REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Exclusiv: Tumoare gigant, extirpată cu succes de medicii Păştilă, Niculescu şi Zisu

Exclusiv: Tumoare gigant, extirpată cu succes de medicii Păştilă, Niculescu şi Zisu

Replica API 9 octombrie 2012 | 00:00 2157

Caz rar, tratat la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa

Caz rar, tratat la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa

A ajuns pe patul de spital cu o tumoare gigant. Este povestea unei femei de 52 de ani, din Constanţa, diagnosticată cu un chist ovarian, o patologie frecventă în cazul persoanelor de sex feminin, spun medicii specialişti. Pacienta, de altfel firavă, aflată la a patra naştere, îngrijorată că abdomenul ei creştea în dimensiuni de la o zi la alta, a decis să se prezinte la medic. Aşa a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acolo unde o echipă de medici specialişti, formată din dr. Victorian Păştilă, dr. Costin Niculescu (fiul medicului ginecolog Ion Niculescu, fost director al Spitalului Municipal Mangalia şi fost director al Spitalului Judeţean Constanţa -n.r.) şi Nicolae Zisu, a decis luni, 8 octombrie a.c., să o opereze. Medicii spun că deşi au avut emoţii, intervenţia a fost un real succes, pacienta fiind în afara oricărui pericol.

Chistul ovarian gigant scos de specialiştii constănţeni cântărea nu mai puţin de 8 kilograme, adică aproximativ 10% din greutatea femeii. "Am operat în echipă cu doctorul Victorian Păştilă un chist gigant, de aproximativ 8 kilograme. Cazul a fost dificil din cauza mărimii tumorii. La examenul extemporaneu, Anatomia Patologică, a ieşit fără malignitate", a declarat dr. Costin Niculescu. Dacă înainte de operaţie pacienta cântărea aproape 55 de kilograme, după intervenţie, femeia a ajuns la puţin peste 40 de kilograme. "Pacienta spune că respectivul chist ar fi crescut în decurs de trei luni, ceea ce este puţin probabil. A avut noroc că nu au existat elemente de malignitate, deşi a existat o temere înainte de operaţie. Intervenţia chirurgicală a fost destul de dificilă, având în vedere dimensiunile chistului, însă formaţiunea tumorală, o cantitate mare de lichid, a fost scoasă fără probleme deosebite. Tumora apăsa pe diafragmă şi exista riscul ca pacienta să se decompenseze. Puteau să apără tulburări de respiraţie, căderi tensionale. Operaţia a durat puţin peste o oră", a declarat, pentru "Replica", dr. Victorian Păştilă. Medicii ginecologi spun că pacienta va mai rămâne pentru următoarele 5 zile internată în Spitalul Judeţean. Tot aceştia au mai precizat că un caz asemănător au tratat şi în urmă cu doi ani. "Cazurile de tumori gigant sunt rare. Ultimul caz s-a înregistrat în 2010", a explicat dr. Păştilă. Medicul sfătuieşte pacientele să se prezinte de urgenţă la medic în momentul în care constantă că le creşte abdomenul. "Pot avea chist ovarian sau altă formaţiune tumorală", mai explică medicul.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108