REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Experimentul contactului vizual - sau cum să te priveşti în ochi cu străini

Experimentul contactului vizual - sau cum să te priveşti în ochi cu străini

Replica API 19 septembrie 2016 | 00:02 308

Sâmbătă, 17 septembrie, în Centrul Vechi al oraşului Constanţa, a avut loc a IV-a ediţie a experimentului contactului vizual. Practic, tinerii care au văzut evenimentul de pe Facebook, dar şi trecători curioşi, s-au aşezat pe scaune şi au aşteptat ca străini să se aşeze în faţa lor, să se privească fix în ochi şi să socializeze. Experiementul atrage atenţia asupra faptului că oamenii sunt mult prea ocupaţi să vorbească între ei virtual, încât, în viaţa reală, ajung să evite să se privească în ochi, să socializeze cum trebuie. Organizatorul speră ca oamenii să înţeleagă că privitul în ochi este doar o poarta de deschidere în a cunoaşte persoana cu care vorbeşti. La eveniment, au participat peste 50 de curajoşi.

Raluca Bercea este cea care a iniţiat şi a adus fenomenul acesta la Constanţa, care a devenit destul de popular. „Eu am iniţiat experimentul meu, al contactului social, când eram în facultate, în metrou în Bucureşti, pentru că mi-am dat seama că nu puteam privi oamenii în ochi. E nevoie să fac ceva, să trec de zona mea de comfort, să experimentez cumva aceasta trecere printr-un exerciţiu. Aşa că stând la metrou, în timp ce mă îndreptam înspre facultate, priveam oamenii în ochi. La început mi-a fost foarte greu, îmi transpirau palmele, dar după aceea am depăşit momentul şi am ajuns să privesc oamenii în ochi pentru mai mult timp. Există o limită, cel puţin pentru persoanele necunoscute - dacă le priveşti insistent în ochi, se poate percepe ca fiind agresivitate. Câteva secunde, maxim e ok. Evenimentul a ajuns la a IV-a ediţie. Prima ediţie a avut loc în 2015, toamna. A fost foarte frig, cu toate acestea, am hotărât să-l organizăm, căci s-a întâmplat la nivel mondial. A fost lum şi atunci”, a declarat, pentru „Replica”, organizatorul evenimentului, Raluca Bercea.

Ea a precizat şi importanţa acestui experiment, din punct de vedere al dezvoltării social-mentale.

„Este o idee preluată de la Peter Sharp. Peter este inițiatorul evenimentului la nivel mondial, iar în 2015, toamnă, s-a hotărât organizarea acestui proiect pe plan mondial și am zis să apară și Constanța pe harta orașelor care vor găzdui experimentul contactului vizual. Practic, sunt invitate persoane care s-au săturat de socializarea online și vor să redescopere ce înseamnă socializarea față-n față, cunoașterea celorlalte persoane, să perceapă limbajul non-verbal, să construiască puntea de comunicare cu celălalt, începând cu contactul vizual. Timiditatea este parte din firea noastră umană. Are la bază frica de a ne expune în public, iar proiectul acesta, printre obiectivele lui, se numără și depășiera anumitor frici pe care le avem noi, oamenii. În mod special, frica de expunere, frica de a comunica cu celălalt și frica de a te manifesta autentic în fața unei persoane străine. S-a constatat, s-au făcut numeroase studii și experimente în această direcții și a rezultat că contactul vizual prelungit, adică în jur de 4 minute, crește intimitatea între două persoane și culmea că în cadrul experimentului au fost supuse și persoane căsătorite care s-au redescoperit. Am avut și surprize. Oamenii chiar s-au întâlnit și sunt și acum împreună. S-au mutat în București, acum, dar păstrez legătura cu ei.”, a adăugat Raluca.

Experimentul urmează să aibă loc și în alte ediții, după cum a precizat organizatorul, iar oamenii sunt invitați în număr cât mai mare să se alăture, fără frică, că nu se poate întâmpla nimic rău, ci doar bine.

„Mi s-a părut destul de interesant. Am stat și m-am privit cu cineva, iar după câteva zeci de secunde, amândoi am zâmbit fără să ne dăm seama, iar câteva minute mai târziu, am putut să port o conversație interesantă, fără să am vreo problemă cu privitul în ochi.”, a declarat Denisa, o participantă.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108