REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Florin Cîțu trage un puternic semnal de alarmă: 'Nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani'. Ce soluție propune

Florin Cîțu trage un puternic semnal de alarmă: 'Nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani'. Ce soluție propune

Replica API 13 decembrie 2019 | 00:00 282

foto: click.ro

În România cu siguranţă nu se vor putea plăti pensii peste 20 de ani în cazul în care pensiile administrate de stat prin Pilonul 1 vor rămâne dominante în sistem, a apreciat vineri ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, scrie stiripesurse.ro

"Sistemul de pensii trebuie reformat, e clar, şi trebuie să luăm în calcul două lucruri: este o generaţie mare care iese la pensie, şi din spate resursele care vin nu mai sunt la fel de mari, pentru că tinerii care vin decid să nu rămână în România, şi atunci e greu să susţii acest sistem, dar nu este doar o problemă pe care o are România, este o problemă pe care am văzut-o şi alte ţări, dar acolo au găsit soluţii. Vom găsi şi noi soluţii. Soluţia pe care o văd eu este un sistem mai cu contribuţii mai mari către un sistem administrat privat, cu o mai mare distribuire a resurselor către acea parte, căci acolo şi un randament mai mare şi poţi să ai o pensie asigurată. Dacă rămânem cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani, asta este opinia mea", a declarat Florin Cîţu, conform agerpres.ro.

Ministrul Finanţelor nu a răspuns clar întrebărilor referitoare la intenţia Guvernului de majorare a contribuţiilor la Pilonul 2.

"Aici este o discuţie cu Ministerul Muncii, încă nu ştiu exact ce s-a decis. Nu pot să vă spun acum cum va arăta un sistem de pensii nou. Eu vă spun că între cele două, dacă vrem să avem un sistem sustenabil, este preferat ca dominantă să fie partea administrată privat, şi nu cea de la stat", a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor Publice a mai declarat că sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative, iar Guvernul va încerca să corecteze vineri o mare parte dintre inechităţi, iar restul în cursul anului următor.

"Sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative. Eliminarea acestor şocuri negative din sistem nu se va întâmpla peste noapte, dar vom încerca să corectăm chiar astăzi o mare parte dintre inechităţi şi restul anul următor. Sunt costuri de tranziţie pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, vineri, în şedinţa de Guvern, se va da o primă citire ordonanţei cu modificările aduse OUG 114, iar cerinţele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.

"Vestea bună este că astăzi, în şedinţa de Guvern de la ora 17:00, se va da o primă citire a ordonanţei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanţa 114 şi cerinţele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanţa 114 vor fi eliminate. Şi acea opţiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminată. Restul vor fi pe parcursul anului viitor'', a dat asigurări Cîţu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In SUA , statul a vrut sa scape de plata pensiilor si a aruncat populatia in ghearele fondurilor mutuale de pensii. Rezultatul este ca acum americanii nu se mai gandesc la pensie. Planul lor este sa munceasca pana la moarte.
4
1
Tara care nu poate plati pensii,se desfiinteaza.Te imprumuti prostane ca sunt tari ce au datorii mai mari ca noi.Dar tactica ta de a face economii este ca la auzul vestii pensionarii cardiaci sa faca infarct sa degrevezi bugetul!
5
3
Bai asta e penal rau. Vrea sa ne vanda la straini cu tot cu purcel si catel.
4
6
Cu pensiile speciale n-ati facut nimic ----cica curtea const e de vina ----pai sa le plateasca ei si sa-si faca fonduri speciae din contributiile personale
5
2
peste 20 de luni ai vrut sa zici lighioana mica si habarnista,da ce crezi ca noi suntem america sa traim din viitor,azi nu facem nimic dar tiparim dolarei pe seama celor care vor venii
5
5
asa se face politica bai cacatule.Faci un plan pe termen lung nu ca olteni ca tine. Muistilor !!!
6
9
Militarii pensionati au platit cat au fost activi 64 procente la pilonul 1 si 5 procente la pilonul 2. Deci si pe contributivitate iau pensii la fel de mari.
6
3
Savantul de Citu crede ca va prinde 20 de ani ministru ?? Poate vin si altii care totusi arata a ministri. Nici ca el nici ca Teodorovici sau puscaribilul Valcov.
6
10
ati scos articolul asta, ati sters comentariile si acum il postati din nou sunteti platiti pentru asta? oare cat impozit platiti voi ma specialilor ca si astia care pacalesc plata impozitelor ca drept de autor tot speciali se cheama ca si pensionarii de lux . PANARAMELOR!
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920