REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Forţele Navale nu ştiu cum a fost acceptat în instituţie militarul care s-a spânzurat la Mangalia

Forţele Navale nu ştiu cum a fost acceptat în instituţie militarul care s-a spânzurat la Mangalia

Replica API 26 mai 2015 | 00:00 304

Ca la nebuni

Ca la nebuni

Mihai Tolontan

Reforma este mai mult decât necesară în Forţele Armate ale României. Subiect tabu, care ne-ar putea pune în serioase dificultăţi dacă nu ne trezim la realitate în cazul unor probleme de siguranţă naţională, testarea psihologică la admitere continuă să facă ravagii. La propriu. Mihai Tolontan, un militar activ la Forţele Navale, din Mangalia, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit duminică dimineaţă spânzurat de creanga unui copac.

Oamenii legii au declanşat o anchetă în acest caz, primele concluzii fiind acelea că tânărul suferea din dragoste pentru o fată în vârstă de 17 ani. Din ultima postare a sa pe Facebook reiese faptul că tânărul trecea printr-o perioadă nefastă. „Cred că îmi ajunge...”, acestea sunt ultimele cuvinte scrise de tânărul mangaliot care a plecat mult prea devreme din această lume. Iar într-un alt mesaj, el scria: „Să nu îţi fie frică de moarte, nu doare la fel ca viaţa!”. Din profilul său de Facebook se observă o evidentă melancolie, Tolontan fiind excesiv de emotiv, aspecte care nu i-ar putea permite accesul într-o situaţie militară, mai ales la Forţele Navale.

„Personal, nu l-am cunoscut. Ştiu că e din luna februarie a.c. în Forţele Navale. (...) Asta psihologii o ştiu, unde a dat testările. Probabil, au stat de vorbă cu el. Nu ştiu să vă zic de când sunt testele şi ce teste se aplică pentru soldaţi, dacă sunt la fel pentru ofiţeri, pentru maiştrii militari”, ne-a spus lt. col. Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale.

Răspuns la evaluarea psihologică: „Bineînţeles că am furat!”

Cu „pisica aruncată pe gardul vecinului”, ne îndreptăm atenţia către psihologii instituţiilor militare. Dacă ofiţerii menţin o tăcere mormântală în legătură cu acest subiect, tinerii voluntari înrolaţi în Forţele Armate ne oferă imaginea grotescului când vine vorba de startul acestei cariere. De exemplu, un bloger a publicat experienţa sa la accederea în sistemul militar. Referitor la proba psihologică, reţinem din experienţa acestuia:

„Test psiho, de la orele nouă fix. Cine nu trece, nu ne mai consumă oxigenul degeaba. Bagajul la subsoară şi înapoi acasă! (…) Am intrat într-o sală mică de clasă. Eram ultimii 20 din tabel, conform algoritmului alfabetic. Ne dau nişte chestionare cu vreo 200 de întrebări. Eu, vulpoi bătrân, nu cad în plasa psihologilor. La aproape toate întrebările am dat răspunsul aşteptat. Erau multe care se repetau dar sub altă formă (ca orice alt test psiho). Erau întrebări de genu’ „ai furat vreodată?”. Ba bine că nu! Evident că am furat: lubeniţă, porumb de fiert, mere de la vecinu’, ţigări de la mama, etc. Spre surprinderea mea, au fost foarte mulţi proşti care au zis NU la întrebarea asta. Cât de retardat tre să fi? Până şi simplul copiat la o lucrare se numeşte furt”.

Dacă orice „vulpoi bătrân” poate trece cu brio peste testele psihologice obligatorii ale Forţelor Armate, ne putem doar imagina cu ce ne-am putea confrunta în cazul unor probleme de siguranţă naţională.

Potrivit Forţelor Navale, pentru profesia de maistru militar, filiera directă, dosarul de candidat trebuie să conţină şi o recomandare privind profilul psihomoral şi comportamental, iar pentru selecţia candidaţilor recrutaţi prin birourile informare - recrutare din cadrul Centrelor militare zonale, judeţene şi de sector evaluarea psihologică cuprinde patru faze: test de inteligenţă (gândirea matematică, reprezentarea spaţială, claritatea gândirii etc. - adică evaluarea randamentului intelectual), test de personalitate (maturitate, responsabilitate, stabilitate emoţională, sociabilitate, motivaţie, agresivitate etc. în conexiune cu potenţialul de adaptare la specificul mediului militar), test situaţional - evaluează comportamentul candidatului în condiţii „reale” de muncă/ îndeplinirea unei sarcini concrete în anumite condiţii (sunt evaluate, de exemplu, potenţialul de lider, capacitatea de planificare, capacitatea de a lucra în echipă, reacţia la lucrul sub presiune etc.), şi interviu de evaluare (vizează clarificarea unor aspecte constatate de-a lungul parcurgerii probelor de selecţie, motivaţia candidatului pentru cariera militară, coerenţa şi claritatea exprimării şi depistarea defectelor de vorbire cum ar fi bâlbâiala, alalia, afazia, dizartria, rinolalia etc.)

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108