ilegale cu cereale derulate în perioada 2007- 2008 (deci chiar când bătea palma cu Voitinovici), în special prin Constanţa. În fine, Remsa Industry Conf SRL a fost cedată în iunie 2008 de către asociatul unic Erdogan Ablamit lui Dan Titus Voitinovici şi mamei lui, Elena Aurica, care, la rândul lor, o cesionează în august 2009 tinerei Mariana Banoti, din Constanţa. Interesant este că, în mai 2010, tânăra înapoiază societatea lui Dan Titus Voitinovici şi mamei acestuia. Născută pe 17 septembrie 1982, Mariana este fiica Zoiţei şi a lui Cole Banoti. În februarie 2013, Cole Banoti apărea ca membru fondator şi vicepreşedinte al Sindicatului Universităţii Ovidius Constanţa- SUOC.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108