REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Firma din dosarul de evaziune de la Muzeul de Istorie şi un cabinet notarial din Constanţa, executate de Fisc

Firma din dosarul de evaziune de la Muzeul de Istorie şi un cabinet notarial din Constanţa, executate de Fisc

Replica API 31 iulie 2017 | 00:00 287

Datorii şi prejudicii uriaşe

Datorii şi prejudicii uriaşe

Fiscul constănţean organizează în luna august mai multe licitaţii pentru bunuri din proprietatea unor debitori executaţi silit. Printre ei, se află şi nume sonore sau care, în mod normal, nu ar trebui să se afle în astfel de situaţii. Una din firmele de la care ANAF încearcă să mai recupereze ceva este judecată, alături de patronul ei, în dosarul DNA despre reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, în care Consiliul Judeţean Constanţa s-a constituit parte civilă pentru recuperarea a circa nouă milioane de lei.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa, organizează pe 9 august a.c. o primă licitaţie prin care scoate la vânzare un imobil al debitorului BNP Mariana Tuscali şi Dan Piţu. Cabinetul notarial a fost înfiinţat în 2004 şi are sediul pe Bulevardul I.C. Brătianu nr. 94, din Constanţa. Chiar dacă lumea crede că notarii au o meserie cât se poate de bănoasă şi lipsită de griji din partea Fiscului, iată că biroul acesta s-a trezit executat de ANAF pentru datorii la stat. Bunul a fost scos la vânzare în urma unui sechestru instituit în septembrie 2016. Este vorba despre un teren intravilan de 5.033 metri pătraţi, situat în Valu lui Traian, cu un preţ de pornire al licitaţiei fixat la Fisc la 436.776 lei, fără TVA.

Dosar de evaziune cu CJC

A doua zi, pe 10 august, ANAF organizează o altă licitaţie, pentru vânzarea unor maşini din proprietatea debitorului Mara Construct SRL. Fiscul speră să obţină 32.376,75 lei, fără TVA, pentru un Renault Trafic fabricat în 2011 şi încă 13.291,5 lei în schimbul unei Dacii Logan, tot din anul 2011. Mara Construct SRL şi patronul său, Constantin Dima, au fost trimişi în judecată anul acesta de DNA într-un dosar de evaziune fiscală, privind încheierea unui contract pentru reabilitatea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa cu Consiliul Judeţean Constanţa la care s-au folosit documente “inexacte care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obţinerii pe nedrept a banilor”. În ianuarie, CJC s-a constituit parte civilă în acest dosar cu aproape 9 milioane de lei.

Acte false în contractul cu fonduri europene

Una dintre persoanele trimise în judecată este Constantin Dima, la data faptelor administrator al SC Mara Construct SRL, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi evaziune fiscală, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimise în judecată, SC Mara Construct SRL, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi evaziune fiscală, în formă continuată. Procurorii susţin că, „la data de 31 decembrie 2010, în vederea implementării proiectului HIPERB – Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa, între SC Mara Construct SRL reprezentată de inculpatul Dima Constantin şi Consiliul Judeţean Constanţa a fost încheiat un contract de execuţie lucrări, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”.

Datorii impresionante la stat

„Pe toată perioada execuţiei contractului, inculpaţii SC Mara Construct SRL şi Dima Constantin au folosit, cu rea credinţă, în relaţia cu Consiliul Judeţean Constanţa, documente inexacte (facturi şi situaţii de lucrări) care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obţinerii pe nedrept, de la consiliul judeţean, a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile.

O parte din aceste documente au fost furnizate de către ceilalţi inculpaţi, administratori ai unor societăţi cu un comportament de tip „fantomă” - care au emis facturi ce nu reflectau operaţiuni reale şi care au fost înregistrate în contabilitate şi ulterior plătite de către inculpaţii Dima Constantin şi SC Mara Construct SRL, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu 788.542,40 lei, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal”, se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, Consiliul Judeţean Constanţa a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 lei, reprezentând fondurile europene nerambursabile. Mara Construct SRL nu a mai depus bilanţ fiscal din 2014, când a raportat o cifră de afaceri de 81.092 lei şi pierderi de 355.389 lei, cu 13 angajaţi, precum şi datorii de 794.648 lei. Pe site-ul ANAF, firma apare cu datoriii la bugetele de stat 6.423.668 lei.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108