REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

For Guard Security, acuzată de angajaţi că "uită" să plătească salariile

For Guard Security, acuzată de angajaţi că "uită" să plătească salariile

Replica API 20 mai 2013 | 00:00 731

În atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă:

În atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă:

Muncă... pe datorie! Se întâmplă în Constanţa, la o firmă de pază. Deşi ar fi pus mâna pe o serie de contracte generoase, firma la care facem referire şi-ar remunera angajaţii în mod preferenţial. Data de 25 reprezintă scriptic ziua de salariu, însă angajaţii sunt răsplătiţi pentru efortul depus "când binevoieşte patronul", se plâng angajaţii.

În timp ce unii agenţi de pază ajung acasă cu salariile ciuntite, alţii sunt răsplătiţi cu scuze de genul: "Nu ne-au fost viraţi banii în cont!". Nemulţumiţi şi ajunşi la capătul răbdării, angajaţii se gândesc să-şi facă dreptate în instanţă, dar şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Transferaţi de la o firmă la alta

Emil Chiriac are 64 de ani şi s-a angajat la firma de pază For & Du în urmă cu un an şi jumătate. Pe 7 mai 2012 şi-a semnat demisia pentru ca în aceeaşi dată să semneze un nou contract de muncă cu firma de pază For Guard Security, spune el. "Aşa au făcut cu toţi agenţii de pază. Am trecut de la o firma la alta, dar patronii sunt aceeaşi. Pe 5 mai 2012 s-a schimbat denumirea firmei şi am semnat alte contracte individuale de muncă. Însă, degeaba, nu suntem plătiţi la timp. La firmă este un du-te-vino fără sfârşit. Angajaţii sunt schimbaţi precum şosetele. Nu stă nimeni acolo. Suntem cinci angajaţi vechi, iar restul sunt noi", a explicat, pentru "Replica", Emil Chiriac, angajat al firmei For Guard Security. Bărbatul spune că are de încasat salariul pe lunile martie-aprilie şi concediul de odihnă. "De la Staţia de Betoane din Agigea, acolo unde îmi desfăşor activitatea am aflat că banii au fost viraţi în contul societăţii la care sunt angajat, dar eu nu mi-am primit salariul. Colegii care se ocupă de Romtrans sunt plătiţi la timp, asta după ce s-au plâns la directorii de acolo că nu şi-au primit salariile. Patronul nostru a fost chemat la Romtrans şi a fost atenţionat că dacă nu-şi plăteşte angajaţii la timp pierde contract. De atunci, numai angajaţii care păzesc Romtrans-ul îşi primesc salariile, noi aşteptăm de două luni. Nici concediile de odihnă nu ne-au fost plătite. De unde bani de pâine? Este bătaie de joc. Hoţie pe faţă. Salariul meu reprezintă 700 de lei, a fost majorat cu 50 de lei, dar acasă nu am plecat cu toţi banii. La contabilitate avem o fată care nu ştie să facă mare lucru. Pentru dosarul de pensie mi-a dat hârtii greşite. Pontajul nu este făcut în mod corespunzător. Este firma lui Papură Vodă. Vor doar să ne prostească", a declarat Chiriac.

Angajaţi "alungaţi" fără salarii plătite

Angajatul are şi o "explicaţie" pentru faptul că patronul său, Gelu Formagiu, nu l-a plătit: "A cumpărat patru Loganuri noi, iar la parcurile eoliene din zona Peştera, unde se aflau paznicii societăţii noastre, s-ar fi furat nişte cabluri şi ar trebui să plătească paguba. Patronul nostru s-a tratat în Austria pe banii noştri, altfel nu ne explicăm de ce nu ne dă salariile. Când am fost să întreb unde sunt banii mei, patronul a strigat la noi să părăsim instituţia". Chiriac nu este singurul angajat care ni s-a plâns de angajatorul rău-platnic. Soţii Vechiu, Ionica şi Mihai, sunt şi ei în aceeaşi situaţie. Femeia a renunţat în cele din urmă la firmă, însă banii tot nu i-a primit. "Mi-am dat demisia pentru neachitarea salariului la timp, dar lichidarea la zi nu a fost făcută, pentru că nu existau bani. Am doi copii şi nu am ce să înţeleg. Am sperat că lucrurile se vor rezolva, dar nici o schimbare. Deşi lunar ar fi trebuit să primim salariu pe data de 25, acest lucru nu s-a respectat. Eram amânaţi de la zi la zi. Nu aş fi plecat, dacă îmi primeam banii la timp. Se merge pe ideea că dacă nu ne convine şi plecăm, vin alţii şi alţii. În fiecare lună sunt angajaţi care renunţă. Eu trebuie să-mi primesc salariul şi banii pe concediu", a declarat Ionica Vechiu. Tot aceştia ne-au dezvăluit şi faptul că noii angajaţi muncesc o lună... gratis: "Îşi plătesc analizele pentru angajare şi apoi se trezesc că nu îşi primesc salariul. Cine aşteaptă luna următoare şi apoi pleacă, ajung la concluzia că au muncit degeaba". În replică, Gelu Formagiu spune că angajaţii au fost plătiţi. "Nu ştiu ce au declarat ei, eu ştiu că s-au achitat salariile. Domnul la care faceţi referire şi-a primit salariul, nu sunt sigur 100%, dar peste 90% da. Cât despre doamna Vechiu, este altceva. Dacă nu şi-a luat salariul când a plecat este altceva. Vă răspund cu toată sinceritatea că Emil Chiriac şi-a primit salariul, iar doamna Vechiu ştiu despre ea. A plecat fără preaviz, fără demisie, fără nimic", ne-a precizat Gelu Formagiu. Cât despre faptul că problema neplăţii salariilor ar fi una în mod constant, Formagiu a spus: "Este punctul lor de vedere, eu le dovedesc cu acte. O parte şi-a primit banii, alţii- nu. Apreciez că m-aţi contactat. Realitatea este cea care o spun eu". Emil Chiriac susţine însă că din luna martie nu a mai văzut nici un ban. "Chiriac vrea să mă duc acasă la el să-i duc salariu, dacă o fi în concediu? Că nu şi-a primit salariul pe luna aprilie, recunosc. A spus un adevăr, nu am cum să-l contrazic. Nici nu avea cum să-l primească. Banii pentru luna aprilie se dau pe 25 mai", a conchis Formagiu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108