REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Firma lui Lucian Lazia, executată de SC Construcţii Nuclearo-Electrice

Firma lui Lucian Lazia, executată de SC Construcţii Nuclearo-Electrice

Replica API 16 martie 2018 | 00:27 594

Argos vs CNE Sa

Argos vs CNE Sa

Lucian Lazia

Doi „coloşi” în domeniul construcţiilor, ambii din Cernavodă, au ajusn „la cuţite” cin cauza datoriilor. Este vorba despre două firme cunoscute, conduse de persoane de top, cu nume sonore la nivelul judeţului Constanţa. Una este SCArgos SA, cunoscută firmă de construcţii de la malul mării, aparţinând lui Lucian Lazia, milionarul constănţean din topul Forbes. Din câte se pare, de câţiva ani buni, această societate este executată din toate părţile şi în toate poziţiile, din cauza datoriilor înregistrate atât faţă de alte firme partenere, dar şi faţă de bugetul se stat. În 2015, mai multe firme au cerut falimentul Argus SA, pentru datorii de circa 84 milioane de lei, în timp ce aceeaşi firmă avea datorii la stat de peste 9 milioane lei.

Acum, în 2018, Argos SA este executată de SC Construcţii Nuclearo-Electrice (CNE) SA, tot din Cernavodă, firmă condusă, indirect, de fostul consilier judeţean şi afacerist Nicolae Buriac. Spunem „condusă indirect” pentru că în urmă cu aproximativ 14 ani, acesta a fost schimbat din funcţia de director general, din cauza managementului defectuos, însă a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Salariaţilor şi Membrilor Conducerii SC Construcţii Nuclearo Electrice SA- PAS CNE, care deţine 80,921% din acţiunile firmei cernăvodene. Adică nu a mai fost director general, dar tot el a fost la „cârmă”.

Imobile scoase la licitaţie, adjudecate chiar de creditor

În fine, trecând peste prezentări detaliate ale acestei societăţi, Potrivit unor publicaţii de vânzare, afişate la Judecătoria Constanţa, în baza unui titlu executoriu, un executor judecătoresc a scos la licitaţie două imobile, aparţinând debitorului Argos SA, în favoarea SC CNE SA, în calitate de creditor. Unul dintre ele este un teren intravilan de 624 metri pătraţi, situat în municipiul Constanţa, intrarea „Baza Petrol nr 2, lot 2. Imobilul a fost evaluat la suma de 222.399lei plus TVA, iar preţul de începere a licitaţiei a fost de 166.799,25 lei plus TVA.

Cel de-al doilea imobil scos la licitaţie este o clădire administrativă cu regim de înălţime D+P+1E+M, în suprafaţă construită la sol de 206,10 metri pătraţi (742 metri pătraţi – suprafaţă construită desfăşurată), plus un teren de 768 metri pătraţi, situat tot în intravilanul municipiului Constanţa, la care se adaugă şi construcţiile extratabulare – centrală termică, atelier lăcătuşerie şi garaj auto. Toate acestea au fost evaluate la suma de 1.679.908,86 lei, fără TVA, iar preţul de începere a licitaţiei a fost de 1.259.931,64 lei, fără TVA.

Licitaţiile au fost programate pentru joi, între orele 10:00 – 12:00, însă, potrivit executorului judecătoresc Dumitru Duşu, cel care a organizat licitaţiile, nu s-a prezentat nici un doritor care să achiziţioneze aceste bunuri. „Nu s-a prezentat nimeni, dar creditorul a adjudecat imobilele respective în contul creanţelor”, ne-a declarat executorul. Practic, CNE SA a pus mâna pe aceste bunuri ale Argos SA, în contul datoriilor. O afacere bună, am putea spune, dat fiind că, în general, la astfel de licitaţii nu prea se înghesuie lumea pentru a licita, motiv pentru care procedurile se repetă iar şi iar, ani de zile, timp în care creditorul aşteaptă mult şi bine recuperarea creanţelor.

Contracte cu statul, datorii „cât cuprinde” şi angajaţi neplătiţi

Revenind la Argos SA, societatea executată silit şi lăsată fără imobile, aceasta a înregistrat, până în urmă cu câţiva ani, cifre de afaceri destul de consistente şi chiar a avut contracte deloc de neglijat, dar s-a dus „la vale”, vorba românului, din cauza datoriilor. De exemplu, cifra de afaceri aferentă anului 2014 a fost de 22.101.197 lei, în timp ce pierderile au fost de 2.123.499 lei, cu 218 angajaţi, Însă datoriile au fost de 45.224.411 lei.

Una peste alta, se prea poate ca apetenţa familiei Lazia pentru contracte cu statul să le fi adus şi falimentul, ştiut fiind faptul că statul este cel mai rău platnic. Aşa s-a ajuns în situaţia ca Argos să fi primit de-a lungul timpului contracte de zeci de milioane de euro, din bani publici, dar să-şi ţină angajaţi neplătiţi şi câte un an de zile şi să adune datorii uriaşe către partenerii de afaceri, rezultând acest colaps. În acest moment, zeci, poate sute de angajaţi şi foşti angajaţi încă mai au de recuperat salarii restante.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hmmm hmmmm IMI PARE RAU PT LUCIAN LAZIA
0
1
Nasule sa sugi pula
2
1
Sar putea sa aiba soarta lui Mohai de la TMUCB.
6
0
Suntem in pragul colapsului, vindem fierul din curtea societatii sa mai putem exista.Asa este cand masinutele si pokerul este prioritar.
16
0
un om de onoare.
5
13

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108