REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fenomenul adidaşilor atârnaţi pe cablurile electrice continuă la Constanţa: iată semnificaţia!

Fenomenul adidaşilor atârnaţi pe cablurile electrice continuă la Constanţa: iată semnificaţia!

Replica API 8 ianuarie 2014 | 00:00 348

De la zonă unde se comercializează droguri, la găşti - stăpâne pe cartiere

De la zonă unde se comercializează droguri, la găşti - stăpâne pe cartiere

De mai mulţi ani, un fenomen ciudat s-a instalat la malul mării. Vorbim despre pantofii sport atârnaţi pe cablurile electrice de pe străzi. Şi în momentul de faţă se pot regăsi prin diferite zone ale urbei, una dintre acestea fiind la Far, unde, în intersecţie, sunt atârnate două perechi de încălţări. Cum au ajuns acolo, doar tinerii pot şti.

Însă, chiar dacă pare incredibil, acest fenomen este cu rădăcini destul de vechi prin alte ţări şi are mai multe semnificaţii. Spre exemplu, în New Jersey (SUA), pantofii sport atârnaţi pe cablurile electrice reprezintă un cod care indică faptul că ai ajuns într-o zonă unde se comercializează droguri. Tot la americani, de unde a şi fost preluat curentul, ar mai reprezenta şi un mod de comemorare a unei persoane decedate în încăierările dintre găştile de stradă. Prin urmare, încălţămintea decedatului era aruncată cât mai sus, simbolizând astfel desprinderea de pământ şi apropierea de cer a respectivei persoane. De aici s-a ajuns şi la altele, precum marcarea oricărui eveniment mai important din viaţă: absolvirea unei şcoli, intrarea la facultate etc. În Scoţia, spre exemplu, băieţii apelau la aceste gesturi pentru a anunţa că şi-au pierdut virginitatea, pe când în Cuba pantofii sunt atârnaţi în semn de protest şi reprezintă votul pe care îl primesc oamenii care nu contează în politică. Şi lista poate continua, întrucât fiecare popor a atribuit acestui gest o semnificaţie aparte. În Constanţa, spre exemplu, tinerii spun că sunt mai multe cauze care stau la baza "şoşonilor" atârnaţi pe cabluri, printre care şi marcarea teritoriului unei găşti. Astfel, liderul găştii respective îşi atârnă pantofii sport în zona pe care a pus "stăpânire", ca să spunem aşa. Uneori, chiar nu există nici o explicaţie, ci doar acte de teribilism.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108