rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

FĂGĂDĂU a scăpat de EXCUTAREA silită. CHIȚAC va MOȘTENI amenzile aplicate în hotărârile judecătorești?!

Primarul ales al Constanței, Vergil Chiţac, va avea o misiune destul de la grea la Primăria Constanța! După cum el însuși a anunțat, după preluarea ștafetei va chema Curtea de Conturi pentru a lua la puricat documentele primăriei, va cere rapoarte de activitate tuturor șefilor direcțiilor etc. însă, nu a luat în calcul un alt aspect la fel de importat: ar putea moșteni și amenzile survenite după ce Decebal Făgădău nu a pus în aplicare mai multe hotărârijudecătorești. Și spunem asta pentru că, într-unul din dosare, încă primarul în funcție DecebalFăgădău a scăpat de executarea silită pornită împotriva sa de către ANAF. Decizia este definitivă. Și nu sunt deloc modice! 419.010 lei, respectiv 415.095 lei, sumă urmărită de ANAF cu titlu de venituri din amenzi pentru neexecutarea hotărârilor instanței.

Decebal Făgădău a fost executat de ANAF, în februarie 2019, după ce un investitor din Constanţa nu a putut realiza o investiţie în Faleză Nord.

De ce ANAF a pornit executarea!

Executarea a survenit după ce Făgădău nu ar fi pus în aplicarea deciziile instanței, adică nu ar fi votat, alături de consilieri, în ședință, un PUZ pentru un teren din cartierul Faleză Nord, necesar pentru construirea unui bloc cu 4 etaje, elaborat de familia Puiu. Geta și Puiu Nicolae, în calitate de proprietari ai terenului situat în Mr. Şofran nr. 24B-24C, în suprafață de 352 mp, au solicitat, în 2012, eliberarea certificatului de urbanism necesar construirii unui imobil cu patru etaje. Prin C.U. 1341/2012, cererea a fost respinsă sub pretextul că pentru terenul respectiv există interdicții temporare de construire până la elaborarea și aprobarea PUZ. Astfel, a fost deschisă o acțiune în instanță, în decembrie 2012, solicitând anularea hotărârii de respingere a certificatului de urbanism și obligarea Primarului Municipiului la elaborarea PUZ în termen de 30 de zile și la obligarea Consiliului Local la aprobarea lui, sub sancțiunea unei amenzi civile de 20%, obligarea la plata de daune în cuantum de 1000 EURO/zi întârziere.

Făgădău, executat pentru aproximativ 900.000 lei

Decizia a rămas definitivă în 2015. Însă, hotărârea nu a fost pusă în aplicare. Fapt pentru care constănțenii au depus o nouă acțiune în instanță, solicitând sancțiunea edilului pentru neexecutarea hotărârii. Între timp, administrația locală a elaborat PUZ-ul, a ajuns în consiliu, în martie 2016, însă din cei 27 consilieri, unul a votat „pentru ”, iar restul s-a abținut.

ANAF a demarat procedurile de executare până la concurența sumelor de 419.010 lei, respectiv 415.095 lei. Făgădău a contestat-o, iar pe 31 ianuarie, Judecătoria i-a admis cererea, anulând titlurile executorii. Instituţia a formulat recurs, însă, magistrații l-au respins pe 10 septembrie.

De ce a considerat instanța că Făgădău nu trebuie să fi executat silit de ANAF

Instanța a reținut că amenda fost aplicată Primarului Municipiului Constanța, acesta având calitatea de debitor. Plătitor este persoana care, în numele contribuabilului, conform legii, are obligația de a plăti sau de a reține și de a plăti ori de a colecta și plăti, după caz, impozite, taxe și contribuții sociale. Așadar, debitor plătitor este Primarul, au reținut magistrații, creanța fiscală luând naștere în patrimoniul acestei instituții, subzistând indiferent de persoana fizică aflată în funcția aceasta la un moment dat. ”Ca funcție de autoritate publică, funcția primarului este exercitată de-a lungul timpului de persoane fizice, alese în condițiile legii, pentru o perioadă determinate de timp, fără a se face confuzie între primar, ca autoritate executive a administrației publice locale, și persoana fizică ce exercită funcția publică de primar. În cauză, obligația de plată a amenzilor revine Primarul Municipiului Constanței, ca autoritate a administrației publice locale, și nu numitului Decebal Făgădău, persoana fizică ce exercită la momentul sancționării cu amendă funcția publică”, a reținut instanța.

Cu alte cuvinte, Făgădău a scăpat de executare și de conturile blocate, însă ce se va întâmpla cu amenzile, cine le va plăti? Va moşteni primarul succesor, Vergil Chițac, debitul?

Potrivit avocatei Felicia Ovanesian, amenzile nu le va plăti primarul care-l succede în funcţie pe Făgădău, Vergil Chiţac.

Alte acte executorii, contestate

Pe 3 septembrie 2019, lui Făgădău i-au fost comunicate alte titluri executorii, stabilindu-se în sarcina sa obligația de plată a creanței fiscale în cuantum de 34.280 lei cu titlu de venituri din amenzi. Acesta este reprezentat de sentința civilă nr. 18/01.02.2019. Concret, este vorba despre un alt PUZ pentru un teren situat în Faleză Nord, în intravilanul municipiului Constanţa, zona blocurilor PA2-PA4, lot 7, investitor Mihai Valentin. Numai că, pe fond, Făgădău a pierdut, completul de judecată considerând că, amenda se aplică conducătorului unității, acesta fiind singurul responsabil în condițiile legii, pentru neexecutarea hotărârii. Ori, conducătorul instituției nu poate fi, raportat la circumstanțele cauzei, decât persoana fizică, adică Decebal Făgădău. Rămâne de văzut ce va decide instanța de recur şi în acest caz.

Mirela PASCAL

sâmbătă, 3 octombrie 20204417
Comentarii

02PNL INDEPENDENTA(3 oct 23:35)
Primarul PNList nu a putut administra bani din casa aau pierdut 24 miliarede acum a pierdut dar lipsa banilor nu se simte ink
03pt a lamuri alegatorii(3 oct 22:43)
Chitac este Fagadau in versiune liberala.
11Vasile(3 oct 22:25)
Ar trebui ca toate amenzile luate in mandatul de primar sa fie platite de Fagabou din buzunarul lui. Din ei 10 euro primiti spaga pt fiecare stalpisor montat cu 600 lei bucata.
36Adrian Panait(3 oct 20:46)
Jo's palaria pentru familia Puiu a castigat prin instanta ca nu a vrut sa ii dea spaga lu Fagadau. Acest Fagadaua dus Constanta cu 20 ani in urma. Babu Encica, Fulvia, Serban, Narcis niste escroc de meseria aghiotanti lui Fagadau
01Gelu(3 oct 20:24)
Te doare cacatul....labagiilor...
04gogu(3 oct 19:37)
In roata aia "ca la Londra" se mai da cineva ?
15cezara(3 oct 19:11)
de ce nu se comenteaza la felix?
08curatenie(3 oct 18:02)
pt cipani!!!! la tulcea cu oile !!!
510Raspundere patrimoniala(3 oct 16:39)
Raspundere patrimoniala pemtru fatalau si babuin. Iar nepunerea in aplicare a hotararilor judecatoresti este fapta penala. Dar na cum procurorii si judecatorii sunt cu psd in suflet era normal ca fatalau sa nu pateasca nimic.
114@...(3 oct 16:28)
...toti spagarii de directori din Primarie...out...atentie si la sefii de serviciu !!!
112la oi cu machidonii(3 oct 16:16)
acolo este locul lor, zdrentele dreaq!
616Coco(3 oct 13:39)
Acum o sa inceapa cu greaua mostenire si o s o tina asa tot mandatul. O sa fie justificare pt toate. Pe de alta parte chitac nu a venit cu un program ci cu jos cu psd. Asa ca cei care l au votat habar n au ce va face amiralul de carton. Poate macaracum ne va spune. Stroe nu mai este la Raja, asteptam scaderea pretului apei! La fel si cu parcarile. o sa fie maaare dezamagire dragi pnlisti si usristi. Toti nedorim mai bine, dar, din pacate, asemenea specimene nu sunt o alternativa buna la psd.
410afaraaa...!(3 oct 13:32)
Este cit se poate de corect, sa vina in primarie, o echipa noua formata din oamenii lui Chitac. Cu cine sa lucreze, cu cei din psd, majoritatea machidoni?
411Buba e la(3 oct 13:28)
judecatorii muisti si spagagii ! Aia ar trebui pusi sa plateasca da-le-as cacatul la lins !!!
312hmm(3 oct 13:05)
Daca scapa Machidonii dupa conducerea asta...ne meritam soarta!
312Falezq Nord(3 oct 12:05)
Machedonii au distrus xartierul cu blocurile lor ilegale, au trantit 8 etaje de au luat yoata vederea la mare, problema nu e ca a respectat legea si nu q acordat puz de bloc intre case, ci de ce a dat PUZ-uri altor blocuri pe filuera machedoneasca BABU, spagile le incasa viceprimarul BABU
58Escu(3 oct 10:28)
Si ce daca Fagadau numai este primar,fapta a fost facuta de el si instanta la comandat pe el,unde scrie ca daca pierzi functia de primar scapi de executarea silita,ce fel de lege mai este si asta?,fapata este fapta si nu se iarta daca faptuitorul nu mai are o functie sau daca a ramas in functie.
830Va imbatati cu apa rece(3 oct 10:07)
Nu va face absolut nimic. Aveti nevoie de dovada? Mai tineti minte asociatia Constanta Altfel? Cea in care Chitac cu Ovanesian erau tartori? Si cum s-a laudat ea ca in instanta a obtinut anularea platii parcarii prin SMS? Apoi, Fagadau impreuna cu consilierii lui si ai lor au reintrodus-o? Ei bine, azi Chitac este primar. Stiti voi sa fi anulat plata prin SMS? Una-i vrajeala pentru prosti, alta-i realitatea. Si realitatea e ca il doare in cascheta de cetatean. Ei se bat pt numiri in serviciile primariei, pe cine sa dea afara ca sa puna de-ai lor. Prima lor grija. Nu voi!
18@Paul M(3 oct 09:59)
Mai Oracle,mai repetentule,pune mana si invata la gramatica ca nici Dracu nu se uita in gura ta de prost.
128Paul M(3 oct 09:47)
Toooti cei care pupati azi rect de Comanescu scuze marioneta Chitac care zisese ii primar ve-ti avea o maaare dezamagire.Da da nu nu peste mult timp.Asa ca mai usurel cu pupiici in rect.
417cta(3 oct 09:26)
pana intra chitac in paine, ginerica mort vinde tot, face contracte paguboase, da autorizatii pt blocuri in zone de case...
616Gelu(3 oct 09:21)
Sa se duca invartindu-se. Bine ca am scapat de clanul mazare.
618Ma indoiesc(3 oct 08:32)
Cu siguranta amiralul va bloca doar documentele ilegale ...nu va angrena primaria in litigii aiurea pe banii nostri...cu siguranta nu va repeta gre greselile lui bula
48Primaria(3 oct 08:25)
Si cu batranii care trebuie sa dea banii inapoi de la subventia pt incalzire, pt ca au avut 3000 lei in cont pentru inmormantare, ce ne spuneti???
1515IONEL(3 oct 08:22)
Cu siguranta va fi o schimbare in bine. Nu se poate peste noapte, dar cu siguranta o vor simti locuitorii Constantei. Veti vedea!
617gica(3 oct 07:44)
Cam asta se va intampla in perioada urmatoare. Chitac va bloca tot. Oamenii pe buna dreptate vor da primaria in judecata. Ovanesian va primi un contract baban pe firma de avocatura sa apere interesele primarie. fie ca pierde sau castiga banul intra in buzunar.
712Judecatorii acopera fraudele(3 oct 06:15)
Nu poporul este de vina,marionetele care ne conduc si ne lasa impresia ca poporul alege.Constanta nu-si va reveni niciodata,o sa fie mai rau.Singura solutie emigrarea.Mai rau ca aici nu poate fi.Daca era o subventie data cetenilor inmediat era executat amaratul,chiar daca avea dreptate ca primaria a furat 75 % din subventii.Cetatenii nu au primit chitante de la primarie cu sumele care le-au fost date subventii,nu au acte nu pot dovedi sumele furate de primarie in instanta.Administratorul blocului fugit in America. Iar judecatorii sunt alti hoti iau de bun toate minciunile spuse de primarie.
322PSD si PNL(3 oct 01:25)
vor domni prin rotatie in aceasta tara de maimute primitive, prostii nu trebuie sa aiva un viitor mai bun pentru ca prostii si o..... freaca cu a lor mana... nesiiliti de nimeni, popor de retardati
mai mult...Replica
22 ian 00:26ReplicaO ASISTENTĂ SOCIALĂ și-a dat MAMA afară din CASĂ, că nu-i dădea PENSIA!

Caz șocant în comuna Mihai Viteazu. Asistenta socială și-a dat mama, în vârstă de 86 de ani, afară din casă pe...1389

22 ian 00:25ReplicaFără PROFIT și cu CIFRA de AFACERI ZERO, vrea să ridice un COMPLEX IMOBILIAR, în Constanța1618
22 ian 00:22ReplicaPERICOL de ELECTROCUTARE la PASAJUL pietonal din zona gării! VIDEO430
22 ian 23:16ReplicaO VÂRSTNICĂ și FIUL ei TRĂIESC în CONDIȚII greu de IMAGINAT!

În condițiile în care temperaturile continuă să scadă, tot mai multe persoane sunt nevoite să trăiască în...908

22 ian 23:10ReplicaS-a decis: NAVIGATORII au PRIORITATE la VACCINARE575
22 ian 00:17ReplicaMUNȚII de GUNOAIE din CUMPĂNA, SCANDAL între USR-PLUS și Primărie449
22 ian 00:15ReplicaA MURIT Nicu Chioveanu, cunoscut antrenor de BOX

”La ceas de seară, primesc o veste tristă, nu numai pentru mine, ci și pentru pasionații de sport. În cursul...1907

22 ian 23:22ReplicaStrada ȘTEFAN cel MARE se transformă într-o ESPLANADĂ MODERNĂ1651
22 ian 00:14ReplicaPROFESORII mai au de AŞTEPTAT până vor PRIMI VACCINUL ANTI-COVID467
22 ian 23:06Replica45 de JUDECĂTORI ies la PENSIE, inclusiv de la CONSTANȚA

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât joi înaintarea către Președintele...1205

22 ian 23:04ReplicaPrefectul Silviu COȘA s-a VACCINAT anti-COVID537
22 ian 23:03ReplicaBAIE de SÂNGE la BAGDAD: ZECI de MORȚI și SUTE de RĂNIȚI!1732
Vremea
2.5°2.5° - 4.5° vineri, 22 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 3.58 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/4926128124924
5/40422540921
joker41251383113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 ian 07:36SportPortughezul Paulo Sousa este noul selecţioner al Poloniei

Federaţia Poloneză de Fotbal a anunţat, joi, că noul selecţioner al echipei naţionale este portughezul Paulo...62

22 ian 00:00SportEibar - Atletico Madrid 1-2 | Meci superb al lui Luis Suarez! A marcat și portarul gazdelor

Atletico Madrid, liderul la zi din La Liga, a avut parte de un start neașteptat de meci cu Eibar, cu Aleix Garcia,...67

22 ian 07:18SportCornella - Barcelona 0-2

Într-un final, catalanii au scăpat de rușine. Calificarea în optimi s-a decis în cele două reprize de prelungiri,...87

22 ian 00:00SportLiverpool - Burnley 0-1

Liverpool pierde încă trei puncte în lupta pentru titlu în Premier League, după ce a fost învinsă pe teren...240

Local
22 ian 00:09LocalCampania de vaccinare anti-COVID: Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile, imunizate în etapa a II-a

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu se pot vaccina anti-COVID în etapa a II-a a...355

22 ian 00:09LocalAccident rutier la ieșire din Satu Nou. O tânără a fost rănită GRAV

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 21 ianuarie a.c., la ieșire din localitatea...589

22 ian 00:08LocalACCIDENT RUTIER GRAV la OVIDIU: Mai MULTE VICTIME! Video

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 21 ianuarie a.c., pe DN2A la intersecție cu...4265

22 ian 00:10LocalBărbat de 63 de ani, depistat la volan fără permis de conducere

Polițiști din cadrul Secției 4 Rurală Medgidia au identificat la data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 07.40, un...653

22 ian 00:10LocalPrinşi sub ABURII lui BACHUS la VOLAN, pe şoselele din judeţ

La data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 17.40, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat...620

22 ian 00:11LocalAUTORITĂȚILE intervin pe TERENUL unde erau ÎNGROPATE oile de pe nava Queen Hind

1101

Politică
22 ian 00:00PoliticăBarna: Ivan Patzaichin a spus că va fi implicat în procesul de selecţie a guvernatorului Deltei

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a precizat că, în urma discuţiilor cu Ivan Patzaichin, acesta şi-a...238

22 ian 00:00PoliticăMituleţu-Buică: Criza sanitară a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale

Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale, iar AEP...206

22 ian 00:00PoliticăPreşedintele Senatului, întrevedere cu noul ambasador al Franţei în România

188

22 ian 00:03PoliticăMotivarea CCR pe redeschiderea piețelor: Principiul bicameralismului a fost încălcat de Parlament

CCR a publicat, joi, motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea adoptată de Parlament în...360

22 ian 20:18PoliticăTribunalul Bucureşti: Diploma de doctor a lui Darius Vâlcov, anulată

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, miercuri, cererea Academiei de Studii Economice din Bucureşti privind...871

22 ian 20:17PoliticăDesființarea SIIJ intră în linie dreaptă: Guvernul a aprobat memorandumul de dizolvare a Secției

895

Interviuri
12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1725

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4576

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

3774

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3310

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3260

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

4952

Monden
22 ian 00:00MondenOlivia de Havilland a fost îndrăgostită de James Stewart dar i-a refuzat cererea în căsătorie

Olivia de Havilland a avut o carieră de succes pe parcursul a zeci de ani. Oamenii erau interesaţi nu doar de cariera...223

22 ian 00:00MondenSecretele iepuraşilor Playboy din anii '60: La angajare erau verificate de agenţi sub acoperire

Într-o perioadă în care femeilor le lipsea încă independenţa financiară, iepuraşii Playboy din anii 1960 au...248

22 ian 00:00MondenBen Affleck vorbește încă frecvent cu fosta iubită. De la ce a provenit, de fapt, ruptura

232

22 ian 00:00MondenActorul Arnold Schwarzenegger a anunţat că s-a vaccinat împotriva COVID-19

Actorul şi fostul politician Arnold Schwarzenegger, cunoscut sub numele de "Terminator", a anunţat miercuri că s-a...197

22 ian 00:00MondenPaul Stanley, solistul trupei KISS, anunţă un nou proiect muzical şi disco

Paul Stanley, membru fondator şi solist al trupei Kiss, a anunţat miercuri lansarea pe 5 martie a albumului "Now And...188

22 ian 00:00MondenActriţa franceză Nathalie Delon a decedat la vârsta de 79 de ani

244

Mapamond
22 ian 00:00MapamondPoliţia bulgară a descoperit o fermă de canabis în staţiunea Sunny Beach

Poliţia bulgară a descoperit o plantaţie de canabis într-un spaţiu închis, în staţiunea Sunny Beach de pe...194

22 ian 00:00MapamondCoronavirus: Ungaria avansează spre achiziţia vaccinului rusesc Sputnik V

Organismul ungar de reglementare în sectorul sanitar a aprobat vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V, a relatat...190

22 ian 00:00MapamondRusia: Un recrut care a ucis opt militari a fost condamnat la peste 24 de ani de închisoare

195

22 ian 00:00MapamondCel puţin 28 de morţi şi peste 70 de răniţi în urma unui dublu atentat sinucigaş la Bagdad

Cel puţin 28 de persoane au fost ucise şi alte peste 70 au fost rănite într-un dublu atentat sinucigaş cu bombă...188

22 ian 00:00MapamondCoronavirus: Un cartier din Shanghai, evacuat după trei cazuri de COVID-19

Un cartier rezidenţial din centrul Shanghai-ului a fost evacuat joi, după descoperirea a cel puţin trei cazuri de...202

22 ian 19:07MapamondPapa a făcut un prim pas spre canonizarea medicului francez care a descoperit sindromul Down

197

Sănătate
22 ian 00:00SănătateOboseala și buzele crăpate, semne ale carenței de vitamina B6

Vitaminele sunt foarte importante în funcționarea corectă a organismului. Ce simptome îți indică faptul că ai...189

22 ian 00:00SănătateCele 7 tipuri de memorie și cum se pot îmbunătăți

Multe persoane știu că avem două tipuri de memorie - pe termen lung și pe termen scurt - însă există și...197

22 ian 00:00SănătateLacrimile artificiale, eficiente dacă ai ochii obosiți

183

22 ian 00:00SănătateCum eviți sedentarismul dacă nu-ți place să faci sport?

Faptul că nu-ți place să faci sport nu înseamnă că nu poți fi o persoană care face mișcare și își...215

22 ian 00:00SănătateTotul despre lentilele de contact: cum se aleg, cum se îngrijesc, riscuri și beneficii

Lentilele de contact pot face o diferență majoră când vorbim despre viața celor care le poartă, deoarece asigură...198

22 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru imunitate

Medicii nutriționiști subliniază că ar trebui să încercăm să consumăm o varietate largă de alimente și să...189

22 ian 00:00SănătateAnticoagulantele pot crește riscul de AVC la cei de peste 65 de ani

Persoanele cu vârste peste 65 de ani ar putea să aibă un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) prin faptul...209

22 ian 00:00SănătateFemeile cu menstruație precoce au risc crescut de probleme cardiovasculare și de AVC

Studiile arată că femeile care au avut menstruație precoce (la o vârstă fragedă, adică în jur de 12 ani), au...191

22 ian 00:00SănătateStudiu: Un atac cerebral (AVC) crește semnificativ riscul de demență

196

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT