REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Eveniment festiv cu ocazia Zilei Dobrogei, la Constanța

Eveniment festiv cu ocazia Zilei Dobrogei, la Constanța

Replica API 16 noiembrie 2019 | 00:00 734

Ziua de 14 noiembrie marchează o zi extrem de importantă pentru țară fiind ziua în care Dobrogea a revenit la Patria mamă. Un moment istoric cu o însemnătate deosebită pentru dobrogeni și nu numai.

Astfel, de joi, 14 noiembrie a.c., constănțenii vor sărbătorii împreună cu tulcenii ”Ziua Dobrogei” timp de 10 zile. Primăria Municipiului Constanţa, împreună cu Instituţia Prefectului- Judeţul Constanţa, Instituţia Prefectului- Judeţul Tulcea şi Consiliul Judeţean Constanţa au pregătit programe speciale pentru toți cetățenii ce vor avea loc la instituțiile culturale din cele două județe.

Vineri, 15 noiembrie a.c., în incinta Palatului Administrativ din Constanța în aceeași sală unde, în urmă cu un an s-a semnat parteneriatul civic între consiliile celor două județe, a avut loc un eveniment festiv fiind invitați reprentanții consiliului județean Tulcea dar și personalități ale minorităților din Constanța care fac parte din administrația publică doborgeană: Ali Șenol- suprefect CJC, minoritate turcă, Ali Izet- Inspector șef al Inspectoratului de Muncă Tulcea, minoritate turcă, Daniel Mihai Ferencz- Inspector șef la Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Mihai Kogălniceanu” Constanța, minoritate maghiară, Annemarie Marina-Czernak- Arhivele Naționale, Serviciul Județean Constanța, minoritate germană, Celzin Latif- director executiv, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, minoritate tătară, Harry Michelle Boiagian- Inspector șef, Inspectoratul Județean în Construcții Constanța, minoritate armeană și Cristian Denuși- Director executiv, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, comunitatea aromână.

Gazdele au fost Consiliul Județean Constanța prin președintele CJC, Horia Marius Țuțuianu, prefectul Dumitru Jeacă, suprefecții Ionuț Done și Șenol Ali dar și primarul municipiului, Decebal Făgădău.

”După ce anul trecut de la împlinirea a 140 de ani de la alipirea Dobrogei de Patria mamă, Consiliul Județean Constanța și Consiliul Județean Tulcea au încheiat un act de promisiune civică. Iată că anul acesta continuăm să sudăm parteneriatul între cele două județene. Ne va încheia de asemenea un protocp care va încununa legătura dintre aceste administrații. Dobrogea este recunoscută ca fiind regiunea în care conviețuiesc cele mai multe etnii, indiferent de religie și cultură ne-am fost alături ori de câte ori a fost nevoie. Suntem dobrogeni care ne-am respectat și ne vom respecta întotdeauna. Eu unul sunt mândru, ca și dumneavostră, că sunt dobrogean”, a spus președintele CJC, Horia Marius Țuțuianu.

”Ieri a fost ziua noastră. Am petrecut la Tulcea o zi nemaipomenită. Într-adevăr acest demers vine în continuarea drumului deschis de către cele două instituții majore, Consiliul Județean Tulcea și Consiliul Județean Constanța. Exact în această sală, acum un an se semna acel act de promisiune civică și mă bucur să văd pe peretții sălii poze de la acel evenimet însemnat. Iată că avem 141 de ani de când Dobrogea a revenit acolo unde îi era locul”, sunt cuvintele vicepreședintelui Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergiani.

”Pentru mine și astăzi este Ziua Dobrogei așa cum a fost și ieri și va fi și mâine iar lucrul acesta se datorează celor ce s-au jerfit acum 141 de ani ca noi să revenim acasă la Patria mamă. Vreau să le mulțumesc celor care au făcut proiectul de lege, de la domnul senator Gigi Chiru care a reușit să convingă parlamentarii dobrogeni și ulterior parlamentarii din toată țară ca ziua noastră să devină zi națională. Toată această perioadă dintre 14 și 23 noiembrie trebuie să se sărbătoarească în fiecare colț și Slavă Domnului avem ce să sărbătorim. În primul rând bucuria de a trăi împreună și cred că acesta este lucrul cel mai important”, a declarat edilul Constanței, Decebal Făgădău.

Tot în acel cadru festiv s-au acordat trei disticții de onoare ”Recunoștința Dobrogei” Elenei Frâncu, Stoica Lascu și post mortem Gheorghe Dumitrașcu, cea din urmă distincție fiind înmânată fiicei lui Gheorghe Dumitrașcu.

File de istorie: Ziua de 14 noiembrie:

În Proclamaţia către dobrogeni, viitorul rege Carol I spunea:

“Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă. Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii.(..) Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră.”(sursa www.cimec.ro)

cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, şeful Muzeului “Callatis” din cadrul Complexului Cultural Mangalia: “Pentru dobrogeni, ziua de 14 noiembrie este o zi specială: este ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în componenţa statului român modern. Congresul de pace de la Berlin, din iunie - iulie 1878, a recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei. De ce drept istoric? Pentru că Mircea cel Bătrân, domnitorul Ţării Româneşti, îşi întinsese stăpânirea, la sfârşitul secolului al XIV-lea, până la Marea Neagră. După moartea sa, Dobrogea a intrat în componenţa Imperiului otoman, însă teritoriul ei nu a fost integrat total structurilor noului stăpân. Până în secolul al XVIII-lea, ea nu a fost decât o provincie de margine a imperiului. Populaţia românească a continuat să vieţuiască atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Sunt opinii conform cărora Vlad Tepeş şi Mihai Viteazul au stăpânit şi ei părţi din Dobrogea, pentru scurte perioade de timp. (...)

L.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920