REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Faţa bună a Noului Cod Penal: un constănţean a fost arestat pentru TENTATIVĂ de furt

Faţa bună a Noului Cod Penal: un constănţean a fost arestat pentru TENTATIVĂ de furt

Replica API 5 februarie 2014 | 00:00 125

Exemplu dat de procurori

Exemplu dat de procurori

În urma discuţiilor aprinse, iscate după intrarea în vigoare a noilor coduri, penal şi de procedură penală, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut precizarea că aplicarea dispoziţiilor acestora decurge în continuare în condiţii de normalitate, astfel încât şi în situaţia unor persoane surprinse în flagrant în timpul comiterii unor infracţiuni, activitatea procurorilor se desfăşoară fără dificultăţi. Spre exemplu, la Constanţa a fost arestat un individ chiar dacă este vorba de tentativă de furt, ceea ce nu prea s-a mai întâmplat până acum.

O situaţie elocventă, spun procurorii, o reprezintă şi dosarul constituit, la data de 2 februarie 2014, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, ca urmare a sesizării transmise în aceeaşi zi de către lucrători de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa, având ca obiect o tentativă la infracţiunea de furt calificat. Probatoriul administrat a relevat că, în dimineaţa zilei de 2 februarie 2014, în intervalul orar 04.00 - 05.00, inculpatul a pătruns într-un cămin de vizitare în care se aflau mai multe cabluri de telecomunicaţii aparţinând SC Romtelecom S.A. În această împrejurare, inculpatul a secţionat mai multe cabluri în scopul însuşirii pe nedrept, fiind surprins în flagrant de către organele de poliţie. Tot pe data de 2 februarie, a fost dispusă de către organele de cercetare penală începerea urmăririi penale pentru faptă, procurorul dispunând ulterior continuarea urmăririi penale faţă de Postelnicu Gabriel pentru săvârşirea de tentativă la infracţiunea de furt calificat, persoana prinsă în flagrant devenind astfel suspect. După audierea suspectului Postelnicu Gabriel şi finalizarea activităţilor probatorii dispuse de procuror în cauză, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, context în care i s-a adus la cunoştinţă acestuia dobândirea calităţii de inculpat şi s-a procedat la o nouă audiere a sa de către procurorul de caz. Ulterior, procurorul a întocmit referat cu propunere de arestare preventivă, cererea fiind admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Constanţa, care a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. "Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", au spus procurorii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108