REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Filimon se joacă de-a "tartorul" căldurii din apartamentele mangalioţilor

Filimon se joacă de-a "tartorul" căldurii din apartamentele mangalioţilor

Replica API 6 februarie 2012 | 00:00 165

Şedinţe după şedinţe pentru furnizarea agentului termic

Şedinţe după şedinţe pentru furnizarea agentului termic

O şedinţă "cu scântei" a avut loc, ieri, la Prefectura Constanţa, între reprezentanţii Consiliului Local şi Primăriei Mangalia, conducerea societăţii furnizoare de agent termic Callatis Therm şi prefect. Subiectul a fost acelaşi: lipsa căldurii în apartamentele locuitorilor Mangaliei. La şedinţă au participat viceprimarul Mangaliei, Constantin Filimon, consilierul local Paul Foleanu, directorul adjunct al Callatis Therm, Gabriela Grosu, prefectul Claudiu Palaz şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor. Între toţi aceştia s-au purtat discuţii aprinse privind motivele care au dus la această situaţie fără precedent la Mangalia. Pe deoparte, reprezentanţii administraţiei publice locale au susţinut că s-au dat bani pentru căldură, pe de altă parte, cei de la firma de termoficare au susţinut că nu au fost suficienţi, din cauza costurilor ridicate ale carburanţilor.

"Cine a greşit să meargă la puşcărie, vorba lui Mazăre"

"Să fie clar, responsabilă pentru această situaţie este fosta administraţie locală. Nu suntem noi obligaţi să înghiţim toate gogomăniile fostului primar. Cine a greşit, să meargă la puşcărie, vorba primarului Mazăre. Prin HG 71 din 2 februarie 2012, Guvernul a acordat 1,5 milioane lei pentru la Mangalia, bani care vor asigura căldura timp de maxim 15 zile. Între timp, vreau să se rezolve de urgenţă această situaţie. Acest blocaj trebuie să dispară. Am stat de vorbă cu reprezentanţii Rompetrol, iar mâine (azi n.r.) vor trimite 50 de tone de combustibil în avans la Mangalia. Pentru asta, Consiliul Local trebuie să întocmească formalităţile necesare pentru ca banii să intre direct în contul Rompetrol", a precizat prefectul Claudiu Palaz.

Şi-au plătit datoriile din banii Consiliului Local

La rândul său, viceprimarul Filimon a declarat: "Până acum noi am dat banii şi tot noi am tremurat, asta pentru că cei de la Callatis Therm, când au preluat societatea, au preluat-o cu tot cu creanţe, iar cu banii de la noi şi-au achitat întâi datoriile lor, abia apoi au trimis bani şi către Rompetrol. Această societate nici nu are capacitatea de a asigura căldura. În licenţa lor este specificat că trebuie să aibă pe stoc peste o mie de tone de combustibil, iar ei, la 31 ianuarie, aveau doar 80 de tone. Aici sunt probleme foarte delicate. Oricum, mâine (azi n.r.) voi solicita Curţii de Conturi să verifice contractul, pentru că am şi eu îndoielile mele. Callatis Therm a băgat 194 de miliarde (lei vechi) în buzunar, de la Tusac, pentru 2011 - 2012 şi tot nu avem căldură, iar preţul s-a stabilit fără consultarea Consiliului Local ".

Ce spun cei de la Callatis Therm

În replică, directorul adjunct al firmei de termoficare, Gabriela Grosu, a afirmat că nu este nimic adevărat în legătură cu achitarea datoriilor din banii proveniţi de la Consiliul Local. "Ceea ce spune domnul Filimon nu este adevărat. Există ordine de plată şi facturi în acest sens. Toţi banii s-au dus către Rompetrol: Numai că fără un preţ de producţie nu putem funcţiona. Preţul actual este cel de producţie din 2009, dar toate s-au scumpit între timp. Avem 2 hotărâri judecătoreşti definitive privind preţul gigacaloriei", a afirmat Gabriela Grosu.

"Tusac să-şi trimită consilierii inconştienţi la şedinţă"

Numai că răspunsul nu a fost deloc pe placul viceprimarului Filimon şi al prefectului Palaz. "Aţi câştigat atunci pentru că fostul primar nu a făcut recurs. Tusac avea dreptul să atace cu recurs, însă nu a făcut-o", a precizat Filimon, vorbele sale fiind întărite de Palaz. "Deci Tusac nu a mai făcut recurs, pentru asta aţi câştigat. El a făcut de capul lui, probabil i-a convenit. În fine, asta e acum, dar trebuie rezolvată problema căldurii", a explicat prefectul. În consecinţă, aseară, la ora 18.00, a fost organizată o şedinţă de îndată a Consiliului Local, pentru a se întocmi documentele privind deblocarea furnizării căldurii. Prefectul a profitat de ocazie pentru a-i transmite un mesaj fostului primar de la Mangalia, Claudiu Tusac. "Le transmit consilierilor inconştienţi să vină la şedinţă. Tusac să-şi trimită consilierii pentru a se rezolva problema căldurii. Începând de mâine după-amiază (azi n.r.), cetăţenii Mangaliei vor avea căldură", a mai afirmat prefectul Palaz. Surpiza de la şedinţa de consiliu a fost însă că aleşii locali au aprobat bugetul pe 2012, cu suma dată de la Guvern pentru căldură. Nu au fost stabilite însă preţul pentru gigacaloria furnizată populaţie (mai exact micşorarea de la 462 lei la 350 lei) şi nici preţul de producţie. În schimb, Filimon a iniţiat un proiect de majorare a capitalului social pentru Callatis Therm, în contul celor 15 miliarde date de Guvern. Majorarea este considerată însă abuzivă şi cu încălcarea statutului societăţii de termoficare. Evident, după şedinţă a apărut şi o reacţie din partea Callatis Therm, care susţine că dacă Filimon nu recunoaşte datoriile primăriei către societate şi face astfel de gesturi, există pericolul ca furnizarea căldurii să nu se facă.

Vom reveni.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108