REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Festivalul de Film de la Cannes: Nume mari şi producţii de răsunet, la cea de-a 75-a ediţie

Festivalul de Film de la Cannes: Nume mari şi producţii de răsunet, la cea de-a 75-a ediţie

Replica API 18 mai 2022 | 00:00 602

Festivalul de Film de la Cannes se pregăteşte pentru cea de-a 75-a ediţie aniversară cu o selecţie de nume mari de la Hollywood, nou-veniţi de răsunet şi laureaţi cu Palm d'Or la ediţiile anterioare - o revenire ce stârneşte senzaţie chiar şi în contextul în care conflictul din Ucraina umbreşte festivităţile, relatează luni Reuters.

Foto: (c) Sarah Meyssonnier/REUTERS

"Sincer, cred că aceasta este unul dintre cele mai bune programe de la Cannes din ultimii ani", a declarat Scott Roxborough, şeful biroului european al publicaţiei americane The Hollywood Reporter, citează Agerpres.

Festivalul, care se desfăşoară în perioada 17-28 mai, îşi reia calendarul tradiţional după doi ani de perturbări pandemice. În 2020, festivalul a fost anulat, iar anul trecut a fost mutat în iulie, când a avut loc sub protocoale stricte asociate COVID-19.

Anul acesta, festivităţile revin, iar printre producţiile hollywoodiene de "categoria grea" se numără filmul lui Tom Cruise "Top Gun Maverick", care îl va aduce pe star la Cannes pentru prima dată în ultimele trei decenii, dar şi pelicula biografică "Elvis", în regia lui Baz Luhrmann, cu Austin Butler şi Tom Hanks.

Actorul, producătorul şi regizorul american Forest Whitaker va fi recompensat cu trofeul Palme d'Or de Onoare pentru cariera "strălucită" a artistului, precum şi discretul său angajament umanitar, după cum au anunţat organizatorii la începutul acestei luni.

David Cronenberg îşi va marca revenirea la genul horror cu filmul "Crimes of the Future", în care joacă Viggo Mortensen, Kristen Stewart şi Lea Seydoux.

Va exista, de asemenea, o importantă prezenţă din Asia, în pofida absenţei Chinei, cu filme de Park Chan-wook şi Hirokazu Koreeda în competiţie şi cu actorul din "Squid Game" Lee Jung-jae care îşi va prezenta noul său film, "Hunt".

"Toată lumea doreşte un fel de revenire pentru acest moment, un fel de re-deşteptare a cinematografiei aici, la Cannes", a spus Roxborough.

Festivalul se deschide marţi cu un film cu zombi, "Final cut" ("Coupez!"), în regia francezului Michel Hazanavicius, care a schimbat titlul din "Z (comme Z)" pentru a elimina riscul de confuzie cu litera "Z" care apare vopsită pe blindatele ruse din Ucraina şi care este folosită pentru a susţine invazia rusă.

Festivalul a interzis prezenţa delegaţiilor oficiale ruse, însă va prezenta filmul "Tchaikovski's Wife" al regizorului rus Kirill Serebrennikov, exilat la Berlin, care a condamnat în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat "Mariupolis 2" al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 45 de ani, care a fost ucis în Mariupol, oraş ucrainean puternic bombardat de forţele ruse, în urmă cu aproape o lună, în timp ce lucra la această producţie. Logodnica lui, Hanna Bilobrova, care a finalizat proiectul, va prezenta acest film.

O altă producţie ucraineană prezentată la festival este un film de debut al lui Maksim Nakonechnyi, "Butterfly Vision", care relatează povestea unei tinere din Ucraina care se întoarce în ţara sa după ce a fost capturată şi apoi eliberată într-un schimb de prizonieri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920