REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Expoziţie dedicată vizitei Ţarului Nicolae al II-lea la Constanţa

Expoziţie dedicată vizitei Ţarului Nicolae al II-lea la Constanţa

Replica API 12 iunie 2014 | 00:00 83

Imagini inedite:

Imagini inedite:

Pe 1 iunie s-au împlinit 100 de ani de la întâlnirea Ţarului Nicolae al II-lea cu Regele Carol I - vizită făcută de cel dintâi la Constanţa. Evenimentul de acum 100 de ani a fost surprins de fotografii de la acea vreme, imaginile rămânând, practic, un tabu.

Muzeul de Artă Constanţa, în parteneriat cu Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse, Agenţia Federală pentru Afaceri cu Comunitatea Statelor Independente, conaţionali care locuiesc în străinătate şi pentru Colaborare Internaţională Umanitară, au organizat în oraşul unde a avut loc întâlnirea celor două personalităţi, expoziţia temporară "Consonanţe istorice ruso-române: Centenarul vizitei împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa (1/14 iunie 1914)". Expoziţia reuneşte un set important de documente inedite provenite din colecţiile mai multor instituţii ruseşti partenere, mai exact din 6 surse, ruseşti şi româneşti, de la întâlnirea Ţarului Nicolae al II-lea cu Regele Carol I. Vernisajul s-a desfăşurat la sediul Muzeului de Artă, Constanţa şi s-a bucurat de participarea unor invitaţi de seamă, precum Excelenţa Sa, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, Oxana Morozan, director al Arhivei Centrale de Stat pentru documente foto-fono-cinematografice din Sankt-Petersburg, Petrică Munteanu, şeful Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Organizări Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa şi gazda evenimentului, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

"Întâlnirea de acum 100 de ani ce s-a desfăşurat la Constanţa a fost un moment de mare importanţă, cu ample semnificaţii. Documentele care au ieşit din cele mai prestigioase arhive ruseşti sunt prezentate în premieră, documente pe care nu le-a văzut nimeni, documente inedite care ne prezintă într-o altă vizune tot ce s-a întâmplat la Constanţa, la acea dată. Iată, aşadar, un moment de apogeu în istoria istoriei noastre milenare, un moment care ne face plăcere să-l reamintim prin intermediul acestor documente de arhivă, de o covârşitoare importanţă pentru tot ceea ce s-a întâmplat în acel moment şi pentru semnificaţiile ulterioare ale acestui moment istoric", a declarat Doina Păuleanu. Consulul General al Federatiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, a ţinut să-şi exprime bucuria organizării acestui vernisaj: "Vă prezentăm expoziţia dedicată celor 100 de ani de la vizita împăratului Nicolae al II-lea, la Constanţa. În aceste poze putem să vedem numai o singură zi, zi care are o însemnătate în relaţiile dintre ţările noastre, Rusia şi România. Putem să vedem mărturiile că ambele ţări au încercat să găsească unele soluţii pentru rezolvarea problemelor din Balcani. Această vizită istorică a avut loc înainte cu două luni de începutul Primului Război Modial care, putem spune, a schimbat soarta secolului XX, a schimbat soarta lumii. Şi generaţiile care vin în locul nostru trebuie să păstreze în memorie aceste evenimente istorice a acestor fapte. Această expoziţie este un rod al munci comune dintre istorici şi arhivişti români şi ruşi şi consider că aceste roade nu trebuie să fie singulare şi să aibă continuitate".

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108