REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

FEMEILE ÎNSĂRCINATE au voie la VACCINUL ANTI-COVID

FEMEILE ÎNSĂRCINATE au voie la VACCINUL ANTI-COVID

Replica API 21 ianuarie 2021 | 12:08 1763

Populația feminină fertilă a Constanței a intrat în panică din cauza zvonurilor legate de vaccinul anti-Covid. Mai exact, femeile se sfătuiesc între ele, pe paginile de socializare, când ar putea foarte bine să apeleze la specialiști în legătură cu indicațiile și contraindicațiile acestui vaccin. Dacă este bine sau nu ca femeile însărcinate, sau cele ce intenționează să rămână însărcinate, să se vaccineze veți afla în rândurile de mai jos.

De la debutul Fazei a doua de vaccinare împotriva virusului Sars-Cov2, unele persoane au început să-și pună anumite semne de întrebare. Despre ce este vorba mai exact? Despre femeile însărcinate sau cele care plănuiesc să rămână însă doresc să se și imunizeze. Astfel, mediul online a fost asaltat cu două mari întrebări, precum: „am, sau nu voie să fac vaccinul dacă sunt însărcinată?” și „ dacă plănuiesc să rămân însărcinată este bine sau nu să fac vaccinul anti-Covid-19?”.

Vaccinarea nu este interzisă dar nu sunt studii suficiente

Conform platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, ca și în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile.

Poziția Societății de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) față de vaccinarea covid-19 a femeii gravide și care alăptează

„Decizia de a se vaccina sau nu trebuie să rămână a pacientei, după ce a primit toate informațiile și răspunsurile la întrebările ei din partea obstetricianului. Trebuie să fie discutate și gradul de expunere al gravidei la locul de muncă, la domiciliu precum și măsura în care îmbolnăvirea ei pune la risc membrii familiei, și mai ales dacă aceștia au comorbiditățile cunoscute pentru Covid-19. Decizia legată de vaccinare trebuie să fie autonomă și asumată de gravidă sau de femeia care alăptează”, transmit reprezentanții SOGR.

SOGR: Să nu auzim "nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide!”

Gravidele sau femeile care alăptează care la finalul discuției aleg să nu se vaccineze trebuie susținute în decizia lor, la fel ca și cele vor dori să se vaccineze. Pentru prima categorie medicul trebuie să reitereze importanța prevenției îmbolnăvirii prin metodele foarte cunoscute: mască, distanțare, igienă, etc. SOGR solicită autorităților să nu restricționeze accesul gravidelor sau femeilor care alăptează la vaccinarea Covid-19, așa cum nu este restricționat nici în UE sau SUA. De asemenea, SOGR solicită nuanțarea mesajului de către cei aleși ca vectori de promovare, pentru a nu mai auzi cuvinte precum: "nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide, etc."

Date certificate de studiile științifice

Următoarele date sunt certificate de studiile științifice (date publicate la sfârșit decembrie 2020 și în ianuarie 2021): gravidele simptomatice cu boală Covid-19 sunt la un risc mai mare de a dezvolta forma severă decât femeile simptomatice Covid-19 care nu sunt gravide. Deși riscul absolut pentru forma severă Covid-19 este mic, există un risc mai mare de internare în ATI, de necesitate de suport ventilator, ECMO și deces la gravidele simptomatice Covid-19 față de femeile Covid-19 simptomatice negravide. Gravidele cu diabet, obezitate sunt la un risc și mai mare de boală Covid-19 formă severă decât gravidele fără aceste comorbidități.

Studii legate de fertilitate, făcute pe animale

Cele două vaccinuri Covid-19 existente acum în România nu au fost testate pe gravide. De aceea nu există date specifice de siguranță pentru sarcină. Studiile DART (Data from Developmental and Reproductive Toxicity) elaborate de Moderna și publicate în 4 Decembrie 2020 arată lipsa oricăror efecte adverse asupra reproducerii și dezvoltării embrionare la șoarece. Studiile DART ale lui Pfizer-BioNtech sunt așteptate în scurt timp și sunt date preliminare că vor arăta aceeași lipsă de efecte adverse asupra reproducerii.

330.000 de femei gravide vaccinate în SUA

Există doar un lot foarte mic de femei (voluntare în studiile clinice) care au rămas gravide accidental pe parcursul administrării vaccinului. Datele acestora sunt urmărite, dar nu au fost încă finalizate. Se așteaptă date de la cele 330.000 de gravide care lucrează în sistemul de sănătate SUA și care beneficiază de vaccinare prioritară în prezent. Se estimează că majoritatea se vor vaccina. - Numeroase vaccinuri se administrează în timpul sarcinii de zeci de ani (cele care nu conțin virus viu atenuat). De exemplu: vaccinul gripal, vaccinul DTPa (diftero-tetano-pertussis) sunt administrate în sarcină și nu au fost descrise efecte adverse la mamă sau la făt. Vaccinurile Covid-19 au îndeplinit aceleași standarde înalte de siguranță în procesul aprobării lor ca și cele amintite mai sus.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Le da tata Jan un vaccin la toate femeile...pentru toate boalele..vascos asa. Mai ales la alea cu nasu mare care miros a oaie.
2
0
Normal ca au voie. Dar ar fi tampite sa o faca atata timp cat vorbim de o procedura experimentala, insuficient testata.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108