REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Feriţi-vă de câini! dozele de vaccin antirabic sunt LIMITATE

Feriţi-vă de câini! dozele de vaccin antirabic sunt LIMITATE

Replica API 23 septembrie 2016 | 00:00 230

Câinii maidanezi au reprezentat mereu o problemă la nivelul ţării, implicit şi în Constanţa, unde oamenii dau buluc la Spitalul de Boli Infecţioase, menţionând că au fost muşcaţi. Spitalul nu mai are ser antirabic, astfel că pacienţii care ajung la unitatea medicală muşcaţi de animale şi în cazul cărora se impune vaccinarea, sunt în pericol. „Serul pe terminate, dar am făcut comandă. Este greu să găsim. Avem vaccin antirabic, însă ser antirabic nu se găseşte. Producătorul este într-o pauză de fabricaţie şi ne aprovizionăm cu greu. Momentan avem câteva doze, dar nu foarte multe. O să apelăm şi la alt producător, dacă o să fie nevoie”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, conf. univ. dr. Stela Halichidis, managerului Spitalului de Boli Infecţioase.

Precizăm că în lipsa vaccinării cu dozele de vaccine antirabic, rabia este o boală mortală. Persoana mușcată de un câine atins de rabie are la dispoziție 72 de ore pentru a se vaccine, în caz contrar, nu mai există alt tratament. Rabia este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o encefalo-mielită cu evoluţie rapidă şi invariabilă spre deces. Boala are răspândire universală, exceptând unele continente sau ţări unde nu au apărut cazuri (Australia, Antarctica, Noua Zeelandă, Cipru). Afecţiunea evoluează sporadic. Transmiterea bolii se poate face prin: muşcătură, prin salivă (animalele elimină virusul cu 10-14 zile înainte de debutul clinic al bolii), transplacentar, accidental, în laboratoare, transplant de cornee, pe cale respiratorie, de la lilieci.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108