REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Expertul judiciar contabil a cerut o amânare în dosarul în care sunt judecaţi Chera şi Lungu

Expertul judiciar contabil a cerut o amânare în dosarul în care sunt judecaţi Chera şi Lungu

Replica API 3 decembrie 2015 | 00:14 304

Expertul judiciar contabil a cerut o amânare în dosarul în care fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Constantin Chera, şi fostul director al Direcţiei Judeţene pentru CulturăVirgil Lungu, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Pe 2 decembrie anul curent, Tribunalul a admis cererea şi a decis să amâne cauza.

Reamintim faptul că Virgil Lungu şi Constantin Chera au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzaţi că au prejudiciat Muzeul de Istorie cu aproape 4,5 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, în 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Constantin Chera a refuzat încheierea unui contract care viza supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa, direct cu beneficiarul acestor servicii, favorizând o altă persoană juridică, SC Deprom SRL, să încheie contractul, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie primind sume inferioare celor de care ar fi beneficiat dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate. În acest mod, a fost creat muzeului un prejudiciu de 4.406.056,11 de lei. De asemenea, Virgil Lungu, la acel moment şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a înlesnit derularea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât pentru activitatea prestată în domeniul arheologiei, cât şi privind încasarea şi virarea timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie. El a făcut recomandări scrise şi verbale persoanelor interesate de încheierea de contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică şi conservare primară cu SC Deprom SRL, a întocmit, a semnat şi a afişat o lungă perioadă de timp, în interiorul sediului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, pe uşa compartimentului care elibera avize, un înscris prin care comunica faptul că SC Deprom SRL efectuează lucrări de cercetare şi supraveghere arheologică. Totodată, în perioada iunie 2010 - decembrie 2011, Virgil Lungu, în calitate de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică, în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, unitate la care era angajat în acelaşi timp.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108