REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fără precedent: 5 elevi, confirmaţi cu TBC la Liceul Ovidius şi Navrom

Fără precedent: 5 elevi, confirmaţi cu TBC la Liceul Ovidius şi Navrom

Replica API 20 octombrie 2012 | 00:00 155

Judeţul Constanţa, locul III în România la incidenţa tuberculozei

Judeţul Constanţa, locul III în România la incidenţa tuberculozei

Panică în liceele constănţene! Ziua de vineri a venit cu confirmarea mai multor cazuri de TBC în rândul elevilor. Primul pe lista se află Liceul Ovidius, unde o elevă de clasa a X-a a fost diagnosticată cu TBC. A contractat boala de la un membru al familiei, astfel că nu se pune problema unui focar de tuberculoză la unitatea de învăţământ. Chiar şi aşa specialiştii în domeniul sanitar au decis să suspende cursurile.

"Cadrele didactice s-au prezentat deja la controlul medical de rigoare, pe când elevii vor fi supuşi unei campanii de vaccinare", au spus reprezentanţii unităţii de învăţământ. Aceeaşi situaţie este regăsită şi la Liceul Navrom, unde s-au confirmat 4 cazuri. Elevii sunt internaţi la Spitalul TBC din Palazu Mare şi la secţia de TBC din Agigea. La Navrom s-a făcut dezinfecţia în clasele de curs, pe holuri şi în grupurile sanitare, iar la Liceul Ovidius au fost sistate cursurile până luni. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa spune că nu se pune problema unui focar de TBC. Anul trecut a fost al 9-lea an consecutiv în care incidenţa TBC-ului a scăzut în România, potrivit datelor Societăţii Române de Pneumologie. "În perioada 2009-2010 Constanţa ocupa locul I în România la incidenţa TBC. În 2010, în evidenţele medicilor, figurau 763 de cazuri, din care 30 de cazuri s-au înregistrat la copii cu vârste între 0 şi 15. În 2011 s-au înregistrat 749 de cazuri, din care 32 la copii. În 2012, în primele 9 luni, aveam grupa 0-15 ani cu 39 de cazuri şi 501 cazuri la persoane peste 15 ani. Datorită campaniilor de prevenţie, demarate de către DPS la nivelul judeţului Constanţa, numărul cazurilor de TBC a scăzut. Incidenţa tuberculozei în judeţul Constanţa urmează un trend descrescător. La nivel naţional, în acest an, Constanţa figurează pe locul III la incidenţa TBC. În urban, statisticile în 2011 arătau 455 de cazuri şi alte 285 în 2012. În rural, în 2011, au fost 216 cazuri şi alte 216 în 2012", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, directorul DSP.

401 cazuri de pneumonii, depistate în 7 zile

De precizat că în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, în săptămâna 08-14 octombrie a.c. la Constanţa s-au înregistrat 401 cazuri de pneumonii, din care 64 au necesitat internare. Cât despre TBC, facem precizarea că estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că aproximativ 8,8 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2010, iar dintre acestea 1,4 milioane şi-au pierdut viaţa. În acest an, aproximativ 500.000 de pacienţi au dezvoltat forme multirezistente de tuberculoză (TB MDR), dintre care 150.000 au decedat. La nivel mondial, unul din patru decese de TB este legat de HIV. Moartea unui milion de oameni infectaţi cu HIV ar putea fi prevenită în următorii cinci ani doar prevenind şi tratând tuberculoza. Din păcate, anual, în întreaga lume, aproximativ patru milioane de oameni nu au acces la tratamentul anti-TB. Pentru stoparea răspândirii acestor forme grave de boală, care sunt şi mai dificil şi uneori chiar imposibil de vindecat, este nevoie de implementarea Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistenţe în România 2012-2015. Statisticile arată că, într-o singură zi, tuberculoza ucide tot atâţia oameni cât ar muri în 15 accidente aviatice. La nivel mondial afecţiunea este a patra cauză de deces la femei.

Tuberculoza - infecţie cauzată de bacilul Koch

Menţionăm că tuberculoza pulmonară activă este contagioasă. TBC se răspândeşte când o persoană care prezintă boala expiră bacteria şi o altă persoană o inhalează din aer. Boala poate fi răspândită cu uşurinţă altor persoane prin tuse sau strănut. Debutul infecţiei poate fi atât de uşor, încât poate fi nesesizat de pacient. Un rezultat pozitiv la testul de tuberculină, este modul în care multe persoane descoperă că au formă latentă de TBC. Este nevoie de 48 de ore după test pentru ca reacţia să aibă loc, ceea ce este semnalat printr-o umflătură roşie în locul unde acul a străpuns pielea. Sau poate fi efecuat testul de sânge QuantiFERON-TB Gold care oferă rezultatul în aproximativ 24 de ore. Durata medie a tratamentului este între 6 şi 9 luni. În cazul în care v-aţi pricopsit cu o tuse de care nu mai reuşiţi să scăpaţi, transpiraţi şi aveţi pierderi în greutate, medicii recomandă să vă prezentaţi la un control amănunţit.

Alexandra VASILE, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108