REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

EVENIMENT ÎN PREMIERĂ! Doi preoţi CATERISIŢI vor cere iertare publică la Arhiepiscopie

EVENIMENT ÎN PREMIERĂ! Doi preoţi CATERISIŢI vor cere iertare publică la Arhiepiscopie

Replica API 30 iunie 2017 | 00:00 257

Conferință de presă inedită la Arhiepiscopia Tomisului, unde doi preoți caterisiți vor cere iertare public. Evenimentul va avea loc vineri, 30 iunie, de la ora 14:00. Subiectul acesteia este căința publică a foștilor preoți ANTOCHE COSTICĂ și GURIȚĂ CIPRIAN NICU, care au slujit în Arhiepiscopia Tomisului și au fost caterisiți pentru diverse încălcări ale regulamentelor bisericești.

În cadrul conferinței, respectivii își vor cere public iertare pentru faptele ce au dus la caterisirea lor, demers ce este parte a unei proceduri mai ample, cea de a obține iertare de sancțiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR.

Procedura de iertare a unui cleric sancționat cu caterisirea este prevăzută în cadrul Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale BOR, articolele 173-176. În rezumat, Regulamentul prevede că un cleric caterisit are dreptul de a depune o cerere de iertare, care este adresată atât chiriarhului locului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cât și Patriarhului României, PF Părinte Daniel. Cererea este analizată în cadrul unei ședințe a Sfântului Sinod, iar decizia privind iertarea de sancțiunea caterisirii este definitivă și nu poate fi contestată.

Este vorba despre Costică Antoche, fost preot al parohiei „Sfântul Ştefan” din zona Gării din Constanţa, a cărui primă judecare în Consistoriul Eparhial a fost în anul 2006 pentru mai multe capete de acuzare, respectiv: căderea şi persistenţa în păcatul desfrâului; hotărârea definitivă de a divorţa; faptul de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie în anul 2000, în timp ce asupra căsniciei sale nici măcar nu s-a intentat divorţul; tăinuirea propriei situaţii şi a demnităţii preoţiei sale în faţa ierarhului, deoarece, în timp ce se afla în situaţie de desfrâu, concomitent cununat de două ori, Centrul Eparhial l-a promovat în funcţia de Inspector de Specialitate, încredinţându-i cinstea de a conduce activitatea de pelerinaj în Eparhie, concomitent cu acordarea distincţiei bisericeşti de iconom stavrofor; săvârşirea Ierurgiilor şi chiar a Sf. Taine a Cununiei în timp ce era deja oprit în totalitate de la oficierea celor sfinte; neascultarea de autorităţi, prin faptul că timp îndelungat a fost sfătuit să-şi reconsidere situaţia propriei familii pentru a nu se ajunge la divorţ.

A fost sfătuit de către mai mulți colegi preoți și chiar de însuși IPS Arhiepiscop Teodosie să opteze pentru alte modalități de a proceda încât să-și mențină demnitatea de preot cu deplinătatea slujirii preoțești. A doua judecare în Consistoriu a fost în anul 2014 pentru nesupunere și neascultare de autoritatea bisericească-Arhiepiscopia Tomisului, prin faptul că, fiind oprit de la săvârșirea celor sfinte (Sf. Taine și Ierurgii), a slujit Sf. Liturghie cu preoți caterisiți; schisma; apostazia, prin slujire cu caterisiți. În prezent este afiliat la „Mitropolia Autonomă după Vechiul calendar – Episcop Gherasim”, structură religioasă nerecunoscută de BOR și de Statul român.

Ciprian Nicu Guriță, fost preot la Parohia Eforie Nord II, a fost judecat la data de 29 iulie 2011, pentru neascultarea şi nesupunerea faţă de organele bisericeşti superioare (Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului), în legătură cu refuzul de a accepta pedeapsa Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, respectiv transferul disciplinar la parohia Țibrinu, pe care Arhiepiscopia Tomisului nu a putut astfel să o pună în aplicare. În prezent este afiliat la „Mitropolia Autonomă după Vechiul calendar – Episcop Gherasim”, structură religioasă nerecunoscută de BOR și de Statul român.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trebuiau mai intii BOTEZATI si dupa aceea sa pupe pantoful lui TEO.
0
0
muie egal religie egal muie
1
1
ha ha ha ha ha!!!! voi la astia va duceti sa va spovediti?! la asemenea oameni care nu sunt in stare nici macar viata personala sa o traiasca in pace si armonie?! sa zica mersi ca se pot insura si isi pot fute nevestele si nu sunt nefericiti ca preotii catolici care....se bat singuri cand le vine gandu de masturbare! ha ha ha
2
0
o deschide larg sa intre cabanosu lui inalt prea sfiintia sa.
1
1
Intreb si eu asa, ce fel de preoti sunt acestia care merg la o alta structura religioasa nerecunoscuta de catre biserica dar mai ales cum vor fi iertati in conditiile astea?
1
2
Sa ceri scuze de la un homosexual de popa belit in cur ,hot ,criminal ,drogat ,interlop! Suntetri niste cururi de popi beliti !Huooooo!
3
4
Da, mult prea sfantu de la Greorghiteni cand isi cere scuze constantenilor, ca epitropia arata - saraca - ca la ma sa n curte: bisericici, manastirele, capelase si alte blastamatii pentru... pacatosi ! Iar sfintia lui plimba moastele cu autoturismu
0
0
si scuzele private unde se cer? in camera preafericitului, preluminatului, preainaltului...prea....?
1
3
Baaaai...suntem in 2017...inca mai credeti in povesti cu apa transformata in vin si iertarea pacatelor? wake up!aviz in special pt PSDisti
3
4
"Scuzele" se dau inainte sau dupa conferinta de presa? !!!
1
2
Pai daca sunt superfericitu si cu tudosie IPSeu totul se aranjeaza cu scuze
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108