Fermierii se reunesc într-un nou protest, în Portul Constanța
Fermierii se reunesc într-un nou protest, în Portul Constanța
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestFermierilor români le-a ajuns cuțitul la os, după nenumăratele ocazii în care au avut de suferit fie din cauza secetei, fie din cauza concurenței neloiale pe care o practică agricultorii din Ucraina, s-au decis să iasă la protest. Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a transmis faptul că pe 7 aprilie fermierii din toate județele vor ieși la protest, iar în Constanța protestul va avea loc în port.
După nenumăratele situații în care au fost lăsați de izbeliște atât de către ministerul Agriculturii dar și de către Uniunea Europeană, picătura care a umplut paharul fiind suma alocată din partea U.E., de 10 milioane de euro, reprezentând 1 euro/ hectar dacă ne raportăm la suprafața arabilă a României, acum agricultorii s-au decis să iasă la protest, Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat pentru Replica: „Suma alocată de 10 milioane de euro României a fost picătura care a umplut paharul cu nemulțumirile fermierilor. Noi, împreună cu alte 3 asociații profesionale la nivel național, dar și cu colegii din Bulgaria, cu care am dat un comunicat de presă comun, am decis să ieșim la protest. Ei au ieșit deja la protest pe 29, 30 și 31. În continuarea demersului, și noi, fermierii români vom organiza un protest în data de 7 aprilie la nivel național, în Portul Constanța, în vămi, dar și în celelalte județe ale țării. Noi am lansat un ultimatum autorităților, prin care am solicitat separarea fluxurilor de marfă din Ucraina, în vămi și în intrarea în Portul Constanța pentru a putea evita ambuteiajele dar și pentru a avea o monitorizare strictă a mărfurilor care intră pe piața românească, pentru că marfa care trebuia să fie doar în tranzit, să iasă din Portul Constanța, fiind lipsită de taxe și de controale fito-sanitare, a fost introdusă pe piața de consum și procesare în România. Asta a dus la o scădere a prețurilor, noi ca fermieri am intrat într-o competiție neloaială, cu o marfă care este produsă în condiții diferite. Noi trebuie să îndeplinim niște reglementări și niște condiții impuse de Comisa Europeană, pe când vecinii noștri nu fac același lucru. Noi nu avem o problemă să se tranziteze marfa, dar să nu se importe la noi pentru că sunt condiții diferite.”
Răzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea
„Prin România s-a exportat 60% din marfa provenită din Ucraina, noi am fost principala platformă logistică. Fermierii români s-au confruntat, pe lângă scăderile de prețuri cu ambuteiaje, cu lipsa mijloacelor de transport, creșterea prețurilor de transport, sunt foarte mulți fermieri, care neputând să ducă marfa, au fost nevoiți să o depoziteze. Acest lucru generând costuri suplimentare și din toate aceste lucruri, fermierul român a avut de suferit, și dacă trebuie compensat acest lucru, măcar să fie una echilibrată. Pe 30 martie am aflat că se va mai da un nou pachet la nivelul Uniunii Europene de 75 de milioane de euro, dar care se va împărți la mai multe țări, nu știm cum se vor împărți acești bani. Dacă se merge pe cei care au stocuri, va fi o mare discriminare pentru că nu le poți da numai celor ce au marfă în depozite azi, și cel care a vândut ieri sau acum o lună să nu primească nici un ban. Și oamenii ăștia au avut lipsuri, au avut de plătit leasinguri, rate, salarii, să-și înființeze noile culturi. S-au dat acele granturi în 2022 pentru zona de agri-food, care credem că pot fi preluate cu scopul de a proteja fermierul român și de a-l susține. Noi din toate aceste considerente vom ieși și vom protesta la nivel național pe 7 aprilie.” a mai transmis Răzvan Filipescu.
Filipescu: Nu vrem să politizăm evenimentul
Protestele agricultorilor au loc deja în țara vecină, în Bulgaria, iar ministrul Agriculturii din Bulgaria a participat la acestea. Întrebat dacă la fel va proceda și Petre Daea, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea a transmis: „Nu vrem să politizăm evenimentul, știm ce am cerut, am prezentat soluțiile, am avut dialog cu ministerul Agriculturii în această perioadă, dar pe noi ne interesează foarte mult măsurile. Nu mai credem în vorbe. Ne interesează faptele, să vedem ce se întâmplă cu fermierul român. Fapte, nu vorbe.”
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.