REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Extraordinara aventură de zi cu zi a paramedicilor pe două roţi de la ISU Dobrogea

Extraordinara aventură de zi cu zi a paramedicilor pe două roţi de la ISU Dobrogea

Replica API 20 octombrie 2017 | 11:44 619

Respect!

Respect!

Pe data de 20 august, ISU Dobrogea din judeţul Constanţa a achiziţionat două motociclete SMURD pentru intervenţii mai rapide în situaţii de urgenţă, paramedicul de pe motocicletă având rolul de a acorda primul ajutor până la sosirea ambulanţei. La prezentarea achiziţiei, secretarul de stat Raed Arafat declara că timpul de reacţie ar putea scădea până la 10 minute, iar intervenţiile în cazurile grave vor fi mai rapide.

De la momentul recepţiei motocicletelor şi până în prezent, au existat intervenţii la 21 de cazuri medicale în municipiul Constanţa. Conform reprezentanţilor ISU Dobrogea, pe aceste motocicletele lucrează 12 persoane, cu o rezervă, în schimburi. „Nu este impusă o limită de carburant, acesta fiind asigurat pentru intervenţii similar autospecialelor de stingere. Motocicletele la rândul lor sunt considerate autospeciale de intervenţie şi au normă pe an, care, dacă este depăşită, poate fi suplimentată cu aprobare”, au precizat reprezentanţii ISU Dobrogea.

Cotidianul „Replica” a stat de vorbă cu unul dintre salvatorii pe două roţi, Emilian Teodorescu, chiar înainte ca acesta să fie solicitat la un caz medical în municipiul Constanţa.

Emilian Teodorescu, unul din salvatorii pe două roți din Constanța, a vorbit cu reporterii „Replica” de Constanța despre ceea ce înseamnă riscurile în meseria sa. Dotările de pe o motocicletă sunt asemănătoare cu cele de pe ambulanță, în cea mai mare parte.

„Motocicletele, din punct de vedere medical, sunt echipate în proporție de 70% în comparație cu o ambulanță. Ce ne lipsește nouă, pentru că nu avem spațiu de depozitare pentru ele, vorbim de acel suport de prindere al coloanei pe întregime, nu avem atele. Din alt punct de vedere, ne mai lipsește un tub de oxigen mai mare, dar iarăși nu avem unde să îl punem. Avem un tub de oxigen micuț, ceea ce ne ajută, de aproximativ 2 litri.

Pe parte medicală, putem interveni la tot ce înseamnă traumatisme sau afecțiuni medicale minore, de obicei colegii de la dispecerat nu ne trimit în momentul în care au și informații, pentru că există apel 112 când nu au informații referitoare la pacient, persoana care sună nu știe să dea informațiile respective, și atunci dacă este inconștient și nu există sursă de ambulanță, ne trimit pe noi. Ce găsim la fața locului, noi dăm mai departe dispeceratului, deja probabil o ambulanță este pusă în așteptare și ne vine în sprijin.

Permanent, în momentul în care avem un caz, un pic mai critic, dispeceratul pune în așteptare cazul nostru și prima ambulanță tip B sau C este trimisă în spatele nostru, fără să o solicităm noi. În 50% din cazuri, mergem noi la locul evenimentului, vedem dacă pacientul dorește să meargă la spital și dacă este grav și are nevoie de asistență medicală avansată. Ca și dotare medicală, este una foarte bună, din punctul meu de vedere și al colegilor. Se vor completa minusurile pe parcurs pentru că momentan este un program prin care trebuie să completăm minusuri și plusuri”, a spus Teodorescu.

Programul de lucru se desfășoară doar pe durata luminii zilei, noaptea fiind un risc mult mai mare pentru aceștia de a fi expuși. Decizia de a nu lucra după apusul soarelui, s-a luat la nivelul conducerii pentru protecția paramedicilor.

„Noi intrăm în serviciul operativ începând cu orele 8:30, îl încheiem seara. Trebuie să știe toată lumea de ce nu mai sunt motocicletele SMURD; pentru că mulți se întreabă de asta. Noi nu putem circula pe timp de noapte. În momentul în care a apus soarele, noi ne retragem din dispozitiv, devenim neoperativi, pentru că odată cu lăsarea întunericului, oamenii nu știu să se asigure, am întânlit în trafic mai mulți șoferi care nu văd bine ziua, dar pe întuneric... Suntem predispuși la accidente și de aceea s-a decis ca intervenția motocicletelor să fie de la 8:30 până la apusul soarelui. Începem activitatea, venim în punctul de lucru și stăm în așteptare. Ca și cazuri, depinde de zile.

Acum, de sfârșit de sezon au fost undeva la 3-4, probabil când va veni sezonul de vară vom avea 8-9 intervenții. Cu siguranță, vor fi foarte multe accidente rutiere, iar motocicleta își va face treaba destul de bine. În rest, cazurile pe care le primim noi sunte aceleași cazuri ca și colegii de la ambulanță. Nu suntem dați deoparte sau puși pentru anumite cazuri și intervenții”, a adăugat acesta.

Cazurile de etnobotanice ridică un mare semn de alarmă pentru salvatori. Cazurile s-au înmulțit în ultima perioadă, iar tinerii sunt cei mai vulnerabili. Chiar recent, au fost mai multe astfel de cazuri, iar intervenția acestora a fost vitală. O tânără de doar 21 de ani, care avea și probleme respiratorii, a fost victima acestor substanțe halucinogene, iar intervenția motocicliștilor SMURD a contat cel mai mult.

„De obicei, ajungem înaintea ambulanței, noi ne bucurăm că reușim să ajungem. Nu facem o concurență, nu ne întrecem în timpii de răspuns pentru că ne punem viața în pericol și asta nu e bine. Sunt foarte mulți tineri, în ultima perioadă, consumatori de etnobotanice. Chiar noi am avut în data de 16 octombrie, o tânără consumatoare de etnobotanice, căzută, leșinată, inconștientă, la sosirea solicitanților. Cei care au făcut apelul 112 au încercat să o trezească. Nu a răspuns sub nicio formă. Noi, când am ajuns, am găsit-o într-o stare alterată de conștiență și lumea s-a bucurat. Lumea a perceput foarte bine venirea noastră, ne-au felicitat. Am putut să o stabilizăm pe domnișoară, căci avea doar 21 de ani, și i-am administrat puțin oxigen pentru că avea și o insuficiență respiratorie, i-am măsurat și semnele vitale pentru că avem aparatură pentru așa ceva. Lumea încă nu ne cunoaște. Apelantul nu ne-a văzut, iar când a făcut-o nu știa ce e cu noi acolo”, a adăugat Emilian Teodorescu.

În curând, vor fi două puncte de lucru, iar nordul și sudul orașului vor avea în fiecare zi eroi pe două roți, care să intervină la cazurile urgente. 70% din suprafața orașului vor fi sub aripa protectoare a pompierilor SMURD, care vor asigura intervențiile.

„În aproximativ o lună de zile vom fi două puncte de lucru și atunci vom fi mai mult pe stradă. Deocamdată, raza de acțiune încă nu am stabilit-o, urmează să o stabilim, pentru că așa cum am mai spus vor fi două puncte de lucru și atunci, cu siguranță una va prelua partea de nord a orașului, iar cealaltă partea de sud. Se merge pe intervenție pe zonele mai aglomerate, gen zona City, Mamaia și partea cealaltă de nord vorbim de CET, zona Doraly, persoane care vin și ies dinspre Agigea. Vom acoperi cam 70% din oraș.

În momentul în care nu sunt ambulanțe disponibile, ceea ce se întâmplă destul de des din păcate, sunt foarte multe solicitări, ambulanțele sunt foarte puține, atunci vom ieși și din raza noastră de acțiune și vom merge la un caz, nu suntem excluși de acest lucru. Ca personal, avem 12 persoane, cu o rezervă, dar vom lucra în ture. Noi trebuie să punem accent pe motociclete – sunt două motociclete, un om pe tură. Putem acoperi și liberele noastre. Motocicleta nu va fi scoasă de pe intervenție niciodată de acum încolo. Doar doacă există vreo problemă tehnică, dar una va fi în permanență”, a adăugat salvatorul.

Spre surprinderea multor persoane, șoferii constănțeni s-au adaptat la faptul că printre ei circulă spre salvarea de vieți omenești cele două motociclete, aceștia fiind foarte receptivi în trafic. Le oferă prioritate și uneori chiar le face mai mult spațiu pentru a ajunge cât mai repede la intervenție. Buna colaborare cu ei i-a surprins plăcut pe pompieri.

„Spre surprinderea mea, gradul de receptivitate a participanților la trafic a fost unul foarte bun, eu lucrând și pe ambulanță vreo 8 ani de zile, momentul în care am ieșit cu motocicleta am fost foarte temător de a nu ne vedea, de a nu se da la o parte, dar oamenii au fost foarte receptivi. Motocicletele sunt dotate cu semnal acustic destul de bun și luminos, iar oamenii se dau din calea noastră, nu ne înjură, nu am avut nicio divergență în trafic, nici când ne-am întors de la intervenții. Mai avem mici oameni care sunt atenți la telefon, mai vorbește cu pasagerul din dreapta, dar pot spune că 90% din cetățenii Constanței ne respectă.

„Aș dori să subliniem foarte mult acest lucru: participanții la trafic să se asigure la manevrele de întoarcere, să se asigure în oglinzile retrovizoare pentru că, fiind o motocicletă și având un timp de răspuns, nu plecăm să ne plimbăm, ci vom pleca la o urgență. Ar trebui să se gândească că poate fi o rudă de-a lui și aceste motociclete care ne-au fost aduse în dotare nu sunt totuși niște motociclete obișnuite, cu care putem să ne strecurăm printre mașini. Au o lățime de 1 metru, aproximativ 1 metru jumate. Nu ne permite accesibilitatea printre mașini. Atunci prefer să se tragă pe dreapta să ne lase să trecem. Este singurul lucru pe care i-aș ruga”, a punctat Emilian Teodorescu.

Claudia CORBU, alexandra CUCU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cit de timpit sa fii sa nu faci loc unei ambulante, fie ca are sau nu semnalele de avertizare in functiune, ca doar nu se duce sa-si cumpere tigari... Oriunde s-ar duce, asta scurteaza timpul pentru a salva o viata.
0
0
Bravo Bro!
1
0
ati facut un lucru minunat cu acest interviu. Sunt impresionata!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108